Hlavní obsah

Zájemci si mohou spotřebiče spravit v Opravárně

Foto: Opravme Česko

Ilustrační foto.

Reklama

Na Bohdalci v Praze se návštěvníkům a klientům otevřela kamenná provozovna Opravárna, kam lidé mohou přinést své pokažené spotřebiče.

Článek

Ty následně opraví technici na místě nebo majitelé poškozené elektroniky a dalších spotřebičů svépomocí. K dispozici jim za poplatek bude pracovní ponk i potřebné nářadí. „Opravárna bude otevřená od úterý do pátku od 10:00 do 17:00, jak za organizaci Opravárna,“ řekl Jan Charvát.

„Kromě nabízené možnosti opravy doneseného spotřebiče jsou tu (v Opravárně) pro veřejnost připravené stoly k pronájmu. Kdokoliv tak bude moci přijít, pronajmout si místo u ponku a opravit si něco sám,“ řekl Charvát.

Za jednorázový vstup do dílen s půjčovnou nářadí zájemce podle informací na webu opravarna.cz zaplatí 150 korun. V nabídce jsou rovněž dlouhodobá členství. Měsíční členství vyjde na 500 korun, půlroční na 2500 korun a za rok neomezeného vstupu do dílny a používání nářadí na místě zájemci zaplatí 4000 korun.

V kamenné Opravárně, na kterou lidé přispívali prostřednictvím fundraisingové kampaně, se budou konat i workshopy, na nichž budou lektoři zájemce učit, jak drobné opravy zvládnout svépomocí. Součástí prostoru je rovněž kavárna, která bude v provozu po dobu otevírací doby Opravárny. Kavárnu mohou podle Charváta navštívit nejen ti, kteří budou čekat na opravenou elektroniku a další zboží. Drobné opravy budou totiž technici s různou specializací, kteří budou na místě, schopní provést na počkání.

Opravárna provozuje rovněž stejnojmennou webovou aplikaci, na níž mohou zájemci poptávat služby techniků. Platforma nyní sdružuje přes 1800 opravářů, a to z řad profesionálů i kutilů z celé republiky. Zájemce může prostřednictvím webu opravarna.cz zadat zakázku a na základě předem avizované ceny opravy si vybrat technika, kterému spotřebič k opravě svěří.

Polovina zisku z oprav provedených skrze Opravárnu organizace daruje na osvětové aktivity spolku Opravme Česko, jehož je Charvát předsedou. Cílem spolku Opravme Česko je podle informací na jejich webu mimo jiné osvěta mezi spotřebiteli a motivace výrobců, aby produkovali kvalitní zboží. Kampaň spolku si tak například stanovuje informovat lidi, jaké zboží lze snadno opravit a tudíž není potřeba ho nově kupovat.

Reklama

Doporučované