Hlavní obsah

Zprávy z bojiště: Centrum Mariupolu už pravděpodobně padlo

Foto: Profimedia.cz

Zničené obytné domy v Mariupolu.

Reklama

Boje v oblasti Mariupolu zřejmě stále pokračují, střed města však nejspíš ovládly proruské síly. Dále se připravuje ruský útok na východ. Na severní frontě se ruské síly snaží Ukrajincům ukázat, že můžou zase zaútočit.

Článek

Upozornění: Následující přehled si neklade nároky na úplnost. Za skutečným vývojem událostí má nepochybně zpoždění a jistě bude v některých ohledech nepřesný. Řadu tvrzení válčících stran lze potvrdit jen se zpožděním, případně vůbec. Zdroje jsou uvedeny obvykle prokliky v textu. Tím nejvýznamnějším jsou pravidelné zprávy amerického Institute for the Study of War (ISW), což je spíše konzervativní nezisková organizace (více na Wikipedii), která publikuje pravidelné situační zprávy o stavu ukrajinského bojiště.

Tentokrát přehled nejnovějšího dění na ukrajinském bojišti začneme netradičně v jižní části fronty. Tiskový tajemník Doněcké lidové republiky Eduard Basurin totiž včera, tedy 7. dubna, uvedl, že ruské síly „prakticky vyčistily“ střed Mariupolu od ukrajinských sil.

Nezávisle toto tvrzení není ověřeno, město je z velké části odříznuto od světa. Ovšem jak poznamenávají například analytici ISW, za posledních několik dní, zhruba od začátku dubna, nepřicházejí věrohodné zprávy o bojích v centru Mariupolu.

Například ze záběrů vysílaných ruskou televizí v posledních několika desítkách hodin se zdá, že ukrajinské síly jsou soustředěné na jihovýchodním okraji města. Naznačuje to například i na sociálních médiích zveřejněné video poškození či zničení dvou ruských tanků ukrajinskými silami, jež se podařilo lokalizovat do této oblasti.

Zdá se tedy velmi pravděpodobné, že ruské síly dokončí dobytí Mariupolu poměrně brzy, zřejmě v několika příštích dnech.

Dění na Ukrajině sledujeme v on-line reportáži:

V západnější části jižní fronty ruské síly dále zlepšovaly své obranné pozice v Chersonské oblasti, aby odrazily případné ukrajinské protiútoky. Připomínáme, že ukrajinské velení údajně pracuje s předpokladem, že tam Rusko počítá s vytvořením další separatistické republiky s centrem právě v Chersonu. V regionu údajně probíhají ruské operace směřující k pacifikaci oblasti, ovšem jejich skutečný průběh a rozsah neznáme.

Oblast Donbasu

V oblasti východní Ukrajiny stále pokračují menší ruské útoky. Ukrajinské síly jich údajně během 7. dubna odrazily několik, například u městečka Popasna.

Obě strany tvrdí, že dosáhly dílčích úspěchů. Například ruské ministerstvo obrany 7. dubna hlásilo dobytí vesnice Solodke, která leží 30 kilometrů jihozápadně od města Doněck. Ukrajinské velení zase uvedlo, že ve stejný den v jiné oblasti (u Kreminně severozápadně od Rubižného) zatlačili ruské síly zpět o 6 až 10 kilometrů směrem na východ.

Severozápadně od Donbasu, v oblasti kolem města Izjum, dále pokračují ruské útoky směrem do nitra Ukrajiny, na Slovjansk a Barvinkove. Ukrajinské síly údajně 7. dubna odrazily všechny ruské útoky v tomto směru.

Především si však Rusko v okolí Izjumu (především samozřejmě za frontou) připravuje podmínky na větší ofenzívu, zřejmě ve stejných směrech, ve kterých zatím probíhají omezené bojové operace. Podle ukrajinského generálního štábu se ruské síly přeskupují, aby mohly vytvořit nové útočné skupiny. Ruské síly údajně také přijímají opatření k obnovení velitelských a komunikačních struktur. Další ruské síly stažené z fronty jsou na cestě (na běloruské železnici například), jiné už jsou v Rusku.

Ukrajinské úřady tak dál vyzývají civilisty, aby opustili předpokládanou oblast bojů. Mimo domovy mohou být zřejmě dosti dlouho. Jak prohlásil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, ruské síly se připravují na východní Ukrajině na velkou ofenzívu, nikoliv na „lokální operaci“.

V okolí Charkova ruské síly pokračují v ostřelování. Podle ukrajinského velení tam zůstává rozmístěno až pět ruských praporních taktických skupin, tedy ještě několik tisíc mužů (maximálně zhruba 4000–5000 tisíc, spíše méně). Jejich cílem je zřejmě vázat ukrajinské síly v oblasti, aby se nemohly přesunout na jiná místa fronty.

Dále na západ, v místech, odkud invazní síly zaútočily na Kyjev, ruské i běloruské jednotky podle ukrajinského generálního štábu provádějí „demonstrativní činnost“, aby protivníky donutily zaujmout obranné pozice v oblasti. To by samozřejmě znemožnilo nasazení těchto sil jinde (v oblasti byla nasazena například 1. tanková brigáda, která úspěšně bránila Černihiv).

Co bude dál?

Analytici z ISW jako vždy vydali seznam několika předpovědí pro vývoj následujících dní:

  • Ruské síly budou zesilovat útok, jehož cílem je postoupit z Izjumu do Slovjansku a obklíčit ukrajinské síly.
  • Bitva o Mariupol pokračuje, ale není jasné, jak dlouho se ještě obránci mohou udržet.
  • Ruské síly se plně stáhly z okolí města Sumy (stejně jako předtím z okolí Kyjeva a Černihivu) a připravují se v ruském Bělgorodu na další nasazení, velmi pravděpodobně při útoku od Izjumu na Donbas.
  • Některé ruské jednotky nasazené při invazi se ovšem nejspíše vrátí do svých domovských kasáren. Jiné budou zapojeny do bojů na východě Ukrajiny.

Reklama

Doporučované