Hlavní obsah

Zemřel Michael Nesmith ze skupiny The Monkees

Foto: Profimedia.cz

Michael Nesmith ze skupiny The Monkees na koncertě v Royal Oak Music Theatre v americkém Michiganu.

Reklama

V rámci své rozmanité kariéry Michael Nesmith natočil jeden z prvních hudebních videoklipů rockové éry, za videoklip získal vůbec první cenu Grammy v této kategorii.

Článek

V pátek zemřel Michael Nesmith, zpěvák a kytarista skupiny Monkees. Bylo mu 78 let. „S nekonečnou láskou oznamujeme, že Michael Nesmith zemřel dnes ráno ve svém domě, obklopen rodinou, přirozenou smrtí,“ uvedla jeho rodina v prohlášení.

Web Rolling Stone ho označil za popového vizionáře, který napsal mnohé z písní Monkees, včetně těch nejznámějších.

Nesmithovi bylo 23 let, když si všiml inzerátu v časopise Variety, který hledal „4 šílené chlapce do herecké role v novém televizním seriálu“. Dva ambiciózní televizní producenti, Bob Rafelson a Bert Schneider, inspirovaní filmy Beatles, doufali, že natočí televizní seriál o ztřeštěném dovádění rockové kapely. Tedy ne skutečné rockové kapely, ale herců s hudebním vzděláním, kteří by dokázali iluzi opravdové kapely s lehkostí vytvořit.

Seriál debutoval v září 1966, a přestože vznikly pouze dvě sezony, skupina Monkees se stala kulturní legendou, především díky svým albům. Na těch se zejména v počátcích podílelo mnoho studiových hudebníků a doprovodných zpěváků.

Nesmith, který napsal a produkoval některé písně Monkees, včetně „Mary, Mary“, „Circle Sky“, „Listen to the Band“ nebo „The Girl I Knew Somewhere“, měl pověst jediného „skutečného“ hudebníka ve skupině. Ve svých pamětech (Infinite Tuesday - Nekonečné úterý) z roku 2017 to ale popřel. „Vždycky mi připadalo nesmírně ironické, že právě mně média připisovala zásluhy za to, že jsem byl jediným hudebníkem v Monkees. Nic nebylo vzdálenější pravdě,“ napsal.

V zákulisí kapely zuřil jiný boj. Nesmithovi vadilo, že skupina nad svou tvorbou nemá tvůrčí kontrolu. V roce 1967 tak vykonal úspěšnou vzpouru proti producentovi Donu Kirshnerovi. Skupina následně další alba vydávala převážně sama, a to včetně desky Headquarters, která patří mezi ty vůbec nejslavnější.

Reklama

Související témata:

Doporučované