Hlavní obsah

Zájem o program Erasmus trvá, výjezdy zrušila desetina studentů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zájem o zahraniční pobyty s evropským programem Erasmus navzdory šíření nového koronaviru ve světě výrazně neklesá. Svůj plánovaný výjezd v nadcházejícím zimním semestru zrušila zhruba desetina přihlášených vysokoškoláků.

Článek

Tři čtvrtiny chtějí do ciziny vyjet, další zvažují pozdější výjezd. Novinářům to dnes řekli zástupci Domu zahraniční spolupráce (DZS), který Erasmus v ČR koordinuje.

„Většina českých studentů výjezdy neruší, protože až 75 procent studentů nadále počítá s tím, že do zahraničí vyjede. Pouze devět procent studentů nyní ruší výjezdy,“ řekl vedoucí oddělení vysokoškolských mobilit a projektů Roman Klepetko. Podle něj jsou univerzity většinou připraveny na to, že pokud by se epidemiologická situace zhoršila, přešly by na on-line výuku a umožnily by tak pokračování studia v programu Erasmus.

V Česku jsou nyní podle Klepetka ochotny přijímat zahraniční účastníky Erasmu všechny univerzity a všechny jsou také připraveny přejít na on-line výuku. V Evropě přijímá účastníky Erasmu 63 procent z 1133 univerzit, řekl. Další jim umožňují účast přes internet nebo zatím vyčkávají, jak se situace vyvine. Přijímat neplánuje asi deset procent evropských vysokých škol, zejména na severu Evropy a ve Španělsku. Podle mluvčí DZS Lucie Durcové to ale v žádném státě neplatí plošně pro všechny univerzity. „Doporučujeme sledovat aktuální informace o situaci na jednotlivých školách,“ řekla. Stipendium bude v nadcházejícím semestru poskytnuto studentům jen na dobu strávenou v zahraničí. Pokud budou studovat on-line z ČR, tak peníze nedostanou, dodal Klepetko.

Podle Durcové se letos navzdory covidu meziročně zvýšil zájem institucí o zapojení do Erasmu. Počet žádostí vysokých škol o projekty vzrostl proti loňsku o 95 procent, zájem o projekty středních a základních škol o 65 procent a o výjezdy na odborné školení zaměstnanců o 30 procent.

Podle zástupců DZS se zahraničních pobytů a stáží v uplynulých letech zúčastnilo každoročně kolem 8000 vysokoškolských studentů a dalších 2000 zaměstnanců vysokých škol. Naopak do Česka díky Erasmu přijelo předloni asi 11.000 cizinců. Od roku 1998 se do programu Erasmus zapojilo 315.000 Čechů. Kromě vysokoškoláků to byli například žáci středních i základních škol, učitelé, trenéři či řemeslníci. Nejčastěji jezdili do Německa, Francie, Španělska, Portugalska a Velké Británie.

Před vypuknutím pandemie na konci února bylo v cizině na Erasmu 4800 lidí. DZS jim v březnu doporučil návrat do ČR. Dvě třetiny přijely zpět, třetina zůstala v zahraničí, řekla Durcová. Zároveň podle ní dvě třetiny lidí pokračovaly ve studiu on-line, ať už v cizině nebo z ČR. Asi pětina svůj pobyt zrušila a čtyři procenta ho přerušila. Čtyři procenta mohla v zahraničí pokračovat v prezenčním studiu jako před vypuknutím pandemie. Stipendium si mohli ponechat všichni.

Rozpočet programu Erasmus+ pro ČR činí 66,6 milionu korun. Největší část této sumy jde do vysokoškolského vzdělávání, a to 31,6 milionu korun. Rada Evropy tento týden schválila zvýšení rozpočtu programu na další sedmileté období ze současných 14,7 miliardy eur pro celou EU na 21,2 miliardy eur od ledna 2021 do konce roku 2027. To by mělo umožnit další rozšíření aktivit programu, doplnili zástupci DZS.

Reklama

Doporučované