Hlavní obsah

Zelenskyj odhalil pamětní desku premiéru Fialovi

Foto: Twitter: Mateusz Morawiecki

Polský premiér Mateusz Morawiecki po boku svého ukrajinského protějšku Volodymyra Zelenského.

Reklama

Na ukrajinském „Chodníku statečných“ se objevila pamětní deska, která opěvuje čtyři státníky, kteří se do Kyjeva po začátku ruské invaze vydali jako vůbec první – Fialu, Morawieckého, Kaczyńského a Janšu.

Článek

Polský premiér Mateusz Morawiecki už podruhé navštívil ukrajinské hlavní město Kyjev. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během této návštěvy odhalil další pamětní desku na „Chodníku statečných“. Kromě Morawieckého jsou na ní jména českého premiéra Petra Fialy, polského politika Jarosława Kaczyńského a nyní již bývalého slovinského premiéra Janeze Janši.

Český premiér Petr Fiala se společně s Morawieckým, Kaczyńským a Janšou vydal do Kyjeva už 15. března, tedy několik týdnů po začátku ruské invaze. Byli první zahraniční návštěvou, která se po ruském vpádu setkala s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Polský premiér teď Kyjev navštívil znovu. Jednat zde má o současném politickém vývoji, vojenských záležitostech nebo o energetice.

„Jsem na Ukrajině. Na místě, kde se dnes tvoří dějiny, kde se bojuje o svobodu a bezpečnost celé Evropy. V tomto boji budeme stát po boku Ukrajiny až do jediného možného konce: úplného vítězství,“ uvedl polský premiér na twitteru.

„Chodník statečných“ byl položen z iniciativy ukrajinské hlavy státu u příležitosti 31. výročí nezávislosti Ukrajiny, které připadlo na 24. srpna.

Ukrajinský prezident Zelenskyj zdůraznil, že na tomto chodníku budou jména politických představitelů a dalších zástupců partnerských zemí, které poskytovaly Ukrajině od počátku invaze Ruské federace důležitou podporu.

Prvním zahraničním představitelem, který na Chodníku statečných má své ocenění, se stal polský prezident Andrzej Duda.

Reklama

Související témata:

Doporučované