Hlavní obsah

Zemřel objevitel turkanského chlapce. Proti pytláctví bojoval i bez nohou

Foto: Profimedia.cz

Richard Leakey ve Dvoře Králové v roce 2017. V tamní zoo se tehdy zúčastnil slavnostního aktu pálení nosorožčích rohů.

Reklama

Ve věku 77 let zemřel světoznámý keňský paleontolog a ochránce přírody Richard Leakey – muž, který významně přispěl k porozumění původu lidstva a proslul bojem proti pytláctví.

Článek

Podle agentury AFP o úmrtí Richarda Leakeyho v neděli informoval keňský prezident Uhuru Kenyatta. „Dnes odpoledne, v neděli 2. ledna 2022, jsem s hlubokým zármutkem přijal smutnou zprávu o úmrtí Dr. Richarda Erskina Frere Leakeyho“ uvádí se v Kenyattově prohlášení.

„Jménem keňského lidu, své rodiny i jménem svým posílám rodině, přátelům a spolupracovníkům Dr. Richarda Leakeyho v tomto těžkém období smutku upřímnou soustrast,“ dodal keňský prezident.

Leakey v 70. letech minulého století vedl několik expedic, při nichž učinil průlomové objevy včetně nálezů lebek člověka zručného a člověka vzpřímeného, předchůdců dnešního člověka, starých zhruba 1,9 a 1,4 milionu let. Jeho průkopnická práce přispěla k tomu, že dnes Afriku vnímáme jako místo zrodu lidstva, uvedl web CNN.

Nejvíce se proslavil díky objevu z roku 1984, kdy jeho tým vykopal na břehu jezera Turkana téměř kompletní, asi 1,5 až 1,6 milionu let starou kostru prehistorického člověka, přezdívanou turkanský chlapec.

Přestože Leakey neměl formální vzdělání ve svém oboru, obdržel několik čestných doktorátů. Jeho rodiče byli známí paleontologové Louis a Mary Leakeyovi. Matka Mary objevila v roce 1978 důkaz, že člověk chodil vzpřímeně mnohem dříve, než se dosud předpokládalo. V rámci revolučního objevu s manželem našla lebky předků lidí, kteří se podobali opicím.

Kromě vědecké práce zastával v Keni řadu oficiálních funkcí, mimo jiné byl ředitelem organizace, která zaštiťuje síť keňských národních muzeí. Proslavil se také díky sedmidílnému seriálu The Making of Mankind (Stvoření lidstva), který produkovala britská BBC.

Od konce 80. let vedl Keňský úřad ochrany přírody (KWS), v němž se zaměřoval na vymýcení rozšířeného pytláctví slonů. V roce 1993 malé letadlo, ve kterém Leakey letěl, ztratilo výkon a zřítilo se. Paleontolog přežil, ale doktoři mu pod kolenem museli amputovat obě nohy.

To Leakeymu nezabránilo ve vstupu do keňské politiky a založení nové politické strany. Jeho politická kariéra však netrvala dlouho a v roce 1998 nastoupil do čela keňské státní správy, kde chtěl bojovat proti korupci na úřadech. V roce 2015 se na žádost prezidenta Kenyatty vrátil do čela KWS navzdory zhoršujícímu se zdraví.

Reklama

Související témata:
Richard Leakey

Doporučované