Hlavní obsah

Zájem chlapců o dívčí obory roste, naopak to neplatí

Jedna podlahářka v oboru: Zájem dívek o tradičně mužská řemesla zůstává nízký.

 

Reklama

Výzkum učňovských oborů v zemích Visegrádské čtyřky doložil, že roste zájem mladých mužů o obory, které jsou vnímány jako tradičně ženské. Ale dívky se do chlapeckého hájemství nehrnou.

Článek

Z výzkumu nevládní organizace Gender Studies vyplývá, že se stále častěji můžeme setkat s kadeřníky, vizážisty nebo cukráři. Proniknout do „dívčích" oborů pro ně nebývá těžké, pokud pak muž takovou pozici zastává, často roste prestiž společnosti, kterou zastupuje a v kolektivu si ho hýčkají.

Dívky, potažmo ženy, to mají v proniknutí do typicky mužských oborů podle výzkumu těžší. Narážejí na bariéry a aby v daném oboru uspěly, musí být často lepší než opačné pohlaví.

Čelit také musí platové nerovnosti, která je v Česku druhá nejvyšší v celé Evropské unii. Ženy berou v tuzemsku za stejnou práci až o čtvrtinu méně než muži. Když se však ženě podaří prosadit v mužském oboru, má velkou šanci na vyšší plat, než jaký by pobírala v ženském odvětví, typicky tedy v humanitních oborech.

Z průzkumu zároveň vyplynulo, že ženy často za celý život nedosáhnou stejného finančního ohodnocení jako muži. Kdyby tomu tak bylo, mohla by si běžná česká domácnost do rodinného rozpočtu připsat o několik desítek tisíc ročně více.

V pražské Střední odborné škole stavební a zahradnické jsme našli zřejmě jedinou studující podlahářku v České republice. Jaké to je být jedinou studentkou typicky klučičího oboru a jaká byla motivace při výběru oboru, se dozvíte v úvodním videu.

Reklama

Doporučované