Hlavní obsah

Zprávy z bojiště: Rusko se chystá na „kanibalizaci“ techniky i personálu

Foto: Profimedia.cz

Ruský invazní tank na Ukrajině.

Reklama

Rusko dále shromažďuje síly u města Izjum, které se podle Ukrajinců zřejmě chystají jejich síly obejít ze západu. Obchvat ukrajinských jednotek na východě země by tak mohl být ještě širší, než se původně čekalo.

Článek

Upozornění: Následující přehled si neklade nároky na úplnost. Za skutečným vývojem událostí má nepochybně zpoždění a jistě bude v některých ohledech nepřesný. Řadu tvrzení válčících stran lze potvrdit jen se zpožděním, případně vůbec. Zdroje jsou uvedeny obvykle prokliky v textu. Tím nejvýznamnějším jsou pravidelné zprávy amerického Institute for the Study of War (ISW), což je spíše konzervativní nezisková organizace (více na Wikipedii), která publikuje pravidelné situační zprávy o stavu ukrajinského bojiště.

Ukrajinské bojiště se spíše připravuje na další dny, než že by se tam intenzivně bojovalo. Na severu se ruské jednotky stáhly již nejen z okolí Kyjeva, ale i Sumské oblasti. Uvedl to gubernátor oblasti, naznačují to i příspěvky místních uživatelů sociálních sítí.

Podle ukrajinského generálního štábu ruské síly stažené do Běloruska z kyjevské osy pokračují v přeskupování a přípravách na přesun po železnici. Síly stažené ze severovýchodní Ukrajiny pokračovaly v přesunu do ruského Bělgorodu, kde se jednotky připravují k dalšímu nasazení. Některé jednotky Ústředního vojenského okruhu (například 38. brigáda 38. kombinované armády) již jsou v Bělgorodu.

Jak dlouho se zdrží, není jasné. Je možné, že dojde ke „kanibalizaci“ techniky i personálu a vybavení i mužstvo hodně prořídlých jednotek doplní ty nejméně poškozené, aby je bylo možné rychle nasadit.

Větším problémem pro ruské velení je pravděpodobně nedostatek mužstva. Techniky je ve skladech zřejmě dostatek, byť často není v dobrém stavu. Ruská vojenská doktrína ovšem počítá s doplněním stavu jednotek pomocí masové mobilizace, k níž země nepřistoupila. Přičemž čerství rekruti, kteří nastupovali k 1. dubnu, v bojových podmínkách přínosem téměř určitě nebudou.

Dění na Ukrajině sledujeme v on-line reportáži:

Ruské a proruské jednotky podle ukrajinských zpráv pokračovaly v zatím zřejmě neúspěšných operacích na obsazení měst Popasna a Rubižně. V uplynulých 24 hodinách také pokračovaly v ostřelování podél celé linie dotyku.

Invazní síly se možná připravují na větší ofenzivu v Doněcké a Luhanské oblasti v nadcházejících dnech. Proruské kanály na Telegramu uvádí, že do oblasti Donbasu dorazila další vojenská technika. Videa mají být několik dní stará, a zachycené jednotky by měly tedy touto dobou být již připraveny k nástupu na frontu či na frontě.

Ukrajinské zdroje zase tvrdí, že mezi členy ruských jednotek v oblasti jsou odvedenci a kadeti moskevské Vyšší vojenské velitelské školy. To by dohromady mohlo potvrzovat již jednou zmíněnou tezi, že Rusko má sice stále hodně strojů, ale málo lidí, které do nich může posadit. (Dodejme, že Ukrajina má problém spíše opačný.)

Ukrajinské úřady v Luhanské oblasti také uvedly, že Rusko na frontu nasazuje další síly a během tří až čtyř dnů se chystá na útok. Proto vyzývaly civilní obyvatele, aby oblast opustili. Pozorovatelé jsou však skeptičtí k tomu, zda ruské jednotky mají dostatek sil, aby dokázaly frontálním útokem překonat tamní ukrajinskou obranu (kterou z velké části mají na starosti zkušené jednotky pravidelné ukrajinské armády). Odhady nejspíše prověří vývoj dalších dní.

Útok do zad Donbasu

Okolo Charkova, jenž je v současné době nejzápadnějším bodem severní ukrajinské fronty, se mnoho nezměnilo. Ruské síly dál ostřelovaly město, pozemní operace nepodnikaly.

Důležitější je vývoj v oblasti jihovýchodně od Charkova. Tam se podle všeho stále soustřeďují další síly, zřejmě pro připravovanou ofenzivu. Ukrajinský generální štáb oznámil, že ruské síly začaly k přepravě jednotek využívat železnici mezi stanicemi Valujki (Rusko) a Kupjansk (Ukrajina, Charkovská oblast), kterou začaly opravovat 21. března.

Menší útočné operace v oblasti již probíhají. Ruské síly, konkrétně prvky ruské 20. kombinované armády a 1. gardové tankové armády, se snažily postupovat na jihovýchod, tedy směrem z Izjumu na Slovjansk. V uplynulých 24 hodinách nedosáhly žádných významnějších úspěchů.

Ruské jednotky ovšem upevnily kontrolu nad Bražkivkou, vesnicí jižně od Izjumu, kterou dobyly 5. dubna. Údajně také zahájily neúspěšný útok na nedaleké Dovheňke.

Ukrajinské síly se připravují na to, že Rusové se zřejmě pokusí v této oblasti obejít jednotky, které brání v přímém postupu z Izjumu do Slovjansku. Podle ukrajinského generálního štábu se ruské síly chystají na útok jihozápadně od Izjumu směrem na Barvinkove. Jinak řečeno, obchvat ukrajinských jednotek, o němž se mluví už několik dní, by mohl být ještě širší. Otázkou je, jaké síly se ruskému velení podaří nasadit a jak bojeschopné budou.

Jižní fronta

Stále pokračuje obléhání Mariupolu. Ruské síly s těžkou leteckou a dělostřeleckou podporou v uplynulých 24 hodinách pokračovaly v útocích na ukrajinské pozice. Zprávy z místa ovšem nejsou k dispozici. Pokusy dostat se do města vzdala i kolona Červeného kříže.

V dalších oblastech jižní fronty podle dostupných zpráv byly aktivní spíše ukrajinské síly. Ty údajně 6. dubna pokračovaly v úspěšných protiútocích směrem k Chersonu ve směrech od Mykolajivu i Kryvého Rihu.

Ukrajinské protiútoky na severu Chersonské oblasti údajně vedly k osvobození několika sídel v oblasti. Ruské síly pokračovaly v ostřelování ukrajinských pozic v Záporožské oblasti, ale neprováděly žádné útočné operace.

Ukrajinský generální štáb také tvrdí, že ruské síly se připravují na možnost využít svých základen a jednotek v Podněstří, tedy v mezinárodně neuznaném vzbouřeneckém regionu v Moldavsku. Tamní letiště se údajně chystá na příjem letadel.

Ruské síly v Podněstří (cca 2 000 mužů) samy nejsou schopné větší vojenské akce, takže podle analytiků je v současné situaci útok z tohoto směru velmi nepravděpodobný. Do budoucna samozřejmě není vyloučen, ovšem vyžadoval by nejspíše značné přípravy.

Reklama

Doporučované