Hlavní obsah
Online

Sumská oblast je pod silnou palbou, hlásí gubernátor

Foto: Oleksii Synelnykov, Shutterstock.com

Civilní budovy zasažené ruským ostřelováním. (Ilustrační snímek)

Reklama

aktualizováno •

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace s datem 27. dubna

  • Vladimir Putin varoval, že reakce Moskvy na jakékoli vnější vměšování do situace na Ukrajině bude "blesková". V případě, že se Rusko ocitne v ohrožení, použije prostředky, které zatím jeho protivníci nemají k dispozici, uvedl podle agentury TASS.
  • V ruském městě Bělgorod bylo podle regionálního gubernátora Vjačeslava Gladkova slyšet několik výbuchů. Podle předběžných zpráv hořel muniční sklad ve venkovské osadě. Žádní mrtví civilisté nebyli hlášeni.
  • Ukrajina nevylučuje zásah v moldavském Podněstří, pokud o to požádá Kišiněv. Separatistický region tvrdí, že se stal terčem útoků z ukrajinského území.
  • Rusko zastavilo dodávky plynu Polsku a Bulharsku. Potvrdily to tamní plynárenské společnosti i ruský Gazprom. Jak to země zvládnou?
  • Bulharský premiér Kiril Petkov přerušení dodávek označil za vydírání, Gazprom podle něj porušil smlouvu, protože změnil způsob plateb za odebraný plyn.
  • EU chystá společnou reakci na zastavení dodávek. Některé země ale podle agentury Bloomberg začaly za plyn v rublech platit. Cena plynu prudce roste.

VÁLEČNOU SITUACI JSME SLEDOVALI ONLINE I V ÚTERÝ

  • Varšava: V Polsku trvale zůstane asi 1,5 milionu Ukrajinců

    Zhruba polovina ze tří milionů Ukrajinců, kteří přišli do Polska kvůli ruské invazi do své vlasti, plánuje v zemi zůstat, odhaduje polská vláda. K závěru došla na základě dat telefonních operátorů a analýzy pohybu migrantů, uvedla agentura PAP.

    V Polsku se nyní nacházejí asi dva miliony uprchlíků, uvedl rovněž vládní zmocněnec pro válečné uprchlíky Pawel Szefernaker ve vysílání televizní stanice Polsat News. V Polsku podle něj hodlá zůstat delší dobu 1,5 až 1,6 milionu Ukrajinců. Země je podle politika připravena přijmout další ukrajinské běžence, pokud ruské útoky naberou na intenzitě.

  • Ruské jednotky silně ostřelují Sumskou oblast

    Ruské jednotky ostřelují Sumskou oblast 50krát za půl hodiny, informuje tamní gubernátor Dmytro Žyvyckyj. Ruští vojáci útočí i na městskou osadu Esman. Počet obětí zatím není známý.

  • Po ukrajinských polích jezdí i australští obrněnci

  • O ruských dodávkách plynu budou v pondělí jednat ministři energetiky EU

    O tom, jak se vypořádat s rozhodnutím Ruska zastavit dodávky zemního plynu do Polska a do Bulharska, budou jednat unijní ministři energetiky 2. května ve Francii. S odvoláním na francouzskou ministryni životního prostředí Barbaru Pompiliovou o tom informovala agentura Reuters.

    „Ve světle zastavení dodávek ruského plynu do Polska a Bulharska musí Evropané zůstat jednotní a projevit vzájemnou solidaritu,“ napsala Pompiliová na Twitteru. „V pondělí odpoledne uspořádám se svými protějšky zvláštní schůzku ministrů EU odpovědných za energetiku,“ dodala.

  • Referenda v proruských republikách budou v polovině května

    Ve dvou proruských separatistických republikách na východě Ukrajiny se chystá referendum o jejich připojení k Rusku, napsal portál Meduza s odvoláním na své tři nejmenované zdroje blízké Kremlu. Hlasování se má podle informací portálu uskutečnit v polovině května.

    Dva zdroje uvedly, že hlasování v Doněcké a Luhanské lidové republice (DNR a LNR) je plánováno na 14. a 15. května. Pravděpodobně se prý bude rozhodovat o připojení republik v hranicích, jak je v únoru krátce před zahájením invaze uznala Moskva, přestože některé obce na tomto území jsou stále pod kontrolou Kyjeva.

    Také v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny může být ve stejném termínu vypsáno referendum o vytvoření nového útvaru, takzvané Chersonské lidové republiky, po vzoru DNR a LNR. Na tuto hrozbu již dříve poukazoval Kyjev. Ruské síly mají část Chersonské oblasti pod kontrolou.

  • Fiala: O možném zastavení dodávek plynu z Ruska nemáme žádné zprávy

    Český premiér Petr Fiala uvedl, že vláda v tuto chvíli nemá informace ani signály, že by Česku hrozilo zastavení dodávek plynu z Ruska.

  • Finsko prodá bitcoiny zabavené dealerům, výtěžek dá následně Ukrajině

  • Peskov: Požadavek platit za plyn v rublech není vydírání

    Požadavek platit za dodávky ruského plynu v rublech není vydíráním, reagoval mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle agentury TASS. Rusko podle něj obnoví dodávky plynu Polsku a Bulharsku, jakmile za ně tyto země „náležitou formou“ zaplatí. Rusko zůstává spolehlivým dodavatelem energetických surovin, dodal mluvčí.

  • Ruští vojáci chystají propagandistické setkání pro novináře, tvrdí Ukrajina

    Podle ukrajinských zpravodajských služeb chystají ruští okupanti v Mariupolu propagandistické setkání pro novináře. V rámci něho se zástupci médií promluví falešní svědci, kteří z bombardování přístavu a vražd civilistů budou obviňovat ukrajinskou armádu.

  • WHO: Přibývá případů spalniček, může za to i válka na Ukrajině

    Ve světě letos prudce stoupl počet nákaz spalničkami. Upozornila na to dnes Světová zdravotnická organizace (WHO), podle níž v lednu a v únoru bylo případů nemoci o 79 procent více než ve stejném období před rokem. Za důvod podle agentury DPA považuje WHO především to, že mnoho dětí nebylo očkováno, a to i kvůli pandemii covidu-19.

    K šíření nákazy přispívají také konflikty na Ukrajině, v Etiopii, v Somálsku nebo v Afghánistánu, kvůli nimž musely miliony dětí opustit domovy, a řada z nich tak nemohla být očkována. Navíc na útěku často žijí v nevyhovujících podmínkách v úzkém kontaktu s dalšími dětmi.

  • Jak by se postupovalo při nedostatku plynu v Česku?

    Při kritickém nedostatku plynu by se dodávky zachovaly jen domácnostem a kritické infrastruktuře, například nemocnicím. Existuje deset takzvaných odběrových stupňů pro omezování spotřeby. V prvním stupni by se omezily dodávky zákazníkům, kteří mají možnost přejít na jiné palivo. ČTK o tom dnes informoval Marek Vošahlík z tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu.

    „Pokud by se situace dlouhodobě a prudce zhoršila, postupovalo by se dle platné energetické legislativy – případným vyhlašovatelem stavu nouze je v takovém případě provozovatel přepravní soustavy, společnost Net4Gas, která by za stavu nouze tuzemskou plynárenskou soustavu řídila,“ uvedl Vošahlík.

  • Po Moskvě na Ukrajinu, generální tajemník OSN míří za Zeleským

    Generální tajemník OSN António Guterres dorazil na Ukrajinu. V plánu má setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, ministrem zahraničí Dmytrem Kulebou a představiteli agentur OSN. Hovořit budou o humanitární pomoci.

  • Rusko vyhodí osm japonských diplomatů, zemi zazlívá podporu Ukrajiny

    Osm japonských diplomatů musí Ruskou federaci opustit do 10. května, píše se v dalším vyjádření ruského ministerstva zahraničí, podle něhož jde rovněž o reciproční krok. Tokiu krom jiného Moskva zazlívá vojenskou a dále politickou či hospodářskou podporu Ukrajiny, což podle ní provází „vyhrocování rusofobní hysterie v japonské společnosti“.

  • Zelenskyj dostal pozvání na summit G20, pozval ho indonéský prezident

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v závěru letošního roku bude moci zúčastnit summitu největších světových ekonomik G20. Na jednání ho pozval indonéský prezident Joko Widodo, který aktuálně G20 předsedá. „Vážím si pozvání na summit G20,“ napsal Zelenskyj na twitteru. Upřesnil, že indonéskému prezidentovi poděkoval za jeho podporu ukrajinské územní celistvosti a suverenity a jeho jasný postoj v OSN.

  • Video: Ostřelování nemocnice v Severodoněcku má jednu oběť

    Jedna žena zemřela při ostřelování nemocnice v Severodoněcku, informoval dnes tamní regionální gubernátor Serhij Hajdaj. Podle něj ruští vojáci zaútočili na jednu ze dvou klinik, které v regionu od začátku války dosud fungovaly.

    „Rusové věděli, že nemocnice není prázdná, byli v ní pacienti s různými diagnózami a lékaři. A nezastavilo je to,“ napsal Hajdaj na Telegram. Na internetu také zveřejnil video ze zasažené nemocnice. „Destrukce je významná. Několik pater bylo poškozených najednou,“ cituje jeho slova britský The Guardian.

    Záběry nemocnice v Severodoněcku po ostřelování ruskými vojáky.Video: AP

  • V komplexu Azovstal setrvává přes 600 zraněných civilistů a vojáků

    V hutním komplexu Azovstal, který je v obklíčení ruských jednotek, se ukrývá přes 600 zraněných civilistů a bojovníků. Prostřednictvím Facebooku o tom informoval velitel ukrajinské 36. brigády námořní pěchoty Serhij Volyna, jehož vojáci komplex v Mariupolu brání. Dodává, že na místě chybí léky a nejsou zde podmínky pro léčbu zraněných, cituje jeho slova britský server The Guardian.

  • Poslanci Bundestagu by měli schválit rezoluci o dodávce těžkých zbraní Ukrajině

Reklama

Hlavní zprávy