Hlavní obsah

Zelenskyj mluvil s Bidenem. Domluvili se na společném postupu

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve své kanceláři po telefonickém hovoru se svým americkým protějškem.

Reklama

Rusko v posledních týdnech výrazně posílilo svou vojenskou přítomnost u ukrajinských hranic a Kyjev i některé západní země tvrdí, že Moskva připravuje invazi na Ukrajinu.

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že měl ve čtvrtek dlouhý telefonický hovor se svým americkým protějškem Joem Bidenem o společném postupu, který má vést ke zmírnění současného napětí s Ruskem.

Během rozhovoru, který podle agentury Unian trval dvě hodiny, probrali Biden se Zelenským také finanční pomoc Ukrajině.

„Debatovali jsme o nedávných diplomatických snahách o deeskalaci situace a dohodli se na společném postupu do budoucna. Poděkoval jsem Joeu Bidenovi za současnou vojenskou podporu. Možnosti finanční pomoci Ukrajině byly také předmětem diskuse,“ uvedla hlava ukrajinského státu na twitteru.

Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová řekla novinářům, že dnešní telefonát byl „kontrolním hovorem“, jehož cílem nebylo žádné konkrétní oznámení. „Tento hovor bych považovala za součást pravidelného jednání s ukrajinskou vládou,“ uvedla Psakiová.

Rusko v posledních týdnech výrazně posílilo svou vojenskou přítomnost u ukrajinských hranic a Kyjev i některé západní země tvrdí, že Moskva připravuje invazi na Ukrajinu. Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo proruské povstalce v Donbasu, ale popírá, že by chystalo útok proti svému sousedovi.

Spojené státy ve středeční oficiální odpovědi odmítly požadavek Moskvy, aby se Západ zaručil, že se Ukrajina nepřipojí k NATO. Stejně tak daly najevo, že nehodlají jednat o stažení jednotek NATO a zbraní z východu Evropy, k němuž Rusko rovněž vyzývá. Kreml přijal odmítavou reakci USA na své požadavky „bezpečnostních záruk“ chladně, o dalších krocích má rozhodnout prezident Vladimir Putin.

Washington stejně jako Británie nebo Česká republika podpořil Kyjev dodávkami zbraní, které mají zvýšit obranyschopnost země tváří v tvář možnému ruskému útoku. Ve středu na kyjevském letišti přistál americký vojenský letoun se třetí zásilkou vojenského vybavení a munice z celkového balíku vojenské pomoci ve výši 200 milionů dolarů (asi 4,35 miliardy Kč).

Reklama

Doporučované