Hlavní obsah

Zprávy z bojiště: Připravuje se útok. A dostanou Rusové volno místo platu?

Foto: Rizvanov Ruslan, Shutterstock.com

Budova ve městě Izjum poškozená na začátku března ruským náletem. Město je nyní zřejmě plně pod ruskou kontrolou.

Reklama

Ruské síly se připravují k útoku na Donbas ze severozápadního směru, aby mohly vpadnout do zad tamním ukrajinským jednotkám. Klíčovou oblastí bojů, o které v brzké době nejspíše hodně uslyšíme, bude město Slovjansk.

Článek

Upozornění: Následující přehled si neklade nároky na úplnost. Za skutečným vývojem událostí má nepochybně zpoždění a jistě bude v některých ohledech nepřesný. Řadu tvrzení válčících stran lze potvrdit jen se zpožděním, případně vůbec. Zdroje jsou uvedeny obvykle prokliky v textu. Tím nejvýznamnějším jsou pravidelné zprávy amerického Institute for the Study of War (ISW), což je spíše konzervativní nezisková organizace (více na Wikipedii), která publikuje pravidelné situační zprávy o stavu ukrajinského bojiště.

Během 4. dubna pokračovaly operace zahájené o víkendu. Ruské síly nadále útočí v Donbasu, ale jejich postup je pomalý, případně jsou útoky obránci odráženy. Na jihu se ruské síly soustředily v Mariupolu, jinak jen zajišťovaly získané pozice. A v okolí Kyjeva a Charkova pokračovalo stahování jednotek z fronty.

Začněme u regionu, který v příštích dnech bude asi hlavním těžištěm bojů, tedy u oblasti mezi městy Izjum a Slovjansk na východě Ukrajiny. Izjum na začátku dubna plně obsadily ruské síly, a to díky přesunu jednotek původně působících u Charkova.

Ty se v oblasti nadále soustřeďují a připravují se zřejmě na obnovení útoku. V posledních třech dnech prováděly aktivní přípravy na obnovení útočných operací – hromadily zásoby, doplňovaly poškozené jednotky, opravovaly poškozený most v Izjumu.

Ruská tanková rota údajně provedla v posledních 24 hodinách průzkum jižně od města, ale vrátila se zpět na výchozí pozice. Uživatelé sociálních médií navíc zaznamenali kolonu ruské techniky přesunující se podle všeho právě do Izjumu.

Cílem připravovaného ruského útoku bude téměř jistě zhruba o 50 kilometrů dále na jihovýchod ležící město Slovjansk. Pokud by se ho ruským silám podařilo obsadit, odřízly by od zbytku země ukrajinské obránce na východ od spojnice Izjum–Slovjansk. Bez obsazení Slovjansku tohoto cíle dosáhnou těžko. I proto údajně ukrajinské úřady 4. dubna vyzvaly obyvatele, aby opustili město.

Význam Slovjansku

Podle odhadu analytiků z institutu ISW by střet o Slovjansk mohl být další důležitou bitvou v této válce. V té kyjevské zvítězila Ukrajina, ovšem vítězství u Slovjansku by pro Rusko určitě mělo značný význam.

Pokud ruské síly Slovjansk získají, budou mít poté několik možností, jak postupovat dále. Jednou, tou asi nejjednodušší a nejpřímočařejší je postupovat přímo na východ a spojit se s ruskými silami bojujícími ve městě Rubižne, zhruba 70 kilometrů východním směrem. Obklíčená ukrajinská „kapsa“ by nebyla příliš velká, ale ruské síly by si zajistily severní části fronty v Donbasu.

Předchozí souhrn dění na ukrajinském bojišti:

Druhou snadno představitelnou možností je, že by ruské síly postupovaly dále na jihovýchod, směrem nejspíše na město Horlivka, které leží asi 90 kilometrů od Slovjansku. Tím by hrozilo obklíčení většiny obránců Donbasu, kteří by se pak museli rozhodnout, zda se z oblasti stáhnout, nebo se nechat odříznout od svého zázemí.

V obou případech by se ovšem Ukrajinci ocitli pod velikým tlakem a ve výsledku by tedy úspěch u Slovjansku mohl vést k prolomení obrany v Donbasu. Pokud by postup ze severovýchodu byl Ukrajinci zastaven, budou mít útočníci podstatně obtížnější pozici. Analytici ISW dokonce odhadují, že frontální ruské útoky v Donbasu mají jen malou šanci na úspěch. Ruské velení ale v tuto chvíli obsazení celé Luhanské a Doněcké oblasti dává vysokou prioritu, a tak se dá očekávat, že boje o Slovjansk, budou velmi tuhé.

Do oblasti Izjumu se tedy v tuto chvíli přesunují další jednotky směrem od Charkova (tedy od severovýchodu). Okolo města stále zůstávají síly, které ostřelují město a pokouší se vázat ukrajinské síly na místě.

Dění na Ukrajině sledujeme v on-line reportáži:

Rusko také podle ukrajinského generálního štábu posiluje protivzdušnou obranu v oblasti kolem města Bělgorodu. To leží už na ruském území, před několika dny bylo ovšem podle Ruska cílem ukrajinského leteckého útoku, který ve městě poničil velký sklad paliva. Bělgorod slouží jako shromaždiště a zázemí pro jednotky, jež se stáhly od města Sumy. A které zřejmě mají posílit úder směrem na Slovjansk a Donbas.

Na samotném Donbasu pokračovaly během 4. dubna prudké boje. Ukrajinský generální štáb oznámil, že ukrajinské síly za posledních 24 hodin údajně odrazily několik ruských útoků.

Ruské operace v Luhanské oblasti se nadále soustřeďují na obce Popasna a Rubižne. Místní ukrajinské úřady i ruské síly sdílely záběry, které potvrzují, že boje se stále vedou i v Rubižne. O něm přitom zástupci samozvané Luhanské lidové republiky tvrdili, že ho 3. dubna dobyly jejich jednotky. Ruské síly pravděpodobně hodlají Rubižne dobýt předtím, než se vydají na západ, aby se spojily s jednotkami, jež mají postupovat jihovýchodně od Izjumu, o kterém již byla řeč.

Foto: Institute for the Study of War, Seznam Zprávy

Odhadovaný stav fronty v oblasti Donbasu k 5. dubnu 2022. Tmavě červeně jsou vyznačeny potvrzené ruské územní zisky, šrafovaně pravděpodobné. V případě ukrajinského postupu je použita modrá. Žlutě jsou vyznačeny údajné (tedy nijak nepotvrzené) ruské zisky.

V jakém stavu ustupují?

Dále pokračuje stahování ruských sil z oblasti západně od Charkova. Ruské síly se pravděpodobně v nadcházejících dnech plně stáhnou z oblasti kolem města Sumy. Tím by se mělo odkrýt západní křídlo ruských pozic v okolí Charkova.

Uvidíme, jak toho využijí ukrajinské síly, zda budou v této oblasti útočit, nebo se soustředí jinam. Nabízí se možnost, že alespoň část ruských jednotek se bude chtít hrozbou útoků udržet kolem Charkova, aby bránily bok a týl jednotek, které mají postupovat na Donbas.

Hodnotit přesně situaci v oblasti je ovšem podle ISW těžké, protože ruský ústup od Kyjeva nebyl zcela spořádaný. Dosavadní informace naznačují, že ruské síly v těchto oblastech už nekladou organizovaný odpor a ukrajinské síly pouze „čistí“ obsazené území. Jak velkou část Černihivské a Sumské oblasti tedy Ukrajina skutečně ovládá, nebo ne, se dá v tuto chvíli říct jen těžko. Situace se pravděpodobně poměrně rychle vyjasní (pokud tedy platí, že ruské síly jsou izolované a nekoordinované).

Pro obě strany teď bude klíčová otázka, v jakém stavu jsou síly, které se stáhnout podařilo: budou moci být nasazeny rychle jinde, nebo budou vyžadovat delší čas na reorganizaci a doplnění stavu mužstva i techniky?

Podle Ukrajinců jsou ztráty na ruské straně velké a většina jednotek není schopna boje. Ruské zdroje samozřejmě tvrdí opak. Zajímavou informaci – ale znovu neověřenou – přinesla ukrajinská vojenská rozvědka. Té se údajně podařilo získat dokument podepsaný zástupcem velitele ruského Jižního vojenského okruhu, podle něhož ruští důstojníci slibují vojákům dny dovolené navíc, protože jim nemohou vyplácet slíbené měsíční platy v hotovosti. Opatření se týká primárně ruských sil na Donbasu, ale pokud je dokument pravý, situace v jiných částech ruské armády asi nebude o mnoho lepší.

Ať tak, či onak, přesun jednotek ze severní části fronty už se rozběhl. Ukrajinský generální štáb uvedl, že ruské síly se přeskupují v Bělorusku a několik jednotek výsadkových vojsk, pravděpodobně ze 76. výsadkové divize, se dopravními letadly přesouvá do Bělgorodu. V jakém stavu ovšem skutečně jsou? Budou moci posílit útok na Slovjansk během příštích několika dní? To budou jedny z velkých otázek následujících dní.

Invazní síly v každém případě musí nahradit poměrně vysoké počty padlých důstojníků. Ukrajinský generální štáb tvrdí, že ruská armáda vysílá studenty a pedagogy vyšších vojenských vzdělávacích institucí přímo na Ukrajinu, aby nahradili ztracené velitelské kádry. Pokud je to pravda, z dlouhodobého hlediska to může znamenat zhoršení výcviku nové generace důstojníků na roky dopředu.

Ukrajinské velení také 4. dubna uvedlo, že podle jeho informací Kreml zahájil „skrytou mobilizaci“ 60 tisíc rezervistů na Ukrajinu. Cílem je získat co nejvíce záložníků všech hodností, kteří již mají bojové zkušenosti, zejména v Krasnodarském kraji, Permské oblasti, Dagestánské republice, Ingušsku a Kalmycké republice.

Na jihu

V jižní části fronty se zřejmě velké změny nechystají. Obránci Mariupolu se podle všeho nadále drží. Z města ovšem nechodí prakticky žádné zprávy, a tak se dá postup bojů těžko hodnotit.

Více na západ, v oblasti kolem Chersonu, údajně 4. dubna dále „probíhaly bojové operace“ bez uvedení větších detailů. Ruské síly se údajně soustředí spíše na udržení pozic kolem Chersonu a snahy o obsazení celé Chersonské oblasti jsou omezené. Jde spíše o snahu znovu získat příznivý terén kolem Chersonu než o pokusy o obnovení velkých útočných operací směrem do ukrajinského vnitrozemí, tedy na Mykolajiv. Ruské síly také ostřelovaly ukrajinské pozice v Záporoží, ale ani v tomto směru (tedy nejspíše na Kryvyj Rih) postup zřejmě nezahájily.

Co bude dál?

Analytici z ISW znovu vydali seznam několika předpovědí pro vývoj následujících dní.

  • Ruské síly pravděpodobně v nadcházejících dnech dokončí svůj ústup z Kyjeva podél města Sumy a poté pravděpodobně opustí zbývající pozice v okolí Konotopu a Sumy.
  • Ruské jednotky v okolí Charkova se pravděpodobně budou nadále soustředit na podporu útoku přes Izjum směrem na jihovýchod a mohou se stáhnout z bezprostředního okolí města.
  • Ruské a proruské síly se pokusí rozšířit ofenzivu, jejímž cílem je dokončit spojení na ose Charkov–Izjum–Luhansk.
  • Ruské síly pravděpodobně v nadcházejících dnech zajistí Mariupol. Mohou se také pokusit zahájit obnovení útočné operace severozápadně od města ve snaze zmocnit se Doněcké oblasti.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Oprava: Do článku jsme doplnili funkční GIF zachycující dosavadní průběh války na Ukrajině. Za nedopatření se omlouváme.

Reklama

Doporučované