Hlavní obsah

Zájemci o Dukovany nadbíhají českým firmám. Slibují zakázky

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Jaderná elektrárna Dukovany.

Reklama

Tendr na rozšíření Dukovan je momentálně v „hluché“ fázi. Uchazeči vyplňují bezpečnostní dotazníky a lobbují. Čeká se na novou vládu.

Článek

Uchazeči o stamiliardový dukovanský tendr si začínají namlouvat české firmy. Poté, co z projektu – alespoň podle stávajícího rámce – vypadl ruský Rosatom, který má historické vazby na český těžký průmysl, slibují Američané, Francouzi i Korejci zakázky pro domácí.

Na francouzské ambasádě se poslední červnový týden sešli s francouzským uchazečem EDF zástupci padesátky českých firem, které mají blízko k jaderné energetice, například Metrostavu, Škody JS, ZAT, Sigmy Group, ÚJV Řež, I&C Energo, Hutní montáže a BAEST Machines & Structures.

Obdobně si české firmy předchází i Korejci, společnost KHNP například vybrané české firmy vyvezla do Abú Dhabí, kde loni spustila svůj reaktor v elektrárně Barakah.

Zatím tak trochu v pozadí se v turbulentním tendru držel severoamerický Westinghouse, ten ale také slibuje byznys s místními firmami a může využít kontaktů z doby před deseti lety, kdy se v Česku ucházel o stavbu nových reaktorů v Temelíně.

Hluché období

ČEZ, zadavatel dukovanské zakázky, po dohodě s vládou a bezpečnostními složkami státu uchazečům před prázdninami zaslal bezpečnostní dotazník. Odpovědi, které mají Prahu přesvědčit, že z případné spolupráce Česku neplynou žádná bezpečnostní rizika, mají dodat až v listopadu, tedy v době, kdy bude v Česku po parlamentních volbách.

Toto „hluché“ období z pohledu tendru vyplňují uchazeči právě lobbingem i u českého průmyslu. Dukovanský projekt je největší zakázkou v dějinách Česka a ochota zahraničních dodavatelů reaktoru rozdělit se s českými firmami o stamiliardy, o které v projektu jde, bude jedním ze zohledňovaných kritérií v zakázce.

V EDF už vytvořili zvláštní tým pro Dukovany. Do Česka koncem června na setkání s českými firmami dorazil Vakis Ramany, seniorní místopředseda pro jaderný rozvoj EDF.

„EDF je jediným společníkem, který je schopen nabídnout plně evropský projekt, a posílit tak schopnosti českého jaderného průmyslu od rozvoje přes výstavbu až po provoz. EDF. Organizací Francouzsko-českého dne dodavatelů chceme jasně a hlasitě říci, že EDF je zavázána navázat partnerství a ruku v ruce se společností ČEZ a českým dodavatelským řetězcem úspěšně dodat reaktor EPR1200 do projektu Dukovany 5,“ uvedl v Praze Ramany.

Den dodavatelů má být součástí snahy EDF přesně zmapovat možnosti místních průmyslových podniků tím, že se s nimi spojí přímo na místě. České společnosti měly také příležitost rozvinout své vztahy s klíčovými partnery EDF, společnostmi Bouygues Travaux Publics a GE Steam Power.

Na výlet do Spojených arabských emirátů

Posilováním kontaktů s českými firmami se v Praze chlubil i generální ředitel korejské KHNP Jae Hoon Chung.

„S těmi nejperspektivnějšími firmami máme podepsaná memoranda o porozumění. Jde například o firmy Nuvia, I&C Energo, Mico, Tess, Sigma a další. Těmto firmám jsme také umožnili návštěvu našeho projektu v Barakahu ve Spojených arabských emirátech,“ řekl koncem června v exkluzivním rozhovoru pro Seznam Zprávy Jae Hoon Chung.

Faktem je, že Korejci se o svých dobrých úmyslech v Česku snaží vládu i veřejnost přesvědčit i výraznou aktivitou přímo v dukovanském regionu – KHNP například sponzoruje třebíčský hokejový klub. Zjevně se snaží dohnat náskok, jejž v Česku mají Francouzi i Američané, kteří se o jadernou zakázku zajímali už před deseti lety, kdy vláda Petra Nečase vypsala tendr na rozšíření jaderné elektrárny Temelín. Ten však po volbách padl.

Pro KHNP je temelínský tendr prvním evropským projektem, o který se uchází.

Návrat Westinghouse

Nejméně ze všech uchazečů o Dukovany je v Česku slyšet o americko-kanadské společnosti Westinghouse. Svůj zájem do tendru vstoupit potvrdila, až když vláda Andreje Babiše vyřadila po vrbětické kauze na doporučení českých tajných služeb z tendru ruský Rosatom.

Ale i Westinghouse slibuje lokální spolupráci.

„Velmi se těšíme na spolupráci s Českou republikou na dukovanském projektu. Zejména na možnost přinést naši technologii s reaktorem AP1000 do České republiky, ale také na spolupráci s místními komunitami a místními firmami, jako to činíme v jiných částech světa, kde spolupracujeme s vládami v oblasti jaderných technologií,“ řekla v dubnu Seznam Zprávám Marta Newhartová, která vede komunikaci světového energetického gigantu.

Anketa

Měl by stát pokračovat v tendru na dostavbu Dukovan?
Ano
79 %
Ne
19,8 %
Nevím
1,2 %
Celkem hlasovalo 575 čtenářů.

Americko-kanadská společnost je v Česku „známou firmou“. Do roku 2010 dodávala palivo do jaderné elektrárny Temelín. Za vlády premiéra Petra Nečase se s velkým nasazením účastnila tendru na rozšíření právě Temelína. Ve finále se Westinghouse utkal s Rosatomem. V Temelíně Westinghouse plánoval stavět s Metrostavem, s firmou měl podepsanou exkluzivní spolupráci.

Z tendru ale nakonec po českých politických neshodách sešlo. Poslední americký velvyslanec v Praze Stephen King v rozhovoru se Seznam Zprávami loni v prosinci řekl, že Westinghouse má „špatnou zkušenost“ v Česku, a zdůraznil, že společnost v Česku „utratila spoustu peněz“. Westinghouse se zároveň uchází o jaderné zakázky v Polsku, kde se plánují stavby jaderných bloků na základě mezivládní dohody Polska s USA, Westinghouse tam tak nečeká soutěž s konkurenty jako v Česku.

Dukovanský tendr prošel za poslední rok turbulentním vývojem. Jde také o klíčový projekt končícího kabinetu Andreje Babiše. V Česku se vedly emotivní debaty o účasti ruského státního Rosatomu v soutěži. Zatímco české bezpečnostní služby varovaly před Rusy kvůli zvyšujícímu se riziku nepřátelské ruské aktivity v Česku, prezident Miloš Zeman, Babišův politický spojenec, lobboval za účast Rosatomu v tendru. Proti účasti Rusů jsou opoziční koaliční bloky Pirátů a Starostů i Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL). Vypsání tendru se odsunulo až na příští vládu a lze očekávat, že bude silnou kartou v povolebních vyjednáváních o složení nového kabinetu.

Reklama

Doporučované