Hlavní obsah

Zemřel Götz Werner, zakladatel sítě dm drogerií

Foto: ČTK/imago stock&people/imago stock&people, ČTK

Götz Werner zemřel v úterý ve věku 78 let.

Reklama

Werner byl nejen zakladatelem úspěšné firmy, nýbrž také propagátorem ideje tzv. nepodmíněného základního příjmu. Zemřel v úterý ve věku 78 let.

Článek

Götz Werner byl v čele společnosti dm-drogerie přes 35 let. Jeho rodina potvrdila, že ho v posledních měsících opouštěly síly. Ředitel společnosti Christoph Werner řekl, že jeho otec zemřel poklidně.

Werner se narodil 5. února 1944 v Heidelbergu a vyučil se drogistou. Jednou z jeho zálib bylo veslování, v němž jako mladík exceloval. Síť drogérií založil v roce 1973, a ta se postupem času značně rozrostla. V současnosti působí ve 14 zemích Evropy, včetně České republiky, a zaměstnává přes 66 tisíc lidí. Loňský obrat společnosti dm-drogerie dosáhl téměř 12 miliard eur.

Werner se již od mládí zajímal o ideu tzv. nepodmíněného základního příjmu (NZP), jejíž propagaci později věnoval značnou část svého života, především po roce 2008, kdy opustil roli šéfa společnosti dm-drogerie. Tato teorie přichází s návrhem systému sociálního zabezpečení, v rámci něhož by stát či jiná veřejná instituce vyplácely pravidelnou peněžní dávku všem lidem a bez jakýchkoliv podmínek.

To by mohlo pomoci např. systému sociálního zabezpečení, který by byl tímto způsobem částečně či úplně nahrazen. Dávka by také mohla zajistit každému základní živobytí a dle jejích zastánců by pomohla vyřešit problémy související s krizí kapitalismu. Kritici však poukazují mimo jiné na finanční náročnost její realizace.

„Svět práce se za posledních deset, patnáct let zásadně změnil. Abychom dokázali čelit výzvám budoucnosti, musíme oddělit práci od příjmu a začít s ní nakládat jako s kreativní úlohou,“ řekl Werner v roce 2019 na univerzitě ve Freiburgu, kde podpořil výzkum, jenž se měl zabývat právě NZP.

Werner věnoval propagaci NZP mnoho let svého života, i když si plně uvědomoval, že se zřejmě zavedení své myšlenky do praxe nedožije. V roce 2005 mu byla udělena profesura na univerzitě v Karlsruhe a byl zde zvolen do čela Institutu pro podnikání.

Reklama

Doporučované