Hlavní obsah
Online

OSN potvrdila evakuaci z Azovstalu. Podle odhadů je tam ukryto až 1000 civilistů

Foto: Profimedia.cz

Ocelárny Azovstal ve městě Mariupol, které jsou poškozené v důsledku ruského ostřelování.

Reklama

aktualizováno •

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace s datem 1. května

  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotním projevu řekl, že Rusko přišlo o více než tisíc tanků, 200 letadel a další tisíce obrněných vozidel. Také řekl, že na osvobozených území začala Ukrajina pracovat na obnově.
  • Náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerij Gerasimov byl zraněn na Ukrajině, uvedla dnes ukrajinská tisková agentura Unian. Šestašedesátiletého generála, kterého se nyní z okolí ukrajinského Izjumu snaží evakuovat, měl zasáhnout šrapnel do pravé nohy.
  • Ruská armáda provedla raketový útok na město Dobropillja v Doněcké oblasti a zničila kancelář ukrajinského Červeného kříže. Od 24. února 2022 je to již 8. kancelář Červeného kříže na Ukrajině, která byla poškozena nebo zničena, dodalo hnutí.
  • V Kyjevské oblasti byl objeven další hromadný hrob s těly 900 civilistů. Podle agentury Unian to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s představiteli polských médií. Prohlásil také, že ruské síly pálily těla zabitých v mobilních krematoriích, což ztíží vyšetřování zločinů, a že nikdo neví, kolik lidí na Ukrajině dohromady zemřelo.
  • Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) prověřuje informaci ukrajinských úřadů o dřívějším přeletu rakety přímo nad Jihoukrajinskou jadernou elektrárnou. Pokud se tato informace potvrdí, byla by to mimořádně závažná záležitost, uvedl šéf MAAE Rafael Grossi.

VÁLEČNOU SITUACI JSME SLEDOVALI ONLINE I V SOBOTU:

  • OSN: Z ocelárny Azovstal bylo dosud evakuováno asi 100 civilistů

    V rámci společné mise OSN a Mezinárodního výboru Červeného kříže (ICRC) bylo z továrny Azovstal v Mariupolu dosud evakuováno asi 100 civilistů.

    „S oběma stranami konfliktu bylo dohodnuto, že civilisté, kteří na téměř dva měsíce uvízli v Azovstalu – ženy, děti a starší lidé – budou evakuováni do Záporožské oblasti, kde jim bude poskytnuta okamžitá humanitární pomoc, včetně psychologických služeb,“ uvedla OSN ve svém prohlášení.

    „Vzhledem k tomu, že operace stále probíhají, nebudeme v tuto chvíli poskytovat další podrobnosti, abychom zaručili bezpečnost civilistů a humanitárních pracovníků v konvoji,“ dodala OSN podle webu The Guardian.

  • Lavrov: To, že je Zelenskyj Žid, neznamená, že na Ukrajině nejsou nacisté

    To, že je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Žid, podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova neznamená, že na Ukrajině nejsou nacistické prvky. I nacistický diktátor Adolf Hitler podle něj v sobě měl židovskou krev. Lavrov tento svérázný názor, který není historiky doložený, přednesl podle agentury Reuters v rozhovoru s italskou televizí.

    Zelenského v něm také obvinil z toho, že neustále mění své postoje, Ukrajince z toho, že sabotují vyjednávání, Západ z toho, že sankcemi „ukradl“ ruské peníze a západní média z toho, že lidi klamala, pokud jde o ruské cíle ve válce. Rusko, které se na začátku války snažilo obklíčit i ukrajinskou metropoli Kyjev, podle něj chce jen zajistit bezpečnost proruských Ukrajinců na východě země.

    Lavrov dále ukrajinské jednotky označil za nacistické a prohlásil, že ukrajinské útoky na Donbas jsou jasně zacíleny na terorizování civilistů. Je to přitom Rusko, kdo se podle Západu i mezinárodních organizací na Ukrajině dopustil největších zločinů, k nimž patří zabití několika stovek lidí v Buči u Kyjeva a zničení jihoukrajinského Mariupolu, kde zřejmě zahynuly tisíce lidí.

  • Čtyři civilisté zemřeli při dnešním bombardování ukrajinské obce Lyman

    Čtyři civilisté zemřeli a dalších sedm bylo zraněno při dnešním bombardování ukrajinské obce Lyman, uvedl Pavlo Kyrylenko, gubernátor Doněcké oblasti, kde obec leží.

    Ukrajinský generální štáb dnes ráno oznámil, že ruská armáda pokračuje ve stahování sil k ukrajinským hranicím. Invazní jednotky se podle Kyjeva rovněž pokoušejí dosáhnout administrativních hranic ukrajinské Chersonské oblasti a vytvořit tam podmínky pro ofenzivu na Mykolajiv a Kryvyj Rih.

  • Papež František: Trpím a pláču nad osudem ukrajinského lidu

    Papež František v neděli označil ruskou invazi na Ukrajinu za „regresi lidskosti“ a prohlásil, že nad utrpením ukrajinského lidu pláče.

    „Trpím a pláču, když myslím na utrpení ukrajinského lidu, zejména těch nejslabších, starých lidí a dětí. Přicházejí dokonce hrozné zprávy o vyhánění a deportacích dětí,“ řekl papež.

    Dodal, že jeho myšlenky „směřují k ukrajinskému městu Mariupol, Mariinu městu, které bylo barbarsky bombardováno a zničeno“. Papež dále vyzval ke zřízení „bezpečných humanitárních koridorů“ pro lidi uvězněné v obléhaných ocelárnách města.

  • Scholz slíbil v prvomájovém projevu další pomoc Ukrajině, i vojenskou

    Německý kancléř Olaf Scholz v prvomájovém projevu v Düsseldorfu slíbil další pomoc Ukrajině, a to včetně té vojenské. Od řady demonstrujících, kteří do západoněmeckého města přišli oslavit svátek práce, za to sklidil hlasitou kritiku. Z davu se podle veřejnoprávní televize ARD ozývala slova jako válečný štváč a lhář.

    Scholz, kterému byla dlouho vyčítána nedostatečně silná podpora Ukrajiny, dnes odsoudil ruskou snahu násilím měnit hranice. „To je imperialismus. To v Evropě nechceme,“ poznamenal. V bojovném projevu také Kyjev ujistil o další podpoře. „Penězi, humanitární pomocí, ale musí být také řečeno: Budeme je podporovat, aby se mohli bránit, dodávkami zbraní, jako to činí i další evropské země,“ prohlásil, načež zazněla kritická odezva části shromážděných.

    Scholz podle svých slov pacifismus respektuje. „Občanům Ukrajiny však musí připadat cynické, když jim někdo říká, aby se bránili Putinově agresi beze zbraní,“ podotkl a vyzval ruského prezidenta, aby útoky zastavil, stáhl vojska a respektoval ukrajinskou nezávislost.

  • Rusko: Z ocelárny Azovstal bylo evakuováno osmdesát civilistů

    Podle ruského ministerstva obrany bylo z ocelárny v Mariupolu evakuováno osmdesát civilistů včetně žen a dětí.

    Ruská státní tisková agentura Ria Novosti s odvoláním na ministerstvo uvedla, že 80 lidí bylo evakuováno do Bezimenne v samozvané Doněcké lidové republice, východoukrajinském území kontrolovaném Moskvou podporovanými separatisty. Dostávají prý jídlo, ubytování a lékařskou péči.

  • Zelenskyj: Evakuace civilistů z Azovstalu začala

    „Evakuace civilistů z Azovstalu začala. První skupina zhruba 100 lidí už míří na (Ukrajinou) kontrolované území. Zítra se s nimi setkáme v Záporoží. Děkuji našemu týmu! Teď spolu s OSN pracují na evakuaci dalších civilistů z areálu,“ napsal na twitteru Zelenskyj.

  • V ruské Belgorodské oblasti hořel vojenský areál

    V ruské Belgorodské oblasti u hranic s Ukrajinou dnes hořelo ve vojenském areálu. Jedna osoba byla lehce zraněná, informoval na sociální síti telegram místní gubernátor Vjačeslav Gladkov. Ve stejné oblasti tento týden hořel muniční sklad.

    „Požár vypukl na území jednoho ze zařízení Ministerstva obrany Ruské federace na hranici tří obcí – okresů Borisov a Belgorod a městské části Jakovlev. Informace o obětech a škodách se upřesňují,“ napsal Gladkov.

    Podle zpravodaje ruské státní tiskové agentury RIA Novosti požár vypukl několik kilometrů od obce Kalinovo. Zvuky výbuchů byly jasně slyšitelné ze značné dálky a z několika míst stoupá kouř. Podle očitých svědků je na místě mnoho sanitek, záchranářů i hasičů. Celou oblast policie uzavřela.

    Belgorodská oblast hraničí s částí Ukrajiny, kde od začátku ruské invaze před více než dvěma měsíci probíhají těžké boje.

  • Unian: Náčelník ruského generálního štábu Gerasimov byl na Ukrajině zraněn

    Náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerij Gerasimov byl po náletu ukrajinských sil zraněn nedaleko Izjumu, informovala agentura Unian s odvoláním na zjištění médií. Gerasimov osobně do tohoto města přijel, aby převzal velení ruských vojsk v Donbasu, tvrdí ukrajinský portál Defence Express.

    Podobné zprávy přinesl i kanál Ukraine Online, který také uvedl, že byl zabit Gerasimovův osobní strážce a generálmajor Alexej Simonov. Boje na východě Ukrajiny se nyní soustřeďují právě v okolí Izjumu, ale také Charkova, uvedl ukrajinský generální štáb.

  • Evakuaci civilistů z Mariupolu potvrdil i Červený kříž

    Mezinárodní výbor Červeného kříže (ICRC) potvrdil, že probíhá proces evakuace civilistů z Mariupolu. „ICRC potvrzuje, že v koordinaci s OSN a stranami konfliktu probíhá operace bezpečného přechodu,“ uvedl jeho mluvčí.

    „Konvoj pro evakuaci civilistů vyrazil 29. dubna, ujel přibližně 230 kilometrů a do závodu v Mariupolu dorazil v sobotu ráno místního času. Dokud to situace nedovolí, nelze sdělovat žádné podrobnosti, protože by to mohlo vážně ohrozit bezpečnost civilistů a konvoje. Příslušné místní orgány komunikují s civilisty o konkrétních podrobnostech,“ prohlásil mluvčí ICRC podle webu BBC.

  • OSN potvrdila, že probíhá operace s cílem evakuovat lidi z Azovstalu

    OSN potvrdila, že probíhá operace s cílem evakuovat lidi zablokované ruskými jednotkami v železárnách a ocelárnách Azovstal v jihoukrajinském Mariupolu. Informovaly o tom dnes agentury AP a Reuters. Na operaci se podílí Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) a je koordinována s ukrajinskými a ruskými představiteli, řekl AP mluvčí OSN Saviano Abreu. Situaci označil za „velmi složitou“ a další podrobnosti nechtěl uvést.

    V krytech pod ocelárnami se vedle ukrajinských obránců podle ukrajinských úřadů skrývají i civilisté včetně žen a dětí. Ruské ministerstvo obrany dnes uvedlo, že z domů u mariupolských oceláren Azovstal v sobotu odešly humanitárním koridorem dvě skupiny civilistů.

    V jedné podle tohoto zdroje bylo 25 osob a ve druhé 21, napsala agentura TASS. Podle fotografa agentury Reuters dorazilo dnes do dočasného ubytovacího centra ve městě Bezimenne v Doněcké oblasti přes 50 civilistů, kteří opustili oblast kolem Azovstalu.

  • Pelosiová: Máme obdiv k ukrajinskému lidu za jeho odvahu

    Během tiskové konference v polském Řešově (Rzeszów) šéfka americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová uvedla, že delegace čítající půl tuctu amerických zákonodárců se Zelenským jednala v sobotu, hovory trvaly asi tři hodiny.

    „Byli jsme hrdí na to, že jsme mu mohli předat poselství jednoty od Kongresu Spojených států, poselství uznání od amerického lidu za jeho vůdcovství a obdiv k ukrajinskému lidu za jeho odvahu,“ řekla Pelosiová podle agentury AP.

  • Zhruba 200 lidí dnes v Brně přišlo podpořit Ukrajinu, převážně Ukrajinci

    Zhruba 200 lidí dnes přišlo v Brně na Dominikánské náměstí, aby podpořili Ukrajinu bránící se před ruskou agresí. Mezi účastníky byly především ukrajinské ženy, dívky a děti, ale i další lidé, kteří chtěli vyjádřit podporu národu, jenž se už přes dva měsíce brání ruské armádě. Organizátoři shromáždili několik desítek hraček, k nimž vytvořili slogan „Kolik hraček se ještě nedočká svého pánečka“, aby upozornili na to, že mezi oběťmi Rusů jsou i stovky dětí.

    Projevy dnes zazněly pouze v ukrajinštině, a stejně tak zněly sborově ukrajinské písně včetně hymny, které opěvují hrdinství ukrajinského národa. Na dalších transparentech účastníci například poukázali na to, kolik peněz země Evropské unie zaplatily od začátku války Rusku za plyn a ropu. Stejná akce na podporu Ukrajiny se má na Dominikánském náměstí uskutečnit od 13:00 i další dvě neděle 8. a 15. května. Dnes byla její součástí i pomoc a zájemci dostali z darů vytvořené poukázky na nákup potřebných věcí.

  • Do ubytovacího centra v Bezimenne dorazilo 40 civilistů z Mariupolu

    Podle fotografa agentury Reuters dorazila v neděli do dočasného ubytovacího centra skupina asi 40 civilistů, kteří opustili oblast kolem Azovstalu. Fotografie zachycují civilisty přijíždějící do obce Bezimenne v autobusech s ukrajinskými poznávacími značkami, které v konvoji doprovázejí ruské jednotky a vozidla se symboly OSN, popsala agentura Reuters. OSN se k posledním konkrétním informacím o evakuacích zatím nevyjádřila.

    Podrobnosti o rozsahu sobotní evakuace a možnosti dalších během dnešního dne jsou vzhledem k počtu stran zapojených do jednání a nestabilní situaci na místě nejasné, podotkla agentura AP. Příjezd žen a dětí do Bezimenne rovněž potvrdil z místa její reportér.

  • Papež František označil válku na Ukrajině za děsivý úpadek lidství

    Papež František v dnešním poselství označil válku na Ukrajině za „děsivý úpadek lidství“. Nejvyšší představitel katolické církve kvůli ruské invazi na Ukrajině podle svých slov trpí a pláče, napsala agentura Reuters.

    František před tisíci věřícími na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu zároveň vyzval zajištění humanitárních koridorů, aby mohli být evakuováni lidé, kteří uvázli v mariupolských železárnách a ocelárnách Azovstal.

    Podle agentury Reuters papež znovu nepřímo kritizoval Rusko, když prohlásil, že Mariupol – přístavní město na jihovýchodě Ukrajiny – byl „barbarsky bombardován a zničen“.

  • Prapor Azov zveřejnil záběry ruského tanku při střelbě do obytných budov

    Vojáci pluku Azov zveřejnili video, kde ruský tank opakovaně a úmyslně střílí na obytný dům v Mariupolu. V jeho suterénu se ukrývalo šestnáct civilistů. Ti byli ruskými jednotkami odvezeni druhý den a jejich aktuální místo pobytu není známo, uvedl server Ukraine Now.

  • Varování Británie: Putinovi dezinformátoři cílí na politiky i celebrity

    Moskva v aktuálním napětí mezi Ruskem a Západem vyvolaném invazí na Ukrajinu nasadila do boje další zbraň. Aktivita ruských trollích farem podle britské studie roste a zaměřuje se na západní politiky, média i celebrity.

  • Neopouštějte kryty, vyzval obyvatele starosta Charkova

    Starosta Charkova Oleh Synjehubov na Telegramu uvedl, že radnice „v souvislosti s intenzivním ostřelováním vyzývá obyvatele severních a východních částí Charkova, zejména Saltivky, aby během dne bezdůvodně neopouštěli kryty“.

  • Zeman: Podpora Čechů ukrajinským uprchlíkům při pokračující válce neochladne

    Pokud bude pokračovat válka na Ukrajině, podpora českého národa ukrajinským uprchlíkům neochladne. Neustále totiž uvidí jejich utrpení. V dnešní Partii Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News to řekl prezident Miloš Zeman. Rusko Ukrajinu napadlo 24. února.

    Zeman připomněl výrok generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) Jense Stoltenberga, podle kterého se konflikt může táhnout dlouhé měsíce nebo i roky. „Myslím si, že podpora českého národa ukrajinským uprchlíkům nevychladne, protože neustále budeme vidět jejich utrpení,“ řekl prezident.

  • Premiéři Japonska a Vietnamu vyzvali k dodržování suverenity států

    Japonský premiér Fumio Kišida a jeho vietnamský protějšek Pham Minh Chinh po společném jednání v Hanoji vyjádřili podporu principu suverenity států a varovali před použitím zbraní hromadného ničení. Informovala o tom japonská tisková agentura Kjódó, která prohlášení dává do souvislosti s válkou na Ukrajině.

    Kišida ani Chinh se o ruské agresi vůči Ukrajině v kontextu své podpory svrchovanosti států nezmínili, patrně s ohledem na tradičně blízké vztahy mezi Vietnamem a Ruskem ještě z dob studené války. Podle Kišidy však „nelze tolerovat změnu statu quo silou v jakémkoli regionu“. Japonský premiér rovněž uvedl, že oba lídři „důrazně odmítají hrozby použití zbraní hromadného ničení a útoky na civilisty“.

Reklama

Hlavní zprávy