Hlavní obsah

Zelenskyj dorazil přímo na místo nejkrvavější bitvy

Foto: Dmytro Larin, Shutterstock.com

Volodymyr Zelenskyj na archivním snímku.

Reklama

aktualizováno •

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nečekaně přijel do míst nejtvrdších bojů.

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil Bachmut v Doněcké oblasti, informovala jeho kancelář. O město v posledních týdnech tvrdě bojují ruské a ukrajinské jednotky.

„Opravdu tam byl. Teď už je zřejmě pryč. Prozatím to ale z bezpečnostních důvodů nebudeme komentovat,“ citoval ukrajinský server Hromadske mluvčího ukrajinské prezidentské kanceláře Serhije Nikoforova. Odjezd prezidenta potvrdili na svém telegramovém kanálu novináři ze serveru Freedom.

Kancelář návštěvu města předem neoznámila, píše deník Ukrajinska pravda. Podle listu se prezident setkal s vojáky a předal některým z nich vyznamenání.

„Hrdinové Bachmutu by měli dostat to samé, co dostane každý. Přeji jejich dětem a rodinám, aby všechno bylo normální, aby byli zdraví,“ prohlásil Zelenskyj.

Není to poprvé, kdy se Zelenskyj vydal do blízkosti frontové linie. V minulosti takhle navštívil například Charkov, Izjum nebo čerstvě osvobozený Cherson.

Situace v Bachmutu

Obyvatelé frontového města Bachmutu žijí bez tepla, elektřiny, paliva a vody v obytných domech poškozených ruským ostřelováním. Na místě pomáhají dobrovolníci, kteří lidem dodávají malá kamna na dřevo.

Bachmut je už od léta jedním z hlavních cílů ruské ofenzívy na Donbase. Ruské síly se podle nedávné zprávy britské vojenské rozvědky zřejmě pokouší město obklíčit a dobýt, byť jeho ovládnutí pro ně nemá zásadní vojenský význam.

Sám Zelenskyj v pondělním večerním projevu označil Bachmut za „nejžhavější“ místo celé frontové linie. Aktuální situaci na bojišti jsme popisovali v tomto článku.

Rostyslav Smirnov, poradce ukrajinského ministra vnitra, dle kanálu Freedom uvedl, že „Rusko po neúspěchu v Chersonu potřebuje alespoň nějaká vítězství, Kreml se dočká osvobození Doněcké oblasti“. Poznamenal, že to je důvod, proč jsou ruské ozbrojené síly připraveny vrhnout na ukrajinskou půdu a „použít nově mobilizované vojáky jako potravu pro děla“.

Reklama

Doporučované