Hlavní obsah

Zprávy z bojiště: Role se obrátily. Ukrajinci chtějí útočit, Rusové boří mosty

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Most ve městě Irpiň, který byl zničen v prvních dnech války.

Reklama

Ruské síly se na většině míst ukrajinského bojiště nadále spíše drží v defenzívě. V širším okolí Kyjeva údajně zničili Rusové několik mostů, aby zabránili postupu Ukrajinců. Ti dobyli v posledních dnech zpět město Irpiň.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Upozornění: Následující přehled si neklade nároky na úplnost. Za skutečným vývojem událostí má nepochybně zpoždění a jistě bude v některých ohledech nepřesný. Řadu tvrzení válčících stran lze potvrdit jen se zpožděním, případně vůbec. Zdroje jsou uvedeny obvykle prokliky v textu. Tím nejvýznamnějším jsou pravidelné zprávy amerického Institute for the Study of War (ISW), což je spíše konzervativní nezisková organizace (více na Wikipedii), která publikuje pravidelné situační zprávy o stavu ukrajinského bojiště.

Situace v zemi se i přes oznámenou změnu strategie zatím příliš nezměnila. Nic nenasvědčuje tomu, že by se ruské síly vzdaly svého cíle obklíčit a dobýt Kyjev, byť Moskva oznámila „radikální snížení“ vojenské aktivity v okolí metropole.

Rusové jsou v této oblasti spíše v defenzívě, jak nasvědčuje i skutečnost, že ukrajinské síly 28. března znovu dobyly kyjevské předměstí Irpiň.

Je možné, že to nebude poslední ukrajinský úspěch. Ukrajinci se pravděpodobně pokusí využít probíhající rotace ruských sil a v nadcházejících dnech znovu dobýt další území severozápadně od Kyjeva.

Ukrajinský generální štáb uvedl, že praporní taktická skupina 1. gardové tankové armády se plně stáhla z ukrajinského území u Sum zpět do Ruska. Pokud to tak je, jde o první známý příklad stažení celé ruské jednotky do Ruska, která by se pak mohla přesunout na jinou část bojiště.

Ruské síly také pokračovaly v soustavném zabírání území v Mariupolu. Ukrajinský odpor v okolí Chersonu nadále svazuje ruské síly v této oblasti. Ruské síly neprovedly žádné útočné operace na jihu země.

Blíží se termín pro ruské brance

Rusko se dál snaží posílit své frontové jednotky. Ukrajinská rozvědka (která má v poslední době dobrý přístup i k informacím rozvědek jiných států) očekává, že k 1. dubnu Rusko zahájí proces mobilizace rezervistů. Ke stejnému datu dojde totiž i k pravidelnému odvodu běžných branců a ruská vláda chce podle ukrajinských služeb využít této příležitosti, aby před veřejností skryla skutečný rozsah mobilizačních opatření.

Ruské rezervy fungují podobně jako u nás. Rezervisté tedy dál mají své civilní zaměstnání, pravidelně se ovšem účastní cvičení. Zájem občanů je ovšem velmi nízký, podle dostupných informací skutečně aktivních rezervistů byly ještě nedávno řádově pouze jednotky tisíc.

Od loňského roku Rusko spustilo nový program na podporu armádních rezerv, ovšem plánovaných 80 až 100 tisíc aktivních rezervistů k dispozici zatím podle všeho nemá.

Podle předpovědí Ukrajinců od dubna aktivní „záložáci“ doplní jednotky působící na Ukrajině. Do boje mají být nasazeni i odsouzení naverbovaní výměnou za úplnou amnestii. Uvidíme, jak se předpověď vyplní, ale rychlou změnu situace na bojišti takový krok patrně nepřinese.

Rezervisté – a samozřejmě především branci – budou před případným nasazením ještě potřebovat přípravu a alespoň krátký výcvik. Rusko má prostě k dispozici málo dobře vycvičených vojáků, které by mohlo rychle nasadit, a zkouší tedy nejrůznější možnosti.

Dění na Ukrajině sledujeme v on-line reportáži:

Před několika dny tak představitelé amerického ministerstva obrany novinářům řekli, že do bojů na východě země by měly být ve větší míře zapojeni žoldnéři z tzv. Vagnerovy skupiny. Ti mají bojové zkušenosti a i nasazení zhruba tisícovky mužů, o kterém se nyní mluví, může mít vliv na průběh bojů v této oblasti.

Jinde není v ruské armádě zřejmě kde brát, tvrdí alespoň na základě svých informací ukrajinský generální štáb. Podle jeho oznámení se intenzita dopravy z vnitrozemí Ruska na frontu výrazně snížila. Na Ukrajině jsou také údajně nasazovány stovky vojáků z Ruskem podporovaného gruzínského separatistického regionu Jižní Osetie.

Kolem Kyjeva

Ukrajinský generální štáb 28. března uvedl, že Rusko nadále nasazuje další síly na kyjevské frontě „navzdory prohlášením představitelů ministerstva obrany a generálního štábu Ruské federace o změnách v plánech a prioritách“. Ani jiné zdroje nezaznamenaly významnější přesuny ruské bojové síly mimo Kyjev na podporu operací na východní Ukrajině. (Což ale může být i důsledek logistických problémů ruské armády, dodejme.)

Změnou bylo, že ukrajinské síly 28. března znovu dobyly kyjevské předměstí Irpiň, jak dokládají i některé snímky z posledních 24 hodin. Podle některých informací ukrajinské síly Irpiň osvobodily a oblast prozkoumávají, ale ve městě je stále příliš nebezpečno, civilisté se nemají vracet do svých domovů.

Starosta města Oleksandr Markušin uvedl, že ukrajinské síly hodlají Irpiň využít jako nástupní prostor pro další protiútoky na Buču, Vorzel a Hostomel. Ukrajinský generální štáb to celkem pochopitelně nekomentoval, uvedl pouze, že ukrajinské protiútoky mají za cíl odradit další ruské útočné operace.

Starostova informace ale velmi pravděpodobně může být přesná. Ukrajinské síly pravděpodobně budou chtít využít probíhající výměny ruských sil na frontě a v nadcházejících dnech znovu dobýt další území severozápadně od Kyjeva. Podle Ukrajinců Rusko stahuje jednotky z Východního vojenského okruhu do Běloruska, aby obnovilo bojeschopnost.

Nečinnost ruských vojsk v oblasti se zdá být ovšem zjevná. Invazní síly v oblasti severozápadně od Kyjeva v uplynulém dni nikde nezaútočily, či o tom alespoň nemáme žádné informace.

K ruskému útoku došlo údajně na východ od Kyjeva. Ukrajinský generální štáb 28. března v poledne místního času oznámil, že ukrajinské síly zastavily útočné operace směrem k Brovarům, které vedly jednotky ruské 90. tankové divize a 2. kombinované armády. Jiný významnější pohyb se na frontě neudál.

Ani na sever od Kyjeva se žádné větší operace neudály. Ruské síly v okolí města Černihiv, které stále drží Ukrajinci, se údajně zakopávají a rozptylují, aby ztížily podmínky pro ukrajinské dělostřelectvo. Samotný Černihiv je stále pouze ostřelován.

Zajímavé je, že podle ukrajinského generálního štábu ruské síly zničily několik mostů v Černihivské a Sumské oblasti. To by mohlo naznačovat, že se obávají ukrajinských protiútoků a že nemají v plánu obnovit rozsáhlé útočné operace na severovýchodě Ukrajiny.

V okolí Sum, které leží zhruba 350 kilometrů východně od Kyjeva, blízko ruských hranic, mají údajně ruské jednotky velké problémy s morálkou. Kyjevský generální štáb tvrdí, že vojáci z ruské 15. motostřelecké brigády se odmítají účastnit bojů.

Rusko údajně také z této oblasti stahuje jednotky k možnému přesunu jinam. Taktická skupina vytvořená z jednotek 1. gardové tankové armády se údajně plně stáhla z ukrajinského území zpět do Ruska. Nabízí se možnost, že se bude přesunovat na východ Ukrajiny, kam chce Moskva klást zvýšený důraz.

U Charkova a na východě

I město Charkov bylo „pouze“ ostřelováno a nestalo se cílem pozemního útoku. Ruské síly podnikly údajně útoky na některé ukrajinské pozice v této oblasti, ovšem o jejich průběhu nemáme žádné zprávy.

Do ruské Nižněnovgorodské oblasti prý v posledních dnech dorazilo zhruba 600 ruských vojáků, tedy téměř dvě třetiny všech vojáků jedné taktické skupiny 47. tankové divize, kterou ukrajinské síly v polovině března měly zničit právě u Charkova.

V Luhanské a Doněcké oblasti na východě země ruské síly prý podnikly několik neúspěšných útoků, které se Ukrajincům podařilo odrazit. Tvrdí to alespoň velení ukrajinských sil.

Na jihu

Ruské síly 28. března pokračovaly v dobývání území v Mariupolu. Nemáme dobré informace, zda, případně o kolik postoupily. Ukrajinský generální štáb ovšem uvádí, že Rusové postupují, byť ukrajinské síly prý protivníkovi způsobují těžké ztráty.

V jiných částech jižní fronty, především v oblasti města Cherson, se situace 28. března podstatně nezměnila. Ukrajinské síly údajně odrazily nepříliš důraznou snahu o ruský postup směrem na Huljajpole a Záporoží (s jeho velkou jadernou elektrárnou, připomeňme).

Ruské síly také pokračovaly v posilování svých obranných pozic u Mykolajivu. Na Ukrajině i jinde se šířily zprávy o tom, že ukrajinské síly dobyly zpět celou Mykolajivskou oblast, ty však ani podle gubernátora oblasti nejsou pravdivé.

Ukrajinský generální štáb také informoval, že ukrajinský odpor v Chersonu na sebe váže stále větší počet ruských jednotek. Ruské síly v oblasti údajně pátrají po ukrajinských vojácích i rezervistech a zabavují nalezené zbraně a munici.

Co bude dál?

Analytici z ISW připravili 28. března jako obvykle několik předpovědí pro vývoj následujících dní. Podle nich:

  • Ruské síly pravděpodobně v nadcházejících týdnech dobydou Mariupol nebo donutí město ke kapitulaci.
  • Aktivita ukrajinských partyzánů v okolí Chersonu bude i nadále vázat ruské bojové síly v oblasti.
  • Rusko rozmísťuje další síly Východního vojenského okruhu v okolí Kyjeva a pravděpodobně se pokusí v omezeném měřítku obnovit útočné operace. Moskva ale momentálně i oficiálně přiznává, že svou aktivitu okolo ukrajinské metropole omezí.
  • Snahy o obnovení ruského postupu kolem Kyjeva ovšem budou narušovat ukrajinské protiútoky.
  • Ruské jednotky spolu s jednotkami separatistů budou pokračovat v úsilí o obsazení celého území Doněcké a Luhanské oblasti. Jejich pokrok pravděpodobně ovšem nebude rychlý.

Reklama

Doporučované