Hlavní obsah

Zkáza amerického Colorada. Z ulic jsou hromádky popela

Foto: ČTK, AP

Plameny zničily nejméně 500 domů. Lidé sčítají škody.

Reklama

aktualizováno •

Požáry, které v americkém státě Colorado zničily celé městské čtvrti, v pátek z větší části ustaly. Hasičům pomohlo především husté sněžení, uvedla dnes agentura AFP.

Článek

Evakuovaní lidé nyní místo novoročních oslav obhlížejí svá poškozená obydlí. Plameny rozdmýchané silným větrem po období extrémního sucha zničily nejméně 500 domů a desítky tisíc lidí před nimi musely uprchnout. Na leteckých snímcích jsou vidět celé ulice, z nichž zbyly jen kouřící hromádky popela. Úřady evidují sedm zraněných.

V oblasti požárů, krajně nezvyklých pro tuto roční dobu, v pátek napadla vrstva sněhu. Americká meteorologická služba (NWS) vydala pro některé části Colorada varování před zimními bouřemi a předpovídá v nadcházejících dnech vydatné srážky. Místní úřady proto v pátek večer místního času mohly zrušit některé příkazy k evakuaci.

Cathy Glaabová po návratu do svého bydliště zjistila, že se její dům ve městě Superior na předměstí Denveru změnil v hromadu ohořelých a pokroucených trosek. Byl to jeden ze sedmi domů v řadě, které byly zcela zničeny. „Poštovní schránka stojí,“ všimla si podle agentury AP Glaabová, která se přes slzy pokusila o úsměv. „Tolik vzpomínek,“ dodala smutně.

„Možná jsme prožili náš vlastní novoroční zázrak, pokud se potvrdí, že nedošlo ke ztrátám na životech,“ řekl guvernér Jared Polis s tím, že mnoho lidí mělo na evakuaci jen několik minut.

Stejně jako většina západní části Spojených států se i Colorado již několik let potýká s mimořádným suchem. V požárem nejvíce zasaženém okresu Boulder County nebyly od poloviny léta zaznamenány výraznější srážky. Nebývale silné požáry sužují v posledních letech zejména Kalifornii a Oregon. Podle vědců změny klimatu způsobují, že počasí je extrémnější a požáry častější a ničivější.

Reklama

Související témata:

Doporučované