Hlavní obsah

Zelenskyj si postěžoval, že ani zbraně ze Západu vždycky nefungují

Foto: Review News, Shutterstock.com

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Reklama

aktualizováno •

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dal v rozhovoru pro agenturu AP najevo obavy ze změn nálad ve Spojených státech. Mluvil i o pozvánce pro čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na návštěvu Kyjeva.

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dal v rozhovoru s agenturou AP najevo obavy, že válku ovlivní změny nálad na politické scéně ve Spojených státech. Ukrajinskou pozici ve válce by to mohlo značně oslabit.

Zelenskyj sice nejmenoval konkrétní politiky, ale někteří republikáni v čele s bývalým prezidentem a kandidátem na amerického prezidenta v roce 2024 Donaldem Trumpem vyjadřují názor, že není v americkém zájmu Ukrajině dále pomáhat.

Podobný názor dal najevo i další favorit na republikánskou nominaci Ron DeSantis. Floridský guvernér ale později své vyjádření mírnil kvůli tlaku z části Republikánské strany.

„Spojené státy chápou, že jakmile nám přestanou pomáhat, nevyhrajeme,“ řekl v rozhovoru pro AP Zelenskyj.

Prezident také znovu poděkoval Západu za vojenskou pomoc v hodnotě miliard dolarů, ale postěžoval si, že některé sliby zatím nebyly naplněny. „Dosáhli jsme velkých rozhodnutí o (raketových systémech) Patriot, ale zatím je všechny nemáme,“ řekl Zelenskyj.

Změny nálad ve Spojených státech

Část Američanů nevnímá pomoc Ukrajině jako americkou prioritu. Mezi hlavní kritiky této pomoci patří bývalý prezident Donald Trump a další zastánci proudu „Amerika na prvním místě“. O tom, jak k této změně nálad dochází a co to znamená, se můžete dočíst zde.

Ukrajina podle něj potřebuje nejméně 20 systémů Patriot, aby ubránila celé své území před ruskými střelami. Zelenskyj také řekl, že jeden další raketomet dodaný nejmenovanou evropskou zemí nefungoval. Ukrajina ho prý musela „znovu a znovu měnit“.

Pozvánka pro Si Ťin-pchinga

V rozhovoru také Volodymyr Zelenskyj veřejně pozval čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na návštěvu Kyjeva. Reagoval tak na jeho poslední návštěvu Moskvy.

„Jsme připraveni ho tu uvítat,“ řekl prezident Zelenskyj v rozhovoru pro AP.

„Chci s čínským prezidentem mluvit. Mluvil jsem s ním před válkou. Nicméně více než rok, co válka probíhá, jsme spolu nemluvili,“ dodal.

Čína od začátku války oficiálně deklaruje neutralitu. Nicméně Rusku po celou dobu poskytuje více či méně nápadnou diplomatickou i ekonomickou pomoc.

Si navštívil Moskvu minulý týden. Návštěva vyvolala obavy ze strany západních států, že je Čína možná připravená zvýšit svou podporu Rusku a zemi pomoct vést agresivní válku dodávkami vojenského vybavení a materiálu.

V současné době Čína Rusku dodává vybavení, které má jak civilní, tak vojenské využití. Jde primárně o čipy a drony.

Schůzka ruského prezidenta Vladimira Putina a čínského prezidenta Siho však skončila bez většího oznámení, které by přiblížilo, co prezidenti mezi čtyřma očima řešili.

„Jadernými zbraněmi v Bělorusku Putin odvádí pozornost“

Několik dnů poté Putin oznámil, že Rusko v sousedním Bělorusku rozmístí své taktické jaderné zbraně.

Podle prezidenta Zelenského chtěl Putin tímto krokem odvrátit pozornost od nezdařilého jednání s čínským prezidentem.

Zelenskyj doufá, že se mu podaří čínského lídra přimět, aby Ukrajinu navštívil. Doufá, že by tak mohl oslabit spojení mezi Moskvou a Pekingem.

Během rozhovoru s agenturou AP Zelenskyj také mluvil o situaci u Bachmutu a proč je důležité toto město nyní bránit. Hovořil i o tom, jaký vliv má válka na ukrajinskou armádu a společnost.

Reklama

Doporučované