Hlavní obsah

Změna. Cizinci na cestě do ČR musí mít negativní PCR i po očkování

Foto: Profimedia.cz

Cizince, kteří chtějí cestovat do České republiky, čeká zásadní změna pravidel.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví od 27. prosince zavádí nové podmínky příjezdu do ČR pro cizince. Lidé bez posilovací očkovací dávky musí mít negativní PCR test.

Článek

Ve čtvrtek 23. prosince 2021 přijalo Ministerstvo zdravotnictví nové ochranné opatření, kterým dochází ke změně pravidel cestování do ČR pro cizince. Ti se budou muset nově před vstupem do země prokázat negativním PCR testem (ne starším než 72 hodin), i pokud byli očkováni či prodělali covid-19. Výjimku budou mít děti, očkovaní do 18 let a očkovaní posilovací dávkou. Pravidlo začíná platit právě 27. prosince. Pro české občany se tímto opatřením nic nemění a platí pro ně stávající pravidla.

Děti do 12 let jsou úplně vyňaty z očkovací a testovací povinnosti. Test nemusí podstoupit ani očkovaní mezi 12 a 18 lety. Pro neočkované bude platit povinnost absolvovat předvstupní test a následně i druhý test po příjezdu do ČR. Ten je nutné podstoupit mezi 5. a 7. dnem od příjezdu.

Zároveň začíná platit také nový cestovatelský semafor, který aktualizuje každý týden Ministerstvo zdravotnictví na základě dat ECDC (Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí). V tmavě červené kategorii (země s velmi vysokým rizikem nákazy) bude nově Island a Lotyšsko. Změnou této kategorizace se ale pravidla příjezdu nemění.

Podmínky cestování zpřísňují také Švédsko či Rakousko. S platností od 28. prosince 2021 budou Švédové pro vstup do země vyžadovat od všech cestujících nad 12 let PCR test starý maximálně 48 hodin. EU certifikát o ukončeném očkování nebo prodělání nemoci již vstup do Švédska neumožní. Výjimku tvoří občané Švédska.

Pro vstup do Rakouska je od 20. prosince rovněž třeba předložit kromě dokladu o očkování i negativní PCR test. Tato povinnost se nevztahuje na osoby, které již obdržely posilovací očkovací dávku. Test nemusí překládat ani ti, kteří se z nemoci uzdravili v posledních 90 dnech a nevykazují žádné příznaky nákazy.

Reklama

Doporučované