Hlavní obsah

Zločin z nenávisti? V americkém gay baru střílel dvaadvacetiletý mladík

Foto: Profimedia.cz

Sobotní střelba v americkém gay baru si zatím vyžádala pět obětí. Osmnáct lidí bylo zraněno. Ilustrační snímek.

Reklama

Policie identifikovala podezřelého ze střelby v gay baru v americkém státě Colorado. Zda šlo o zločin z nenávisti, či měl mladík jiný motiv, vyšetřovatelé zatím zjišťují.

Článek

Policie identifikovala podezřelého ze sobotní střelby v nočním gay klubu v americkém státě Colorado. Jde o 22letého Andersona Lee Aldricha. Muž je ve vazbě, aktuálně ale leží se zraněními v místní nemocnici. Zda podezřelý spolupracoval s někým dalším, detektivové zatím vyšetřují.

„V sobotu ve 23:57 obdržely úřady četná volání na tísňovou linku,“ uvedla poručice policie v Colorado Springs Pamela Castrová. Do Clubu Q v americkém městě Colorado Springs, odkud volání přicházela, policie dorazila během pěti minut.

„Na místě jsme nalezli dvě střelné zbraně včetně dlouhé pušky,“ doplnil náčelník téhož policejního oddělení Adrian Vasquez. „Prvotní důkazy naznačují, že podezřelý vstoupil do klubu a hned začal střílet. Nejméně dva hrdinové se mu pak postavili a zabíjení zastavili. Dlužíme jim velký dík,“ uzavřel.

Coloradský guvernér Jared Polis, který se stal prvním homosexuálním guvernérem ve Spojených státech, uvedl, že ze zpráv o útoku je mu zle. „Mluvil jsem se starostou Suthersem a objasnil mu, že místní bezpečnostní složky mají k dispozici všechny státní zdroje,“ sdělil. „Colorado stojí při naší LGBTQ komunitě a všech, kterých se tato tragédie dotkla,“ dodal Polis s tím, že celá země truchlí.

Sobotní střelba si zatím vyžádala pět obětí a osmnáct zraněných. Zranění byli převezeni do místních nemocnic, někteří zůstávají v kritickém stavu. Vyšetřovatelé upozornili, že konečný počet mrtvých i zraněných může ještě vzrůst.

Homofobní násilí v Česku a na Slovensku

„Bil do mě tolikrát, že to nedovedu spočítat,“ popsal dvacetiletý Matěj útok, kterému předcházely homofobní urážky. Tématem předsudečného násilí vůči LGBT+ lidem se zabývá nový díl pořadu Terén Kristiny Cirokové.

Od teroristického útoku v centru Bratislavy uplynul měsíc. Přeživší útoku na bratislavský LGBT+ podnik, Radka Trokšiarová, se znovu učí chodit. „Než to vstřebám, bude to ještě proces,“ říká během exkluzivního rozhovoru, který poskytla redakci Seznam Zpráv.

Zda šlo o zločin z nenávisti, policie vyšetřuje. Kolik lidí bylo uvnitř klubu v momentě, kdy ke střelbě došlo, policisté taktéž zjišťují.

Policisté v Colorado Springs v neděli odpoledne požádali o trpělivost v otázce konečných počtů i identifikace jednotlivých obětí. Vyšetřování je podle nich v začátcích a na jednotlivých krocích stále pracují.

Ke střelbě v americkém státě Colorado došlo během takzvaného Transgender Awareness Week, tedy týdne, který má připomínat existenci transgender osob. A jen pár hodin před nedělním Mezinárodním dnem vzpomínek na transgender lidi, který po celém světě připomíná ty, kteří byli zavražděni v důsledku transfobie.

Club Q, který se na Googlu popisuje jako „noční klub pro dospělé gaye a lesby, jenž pořádá tematické večery jako karaoke, drag shows a DJs“ v prohlášení na facebooku uvedl, že je „zdrcen nesmyslným útokem na naši komunitu“. Vyjádřil také soustrast obětem a jejich rodinám a poděkoval hrdinským zákazníkům, kteří se střelci dokázali postavit.

Reklama

Doporučované