Hlavní obsah

Zemřel disident Viktor Fajnberg, jeden z moskevských „osmi statečných“

Foto: Profimedia.cz

Viktor Fajnberg přebírá cenu Gratias agit za šíření dobrého jména ČR v zahraničí.

Reklama

Fajnberg byl jeden z osmi lidí, kteří v roce 1968 protestovali v Moskvě proti vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Za svůj krátky protest si vysloužil nucených pět let v léčebně.

Článek

Ve věku 91 let zemřel sovětský disident Viktor Fajnberg - jeden z „osmi statečných“, kteří v srpnu 1968 protestovali na moskevském Rudém náměstí proti invazi vojsk Varšavské smlouvy vedené SSSR do Československa.

Na svém webu to v úterý napsala stanice Rádio Svoboda, která se odvolává na jeho děti. České Ministerstvo zahraničí v reakci na zprávu o Fajnbergově úmrtí vyjádřilo „hluboký zármutek“. Jeho odkaz je i  v dnešní pohnuté době stále aktuální, píše resort zahraničí na twitteru.

Rádio Svoboda konkrétní informace k Fajnbergově úmrtí neposkytlo, na svém webu nabízí odkaz na facebookový profil k dokumentárnímu filmu, který o někdejším sovětském disidentovi natočili Kirill a Ksenija Sacharnovovi.

„První nenahraditelná ztráta tohoto roku. Druhého ledna ráno nás opustil Viktor Fajnberg,“ uvádí se v příspěvku páru, který cituje Fajnbergovu dceru. Pohřeb se podle nich bude konat ve čtvrtek v Izraeli.

Ukrajinský filolog a anglista Viktor Fajnberg se narodil 26. listopadu 1931 v Charkově. Do historie se zapsal jako jeden z „osmi statečných“. Skupinu protestujících proti invazi do ČSSR kromě Fajnberga tvořili lingvista Konstantin Babickij, básník Vadim Delone, dělník Vladimir Dremljuga, fyzik Pavel Litvinov, básnířka a překladatelka Natalja Gorbaněvská, lingvistka Larisa Bogorazová a Taťjana Bajevová.

Na Rudém náměstí rozvinuli transparenty s hesly „Za vaši i naši svobodu!“, „Ať žije svobodné Československo!“, „Hanba okupantům“, „Svobodu Dubčekovi!“ nebo „Ruce pryč od Československa!“.

Několik minut trvající vystoupení z 25. srpna 1968 přineslo všem účastníkům pronásledování. Fajnberg byl odsouzen na pět let k nucené psychiatrické léčbě a po propuštění odešel do exilu. Od roku 1978 žil ve Francii.

Reklama

Doporučované