Hlavní obsah

Zájem o chytání ryb z děr v ledu v okolí lipenské přehrady stoupá

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zájem o chytání ryb z děr v ledu v okolí lipenské přehrady na Českokrumlovsku stoupá. Jde o způsob, kdy se mohou rybáři věnovat své zálibě i ve chvíli, kdy teploty klesnou výrazně pod bod mrazu.

Článek

Novinářům to řekl Richard Turek, jednatel společnosti Ryby z Hůrky, která chytání z děr v ledu na rybnících poblíž Horní Plané a Černé v Pošumaví nabízí.

„Zájem o zimní rybolov je enormní. Nejčastěji se setkáváme s rekreačními rybáři a rodinami s dětmi. Měli jsme za den na rybníku i několik desítek rybářů, a to hlavně o víkendu,“ uvedl.

Specifická metoda rybolovu je na veřejných vodách zakázaná, smí ji nabízet jen soukromé rybníky. Podle Turka si rybáři sami přizpůsobí i zázemí na ledu. „Necháváme to na nich, oni si ty dírky připraví sami. Spoustu z nich má vlastní vybavení jako vrtáky nebo sekery. Přeci jen u nás to není jako třeba v Rusku, kde má led sílu až tři čtvrtě metru. Takže tady není problém se pod led dostat,“ uvedl.

Za jednodenní rybolov zaplatí zájemce 200 korun. Kilogram uloveného sivena nebo pstruha pak stojí 180 Kč. „Kaprovité ryby se nyní nechytají, protože přes zimu nepřijímají potravu,“ řekl Turek.

Podle něj se na zvýšeném zájmu o rybaření projevila i pandemie koronaviru. Řada lidí kvůli různým opatřením hledá nové aktivity, které před tím neprovozovala. „O rybaření v době covidu stoupnul zájem. Máme i rybí restauraci, a když si někdo na našich rybnících ulovil rybu, tak jsme mu ji i upravili a mohl ji u nás sníst. O tuhle možnost jsme bohužel kvůli koronaviru zatím přišli,“ uvedl Turek.

Dodal, že v České republice existují asi tři desítky míst, kde se chytá z děr v ledu.

Reklama

Doporučované