Hlavní obsah

Zájem o fotbal mezi mladými klesá. „Lákadel je hodně a děti musíme přemlouvat,“ říká trenér

100 let menších fotbalových klubů. Proč malí kluci nechtějí hrát fotbal?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle trenérů je pro mladé fotbalisty čím dál tím těžší překonávat překážky, a to i trénink.

Článek

Hned několik menších fotbalových klubů v Česku letos oslaví stoleté výročí svého vziku. Slavit se bude také na hřišti v pražských Lipencích. Kluby to ale v dnešní době nemají lehké, jedním z důvodů je klesající zájem malých kluků o fotbal.

V malých obcích se tak fotbalu moc nedaří. „Není to žádná sláva. Těch lákadel pro děti je daleko víc, než když jsem byl malý kluk já. To do míče kopali všichni. Snažíme se popularizovat fotbal, děláme nábory a kluky přemlouváme. Ti pětiletí jsou nadšení, ale pak ten zájem postupně opadá. Nejhorší je to v pubertě, to většina kluků s fotbalem končí,“ říká místopředseda TJ Sokol Lipence Jaroslav Kábele.

Podle trenérů je pro mladé fotbalisty čím dál tím těžší překonávat překážky, a to i trénink.

„Já trenuju starší kluky, kteří chodí do práce. Není jednoduché, abychom se sešli. A nedá se tomu moc říkat trénink. Jen parta kluků kope do balonu,“ vysvětluje trenér a bývalý hráč 1. ligy Ivan Hašek mladší.

Udržet klub není jednoduché a člověk musí být do fotbalu blázen, mít to v krvi. Pak se může sejít dobrá parta a je to i zábava. Získat peníze už ale vždy taková legrace není. „Teď se podařilo získat nějaké dotace, tak je to zase o něco lepší. Ale nemůžeme sedět na zadku a čekat peníze, to nejde,“ Jaroslav Kábele.

TJ Sokol Lipenec zažil nejslavnější éru v šedesátých letech, kdy se hráči dostali do první A třídy, která je dnes nejvyšší pražská soutěž. Tehdy byla na úrovni divize. Nyní hrají lipenští fotbalisté šestým rokem první A třídu.

Na fotbalové hřiště v pražských Lipencích můžete přijít slavit i vy. Na místě budou vystaveny dva poháry. Ten, který vyhrála Slavie v mužích a ten který vyhrála Sparta v ženách. Lidé se s nimi budou moci vyfotit a podívat se na ně zblízka. Na akci se také lidé potkají s velkými fotbalovými hráči jako je Ivan Hašek starší, Horst Siegl, Ladislav Vízek, František Straka a další.

Kdo vše na akci dorazí a co se na oslavách bude dít, se dozvíte v rozhovoru nad článkem, který je součástí pořadu Ráno na gauči, vysílaný na Televizi Seznam každý všední den od 7:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované