Hlavní obsah

Strach z konce dostupných hypoték? Kupci berou i ty nejdražší byty

Zájem o luxusní byty roste. Cena stoupá každým rokem.

 

Reklama

Přes sto padesát metrů čtverečních v centru Prahy, dvě ložnice, dvě koupelny a cenovka přes dvacet milionů korun. To jsou proporce jednoho z posledních volných luxusních bytů v Dlouhé ulici. Po dalších na stejné adrese se zaprášilo.

Článek

Cena nemovitostí neustále roste. Jen během letošního roku má podle odhadů České národní banky poskočit o dalších 10 procent.

Roste cena i těch nejluxusnějších nemovitostí. „V době, kdy se začal nabízet tento projekt, se byty nabízely s cenou kolem 100 tisíc za metr čtvereční. Byla to taková magická hranice. Zdálo se to být velmi drahé. Bavíme se o době před třemi roky,“ říká Ilona Mančíková, ředitelka Sotheby’s International Realty CZ.

Dnes se poslední byty doprodávají za cenu 130 tisíc za metr čtvereční. A to jsou nabízeny většinou bez vybavení.

„Od začátku roku se ceny zvedly o další tři procenta,“ dodává Mančíková s tím, že při nabízení luxusních nemovitostí zaznamenává stále větší poptávku.

Důvody, proč byty zdražují, se dají shrnout takto: Stále ještě příliš dostupné hypotéky, v Praze a Brně nedostatečná výstavba a pak růst ekonomiky – laicky napsáno, lidem se daří dobře a mají dostatek peněz na to, aby za byt, po kterém touží, nabídli víc než ve špatných časech.

Nabídkové ceny i realizované ceny z výběrových šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ) naznačují další strmý růst. Proto se Česká národní banka rozhodla znovu zasáhnout proti hypotékám.

Ve Sněmovně se tento týden ve druhém čtení projednával zákon, který přinese druhou vlnu zpřísnění hypoték. Nedosáhne na ně už zdaleka tolik lidí, banky budou muset být ze zákona opatrnější.

Hypoteční banky například spočítaly konkrétní příklad bytu 3+kk v Praze za pět milionů. Zatímco za současných podmínek by na hypotéku na něj dosáhl člověk s měsíčním příjmem 35 tisíc korun, pokud projdou všechna zpřísnění požadovaná ČNB, pak tento nutný příjem dosáhne 75 tisíc korun měsíčně.

Na důvody, argumenty a důsledky se podívejte ve studiu Seznam Zpráv.

Česká národní banka chce znovu zpřísnit pravidla pro hypotéky. Kdo na ně už nedosáhne?

Reklama

Doporučované