Hlavní obsah

Simulace zemětřesení. Otřesům není konec, vědci mají i černý scénář

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Během necelého dne zasáhla Turecko a Sýrii hned tři silná zemětřesení.

Reklama

Podívejte se, jak daleko od epicentra způsobovalo škody pondělní zemětřesení a jak bylo silné. Silné dotřesy v oblasti stále pokračují.

Článek

Tři silné rány rychle po sobě

Turecko a Sýrie se stále ještě třesou; počet takzvaných dotřesů silnějších než 4,5 magnituda tam od pondělí přesáhl stovku. V posledních dnech už však početně i intenzitou znatelně slábnou, suverénně nejhorší byla první polovina prvního dne.

První a nejsilnější otřes (7,8 magnituda) přišel podle databáze americké vládní agentury USGS v noci na pondělí mezi druhou a třetí hodinou středoevropského času, pár minut poté nedaleko od epicentra došlo k dotřesu o síle 6,7 magnituda. Následovaly desítky slabších dotřesů, což je běžné, ale asi po 10 hodinách přišlo další zemětřesení o síle 7,5 magnituda s epicentrem necelých sto kilometrů na sever.

Netypické bylo zejména třetí silné zemětřesení. Podle Jana Zedníka ze Seismické služby Geofyzikálního ústavu AV ČR zřejmě nešlo o běžný dotřes, ale důsledek aktivace sousední oblasti. To se sice čas od času stane a v minulosti bylo popsáno mnoho případů, většinou však mezi „stěhováním“ uběhne mnohem delší časový úsek než jen pár hodin. USGS nicméně i o tomto zemětřesení nadálo hovoří jako o dotřesu.

Dotřesy budou trvat ještě dlouho. Podle Jana Burjánka z Geofyzikálního ústavu AV ČR to může probíhat dvěma způsoby. Prvním a pravděpodobnějším je pokračování slábnoucích dotřesů a navrácení seismicity do normálu v řádu minimálně měsíců.

Druhý je horší, můžou totiž znovu přijít i silná zemětřesení. „V tomto případě není vyloučen ani jev s magnitudem srovnatelným s pondělními jevy. K takovým zemětřesným sériím dochází, když postupně ‚popraskají‘ zlomy v širším okolí. Taková série může trvat léta, příkladem může být zemětřesná série na Novém Zélandu u města Christchurch v letech 2010-2011,“ řekl Seznam Zprávám Burjánek.

Jak silné zemětřesení bylo?

Zemětřesení o síle 7,8 je dost silné na to, aby působilo vážné škody i v oblastech, kde se víc dbá na odolnost staveb. Například Michigan Technological University takto silné zemětřesení řadí k horní hranici druhého nejhoršího stupně (7–7,9 magnituda) a uvádí, že ročně dojde asi k deseti až patnácti zemětřesením po celém světě, včetně neobydlených oblastí.

Dobrou představu o síle zemětřesení dává mapa ukazující, jak daleko a jak intenzivně ho bylo cítit:

Foto: USGS, Seznam Zprávy

Mapa dopadů nejsilnějšího pondělního zemětřesení.

Matoucí magnituda

Když je řeč o síle zemětřesení, je třeba upozornit na důležitou věc – síla vyjadřovaná v magnitudech může mást, protože jde o logaritmickou stupnici. Rozdíl mezi zemětřesením o síle 7,8 a například 6,7 je kvůli tomu mnohem větší, než by se laikovi mohlo na první pohled zdát.

V praxi to podle Zedníka znamená, že mezi každým stupněm síly magnituda jsou ve skutečnosti mnohonásobné rozdíly jak v kmitání půdy, tak v uvolněné energii. A to samozřejmě znamená i propastné rozdíly ve škodách.

Dobře je to patrné z odhadů USGS o počtu zasažených lidí, které agentura dělá na základě odhadů intenzity zemětřesení v různých místech a dat o hustotě obyvatelstva.

Takhle vypadá pro první zemětřesení o síle 7,8 magnituda:

Kategorie intenzity zemětřesení a odhadu škodPočet zasažených lidí
Extrémní otřesy (velmi těžké škody)0
Ničivé otřesy (těžké škody)657 000
Těžké otřesy (střední až těžké škody)1 191 000
Velmi silné otřesy (střední škody) 7 574 000
Silné otřesy (lehké škody)12 841 000
Středně silné otřesy (velmi lehké škody)22 861 000
Lehké otřesy (žádné škody)240 897 000

A takhle pro následující zemětřesení o síle 6,7 magnituda v podobné hloubce:

Kategorie intenzity zemětřesení a odhadu škodPočet zasažených lidí
Extrémní otřesy (velmi těžké škody)0
Ničivé otřesy (těžké škody)0
Těžké otřesy (střední až těžké škody)0
Velmi silné otřesy (střední škody) 116 000
Silné otřesy (lehké škody)1 819 000
Středně silné otřesy (velmi lehké škody)3 530 000
Lehké otřesy (žádné škody)18 662 000

Na hranici tří desek

Turecko leží v seismicky velmi aktivní zóně. Od roku 1900 stát zasáhlo asi 21 zemětřesení nad sílu sedm magnituda.

Lokalita současné katastrofy nebyla velkým překvapením, jde totiž o oblast přímo na Východoanatolském zlomu:

Foto: Seznam Zprávy

Zemětřesení udeřilo na hranici Anatolské a Arabské desky.

To ale neznamená, že se zemětřesení dalo předvídat. Seismologové opakovaně upozorňují, že předpověď zemětřesení až na velmi výjimečné případy není možná. Známy jsou jen rizikové oblasti, ale ne přesné místo a čas, kdy k zemětřesení dojde. „Je to, jako když ohýbáte pravítko – tušíte, že praskne, ale nevíte přesně, na kterém místě a kdy,“ přirovnal bezmoc v předvídání zemětřesení seismolog Jan Zedník.

Jak se hnula země

Litosférické bloky se v Turecku pohnuly zřejmě o několik metrů. Podle nejnovějších dat až o pět. Dobře je to vidět na srovnání satelitních snímků z doby před a po katastrofou:

Další příklad:

Reklama

Doporučované