Hlavní obsah

Zájem o festival dokumentárních snímků T-film v Ostravě je rekordní

Foto: Getty Images

Ostrava

Reklama

Do osmého ročníku ostravského festivalu dokumentární filmů T-film 2020 letos zájemci přihlásili rekordní počet snímků. Odborná komise vybrala z 96 děl z celého světa 12 dokumentárních filmů, které se utkají o cenu Grand Prix.

Článek

ČTK to řekla mluvčí festivalu Petra Špornová. Přehlídka se uskuteční v září.

Mezinárodní festival T-film každoročně představuje krátké dokumentární snímky z celého světa, a to nejen veřejnosti, ale i žákům a studentům základních a středních škol v regionu. Letos to bude ve školách.

„Letošní ročník T-filmu jde za svými diváky přímo do škol, které si mohou na webu vybrat z jednotlivých děl roztříděných podle vhodného věku diváků i témat,“ uvedla ředitelka festivalu Marcela Mrozková Heříková.

Soutěžní snímky se zabývají například environmentálními nebo sociálními tématy, novými technologiemi, ochranou tradic a kulturního dědictví nebo zachováním technických a průmyslových památek. Letos se mezi filmy objevuje i aktuální námět pandemie koronaviru.

Promítání vybraných snímků pro veřejnost se v září uskuteční v Ostravském muzeu, v Opavské kulturní organizaci a Slezském zemském muzeu v Opavě. Slavnostní zakončení s vyhlášením vítězných snímků bude 24. září v Ostravě. Promítání i doprovodný program jsou pro veřejnost zdarma.

V loňském roce tvůrci z 11 zemí přihlásili do soutěže 41 titulů. Cenu Grand Prix si nakonec odnesl tuzemský snímek Matsés režiséra Miroslava Haluzy, který vznikal v amazonském pralese na peruánsko-brazilské hranici. Hlavním motivem filmu je tamější kmen Matsés.

Bližší informace o festivalu, jednotlivých snímcích i programu celé filmové přehlídky lze získat na webových stránkách www.t-film.cz.

Reklama

Doporučované