Hlavní obsah

Zelenskyj: Chci mluvit s Putinem. Když rozhovory selžou, hrozí světová válka

Foto: Seznam Zprávy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ilustrační foto.

Reklama

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro americkou CNN prohlásil, že je nutné využít všechny šance a mluvit s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je připravený jednat se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Současně varoval, jestliže pokusy o vyjednávání selžou, mohlo by to znamenat „třetí světovou válku“. Zelenskyj to prohlásil v rozhovoru s americkou CNN.

„Jsem na jednání s ním připravený. Byl jsem připravený poslední dva roky. A myslím si, že bez vyjednávání tuto válku nemůžeme ukončit,“ řekl Zelenskyj v rozhovoru s americkým novinářem Fareedem Zakariou. „Jestliže by existovala i jen jednoprocentní šance, jak bychom mohli válku zastavit, myslím, že ji musíme využít,“ dodal.

Ruské jednotky mají podle Zelenského za cíl Ukrajince „zabít a vyhubit“: Ukrajinští vojáci sice dokázali, že jsou schopní se Rusům bránit a vracet jim úder, nicméně znamená to ztrátu dalších životů. „Takže si myslím, že musíme využít jakýkoli formát, jakoukoli šanci k tomu, aby se uskutečnila jednání, k tomu, abychom mohli mluvit s Putinem. Jestliže ale tyto pokusy selžou, bude to znamenat třetí světovou válku,“ dodal ukrajinský prezident.

Ruští a ukrajinští vyjednavači absolvovali již několik kol jednání, zatím bez výraznějších výsledků. V uplynulých dnech přicházely od různých aktérů včetně Zelenského jisté pozitivní signály. Naposledy vyjádřil názor, že pozice Ruska a Ukrajiny ve vyjednáváních spojených s probíhající válkou se v jistých důležitých ohledech přiblížily, turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu. Podle agentury Reuters také uvedl, že Turecko vidí možnost uzavření příměří, nenastane-li obrat v trendu rozhovorů.

Jenže pohledy na stav jednání se různí a například šéfka britské diplomacie Liz Trussová v sobotu obvinila Moskvu, že rozhovory nebere vážně. Souběžně s vyjednáváním pokračují ruské útoky na mnoha místech Ukrajiny, při kterých dál umírají i civilisté.

Zelenskyj ve svém nočním projevu komentoval například situaci ve městě Mariupol u Azovského moře. To čelí ruskému náporu od prvního dne invaze a proměnilo se v trosky. Ukrajinský prezident označil obléhání města za válečný zločin, který se bude připomínat po staletí.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Související témata:

Doporučované