Hlavní obsah

Kazaši dostali varování: Pozor, jaké informace sdílíte, jste monitorovaní

Foto: Profimedia.cz

Kazašský voják na silnici poblíž Šymkentu, 10. ledna 2022. Snímek zveřejnilo kazašské ministerstvo obrany. V Kazachstánu byl vyhlášen smutek za oběti nepokojů.

Reklama

aktualizováno •

Po pětidenním výpadku se obyvatelé Almaty mohli alespoň na chvíli opět připojit k internetu. Ke znepokojivým informacím od místních se tak dostaly i Seznam Zprávy.

Článek

Almaty, bývalé hlavní město země, se na začátku ledna proměnilo v hlavní dějiště násilných protivládních protestů. Místní vláda tak rozhodla, že je potřeba odříznout ho od světa. Po většinu dne nefunguje internet, v televizích místo výjevů z centra Almaty vysílají hudební koncerty. Jak se redakce Seznam Zpráv od místních dověděla v odpoledních hodinách, přerušování internetu by mělo být jen začátek.

Kazachům (konkrétně v Almaty) postupně přichází na telefony varování před monitorováním hovorů a soukromých zpráv. Původní zprávu v ruštině dostaly Seznam Zprávy k nahlédnutí od jednoho z příjemců:

„Internet bude fungovat od 9:00 do 13:00 a od 17:30 do 19:30. Od zítřka (úterý, pozn. red.) začnou platit nová pravidla pro komunikaci.

  • Všechny hovory budou nahrávány
  • Všechny záznamy telefonních hovorů jsou nahrávány
  • Monitorovány budou všechny zprávy a hovory přes Whatsapp
  • Totéž se týká Twitteru, Facebooku a dalších sociálních sítí a fór

Všechna zařízení jsou připojena k odposlouchávacím systémům ministerstva. Dávejte pozor, abyste neposílali zbytečné zprávy nebo informace v rozporu se zákony a morálkou. Vyhněte se sdílení důvěrných informací se svými přáteli a rodinou.“

Na ruských fórech je toto nařízení hojně diskutováno, někteří jej označují za fake news, jiní mu vzhledem k závažnosti situace věří. Stejně jako v případě celého kazašského konfliktu nelze pravost zpráv jednoznačně ověřit. Seznam Zprávy však mohou potvrdit, že některé místní oznámení vyděsilo a hodlají se jím řídit.

Demonstrace, vyvolané růstem cen pohonných hmot, eskalovaly v nejhorší nepokoje, jaké Kazachstán zažil za 30 let své nezávislosti. Redakce Seznam Zpráv se od počátku nepokojů snaží udržovat kontakt s místními a získávat informace z místa, internetové výpadky však kontinuitu toku nových zpráv značně narušují.

Po několika dnech se však znovu ozvala Kazaška Zari, jež žije na periferii Almaty. V pondělí Seznam Zprávám potvrdila, že získávat nové informace je těžké i pro obyvatele největšího kazašského města, natož pak ověřovat jejich pravost.

„V tuto chvíli nemáme moc informací o tom, co se děje, protože nám vláda ruší připojení k internetu, nemůžeme používat wifi ani mobilní data, nefunguje ani VPN. Můžeme si jen telefonovat, ale nové informace je těžké ověřovat a spoustu zpráv máme jen ze státních médií,“ líčí Zari.

I sledování televize je ale podle ní omezené. „Vzhledem k tomu, že žiji na okraji Almaty, tak alespoň můžu sledovat televizi, ale v centru města lidé nemohou ani to. V rádiích a televizích ale hraje jen muzika a koncerty, jako kdyby se nic nedělo. Je zajímavé, že ve zbytku země mohou lidé poslouchat a sledovat vyjádření prezidenta o tom, co by se mělo dělat. Protestující vláda označuje jako ‚bandity‘ a tvrdí, že oni jsou ti, co můžou za všechno,“ řekla Zari, která využila chvilkové šance připojit se k internetu v noci z neděle na pondělí.

„Mluvila jsem ale se svými přáteli, kteří žijí přímo v centru Almaty. Podle nich jsou v ulicích skupiny, které popisují jako etnické Asiaty. Vypadají jako Kazachové, ale nejsou odtud. Nebo alespoň nemluví kazašsky ani rusky. Vypadá to, že jsou tu nasazeni ze zahraničí, zřejmě z jiných částí Střední Asie, jsou agresivní, ničí obchody, auta, všechno podpalují. Ale zjevně nejsou místní,“ vysvětluje.

„Prezident pak zve cizí vojska, aby jejich špatné chování zastavil. Až tyto nájezdníky cizí armáda zastaví, nejen já, ale i další lidé tady očekáváme, že začne zatýkání a zbavování se opozičníků a politických aktivistů, kteří se účastnili těch prvních protestů 4. a 5. ledna,“ dodává Zari.

Ministerstvo vnitra v pondělí uvedlo, že bylo po celé zemi zadrženo téměř osm tisíc lidí. Podle korespondenta BBC Stevea Rosenberga se v hlavním městě Nur-Sultanu stále častěji objevuje názor, že násilí souvisí s bojem uvnitř kazašské vládnoucí elity.

V neděli večer vládní úředníci stáhli dřívější prohlášení zveřejněné na oficiálně provozovaném kanálu na sociální síti Telegram, podle kterého během vlny násilí zemřelo více než 164 lidí, včetně 103 lidí v Almaty. Dříve úřady uvedly, že bylo zabito „26 ozbrojených zločinců“ a „18 bezpečnostních důstojníků“.

Ministerstvo informací místním médiím sdělilo, že nedělní prohlášení bylo vydáno omylem jako výsledek „technické chyby“, a potvrdilo pouze 44 úmrtí. Hlášení následně z Telegramu zmizelo. Ministerstvo vnitra, které v neděli citovala místní média, odhadlo škody na majetku zhruba na 175 milionů eur, tedy asi 4,27 miliardy korun.

„Aktuálně je to ve městě velmi nebezpečné, stále jsou slyšet exploze a střelba, ale podle mě se běžní civilisté nezapojují. Internetové připojení tedy stále nefunguje, zprávy jsou blokovány, pořád platí zákaz vycházení od 11 hodin večer do sedmé ráno. Život se ve městě zastavil, nikdo nechodí do práce, obchody jsou zavřené. Tady na periferii a v okolních vesnicích vše ale funguje víceméně normálně. Zimní prázdniny pro studenty byly prodlouženy do 17. ledna,“ popisuje situaci Zari.

„Od 4. ledna jsou nezávislá média blokována, šéf Rádia Svobodná Asie byl na několik hodin zadržen, stále ale funguje Telegram, kam přidává videa a informace, kdo může. Jinak ale tady žijeme v informačním vakuu. Jen doufám, že se to brzy zlepší nebo že nám alespoň někdy uprostřed noci zapnou internet…“

Podle nedělního oznámení kazašského krizového štábu, vedeného prezidentem Kasymem-Žomartem Tokajevem, bylo kvůli výslechu zadrženo 5 800 lidí, včetně „podstatného počtu cizích státních příslušníků“. Číslo zadržených v pondělí vzrostlo na téměř osm tisíc. „Situace se stabilizovala ve všech regionech země, ale bezpečnostní síly dále pokračují v úklidových pracích,“ uvedl prezident.

Minulý týden Tokajev šokoval rozkazem „střílet do lidí bez varování“. Zdůvodnil ho jako nezbytný kvůli útoku „20 000 banditů“ na Almaty.

Rozkaz kritizoval například americký ministr zahraničí Antony Blinken. „Příkaz k zabíjení v takovém rozsahu je špatný a měl by být zrušen,“ řekl v pořadu stanice ABC News This Week.

Spojené státy také od kazašského prezidenta žádají vysvětlení, proč si Tokajev vyžádal přítomnost ruských jednotek. Stížnost kazašskému velvyslanci podal také sousední Kyrgyzstán kvůli zadržení kyrgyzského jazzového hudebníka.

Foto: Profimedia.cz

Snímek z videa zveřejněného kazašskými státními médii ukazuje zadrženého kyrgyzského hudebníka, ​​který na kameru „přiznal“, že se účastnil nepokojů za peníze.

Státní televize odvysílala záběry zadrženého, zjevně těžce zmláceného hudebníka Vikrama Ruzachunova. Kazašské úřady ho viní z účasti na protestech.

V sobotu kazašské úřady uvedly, že byl pro podezření z velezrady zatčen i bývalý šéf tajných služeb země Karim Massimov, což přiživuje spekulace o mocenském boji.

Vykreslit úplný obraz dění v Kazachstánu je však vzhledem k rušení komunikace a spojení do země aktuálně nemožné. Letiště v Almaty zůstává mimo provoz do doby, než se „situace stabilizuje,“ uvedly úřady v neděli.

Co potřebujete vědět o Kazachstánu?

Seznam Zprávy ke krizi v Kazachstánu připravily sérii textů věnujících se různým aspektům dění.

  • Jak velký problém může být revoluce v Kazachstánu, si můžete přečíst v této analýze.
  • Co může následovat, se v rozhovoru pokusil odhadnout Jan Šír, specialista na politický, bezpečnostní a energetický vývoj v postsovětském prostoru.
  • Vysvětlení, kdo je bývalý prezident Nursultan Nazarbajev, nabízí jeho profil.
  • Jaký může mít ruské angažmá v Kazachstánu dopad na Ukrajinu, jsme rozebírali s odborníky v tomto textu.
  • Profil Kazachstánu: geografická, demografická a ekonomická fakta.

Reklama

Doporučované