Hlavní obsah

Rusko likviduje svou historickou paměť, říká šéf české pobočky Memorialu

Foto: Profimedia.cz

Momentka z protestu před ruským nejvyšším soudem proti rozhodnutí zrušit činnost Memorialu.

Reklama

Ostuda a směšné odůvodnění. Tak hodnotí v rozhovoru pro Seznam Zprávy rozhodnutí ruského soudu rozpustit organizaci Mezinárodní Memorial, která se věnuje dokumentování stalinského teroru, zástupce české pobočky Štěpán Černoušek.

Článek

Štěpán Černoušek je předsedou organizace Gulag.cz, která se zabývá fenoménem vězeňského systému Gulag a obecně i sovětským totalitním režimem. Zároveň je jednatelem české pobočky nevládní organizace Mezinárodní Memorial, již v úterý ruský nejvyšší soud oficiálně rozpustil.

Rozhodnutí soud odůvodnil porušením ruského zákona o zahraničních agentech (více zde).

„To byla ale samozřejmě záminka. I dnes zazněla u soudu pravá příčina: Že se ruskému státu nelíbí, jakým způsobem Memorial hovoří o ruské minulosti za dob stalinismu. Tedy jako o provozovateli státního teroru proti vlastním občanům,“ říká Černoušek v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

„Rozhodnutí je politicky motivované“

Jak vnímáte rozhodnutí nejvyššího soudu o rozpuštění organizace Mezinárodní Memorial?

Rozhodnutí je politicky motivované.

Úřady nejdříve Memorial obviňovaly, že nedodržuje správně zákon o zahraničních agentech, že nedává označení o agentech tam, kam má. To byla ale samozřejmě záminka. I dnes zazněla u soudu pravá příčina: Že se ruskému státu nelíbí, jakým způsobem Memorial hovoří o ruské minulosti za dob stalinismu. Tedy jako o provozovateli státního teroru proti vlastním občanům. S tímhle výkladem dnešní stát nesouzní, a tudíž se rozhodl Memorial zlikvidovat.

Z mého pohledu je to obrovská ostuda ruského státu. Znamená to, že Rusko se nechce postavit zločinům Sovětského svazu. Ukazuje to, že soudní rozhodnutí nejsou v Rusku nezávislá, že podléhají politickému tlaku.

Není možné si myslet, že existují nezávislé soudy, protože záminka byla opravdu směšná.

Nicméně to ale neznamená, že byl Memorial fakticky zrušen. Není to totiž jen ta jedna organizace, těch organizací je mnohem víc. A především je to myšlenka a jsou to lidé, po kterých zůstal kus práce. A ta nikam nezmizí. Ani ti lidé. Budeme s nimi dál spolupracovat a rozvíjet projekty, ať už podoba bude jakákoliv.

Rusko a „zahraniční agent“

  • Toto označení, které si od dob Sovětského svazu nese hanlivý podtext, obnáší vládní kontrolu a komplikace.
  • Rusko kontroverzní zákon o „zahraničních agentech“ přijalo v roce 2012 a postupně ho rozšířilo z nevládních organizací na nezávislá média i jednotlivce, kteří přijímají finance ze zahraničí a podle úřadů vyvíjejí politickou činnost.
  • Mezinárodní Memorial dostal od úřadů nálepku „zahraničního agenta“ v roce 2016.

Řekl jste, že současné Rusko se nechce vyrovnat se svou minulostí. I bývalý litevský premiér a současný europoslanec Andrius Kubilius řekl, že Putin chce Memorial zničit a vrátit sovětského diktátora Josifa Stalina „na výsluní“. Vnímáte to stejně?

Není to úplně jednoznačné, že by se vracel na výsluní. Ruský stát v nějakých formách přiznává, že byly miliony mrtvých, a odsuzuje to. Nepřiznává ale nikoho, kdo by byl za to vinen. Nehovoří o tom, kdo, nebo co bylo příčinou úmrtí. Role Stalina se vrací do popředí a připomíná se jeho role v industrializaci a hospodářském rozkvětu země a ve vítězství ve druhé světové válce. Tohle jsou i odkazy současného Ruska, proto se mu úplně nehodí říkat, že tyhle odkazy mají i odvrácenou stránku v podobě milionů mrtvých.

Memorial z tohoto nikdy neslevil, vždy tohle zdůrazňoval a označoval viníky represí. A to je pro dnešní stát čím dál větší problém.

Když se podíváte na činnost Memorialu, tak badatelům šlo v převážné většině o pátrání v historii a označování souvislostí. Může tohle teď dál pokračovat? A pokud ano - v jaké formě?

Určitě to nějak bude pokračovat. Jak jsem říkal, lidé nezmizí, knihy, které napsali, také ne. Podpora, kterou má v ruské i zahraniční společnosti, také nezmizí. Nějakým způsobem bude dále pokračovat.

Archivy Memorialu jsou z velké části zdigitalizované, lidé pracují a fungují, mají do archivů přístup, i když je to čím dál tím těžší.

Memorial je síť různých organizací - kromě Mezinárodního Memorialu, což je tahle organizace, je i lidskoprávní centrum Memorial, které se věnuje i současnosti, které spolu souvisí. Mimochodem - ti mají soud zítra, a je dost pravděpodobné, že také budou zrušeni. Ale nějakým způsobem budou dál pokračovat, i když třeba budou formálně zrušení. Myšlenka bude trvat dál.

A co ty archivy nebo knihy? Nebudou zrušeny a zlikvidovány? Jaké další kroky mohou přijít?

To nevíme. Nemůžeme vyloučit, že ruský stát bude pokračovat dál a zabaví veškerý fyzický archiv Memorialu, nebo začne zatýkat lidi.

Nevím, kde se Putinův režim zastaví. Ukázalo se, že navazuje na ty nejhorší brežněvovské až stalinistické tradice. Uvidíme, co se stane, ale pevně věřím, že k tomu nedojde. Knihy jsou uloženy po celém Rusku, i v zahraničí, archivy jsou zdigitalizované. Práce historiků ze zahraničí bude pokračovat dál díky tomu, co Memorial dosud udělal.

Českou pobočku zrušit nemohou

Dopadá aktuální rozhodnutí ruského nejvyššího soudu nějakým způsobem i na vás jako českou pobočku Memorialu?

Nedopadá, protože sice jsme oficiálně pobočkou ruského Mezinárodního Memorialu, ale podléháme českým zákonům a byli jsme ustanoveni jako spolek na základě českých zákonů. Nemůže nás tedy ruský soud zrušit. Naše pobočka oficiálně funguje dál.

Naším hlavním úkolem bylo propagovat činnost Memorialu v Rusku, hovořit o jejich projektech, šířit osvětu o tom, co dělají, navazovat kontakty. V tomhle budeme pokračovat dál bez ohledu na to, jak bude ruský Memorial fungovat. Samozřejmě jsme v kontaktu s ruskými kolegy a řešíme, jaká bude situace.

Očekáváte nějaký tlak z Ruska na zahraniční pobočky Memorialu? Jste na to připravení?

I u soudu padlo, že rozhodnutí se netýká poboček ve Francii, v České republice, v Německu a v Itálii. Neumím si představit, jaký by musel být tlak z Ruska, abychom byli zrušení. Je to poměrně čerstvá situace.

Co se týče vaší činnosti, budete ji nějak upravovat, rozšiřovat nebo omezovat, abyste se přizpůsobili nebo nahradili ruský Memorial?

Jeho činnost se nedá nahrazovat. V Česku především propagujeme činnost ruských kolegů, nemůžeme je nahrazovat. Není to na pořadu dne, abychom o tom přemýšleli. Budeme spíš o to víc informovat o tom, čeho dosáhli nebo co mají v plánu v Rusku. Abychom ukázali, co ruský stát likviduje, jak se rozhodl zlikvidovat své bohatsví historické paměti a lidi.

Pro mě je obrovská ostuda, co Rusko dělá.

Reklama

Doporučované