Hlavní obsah

Zájemci sledovali módní přehlídku v Pražské tržnici z automobilů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vítězem ceny pro mladé módní návrháře se v soutěži Van Graaf Junior Talent dnes stal Aleš Hnátek se svoji kolekcí sestavenou z udržitelného materiálu.

Článek

Soutěž byla součástí jarní přehlídky módy Mercedes-Benz Prague Fashion Week, jejíž program v pátek zahájila on-line prezentace tvorby Jakuba Polanky z budovy Šlechtovy restaurace ve Stromovce. Na vyhlášení výsledků soutěže Van Graaf Junior Talent 2021 navázala přehlídka loňského držitele ceny Marcela Petránka.

Desetičlenná porota letošní soutěže ocenila Hnátkovu kolekci, kterou vytvořil z udržitelných materiálů, které měl ve svém domácím archivu. Udržitelná móda spadá pod udržitelný design a je zároveň protipólem takzvané fast fashion - rychlé módy, která je typická svou nadprodukcí a dopadem výroby na životní prostředí. Diváci si také mohli prohlédnout kolekci digitálních návrhů značky Transformer Jacket, módní značky, která recykluje pánské obleky.

„Vybíral jsem materiály, které jsem získal ze starých potahových látek z gaučů, které jsme pak vyčistil, rekonstruoval a nastříhal. Oděv jsem doplnil o látky, které jsem měl z obchodu Lenky Vackové Textile Mountain (Hora Hadrů) zaměřeného na udržitelné materiály,“ řekl ČTK Hnátek. „Kolekcí obsahující také boty a tašky jsem navázal na svoji předchozí tvorbu,“ dodal.

Na dnešní soutěžní přehlídce čtyř finalistů v hale 13 v Pražské tržnici se představilo 16 modelek a modelů. Přehlídku provázela přísná hygienická opatření. Vstup do budovy byl pro novináře možný až po předložení platného negativního antigenního testu na covid-19. Při vstupu do areálu a po celou dobu pobytu ve vnitřních prostorách bylo nutné nosit respirátor třídy FFP2. Módní přehlídky byly on-line streamovány na velkoplošné obrazovky do prostoru parkoviště u haly 25, kde je sledovali zájemci ze dvou desítek automobilů.

Mercedes-Benz Prague Fashion Week dnes dále nabízí přehlídky Terezie Rozálie Kladošové, Lukáše Krnáče a Petry Kubíkové, na nich návrháři představují své vize na sezonu podzim/zima 2021. Program pokračuje i v pondělí. Přehlídku zájemci mohou sledovat na youtube kanále Mercedes-Benz Prague Fashion Week. Program módního týdne představí 44 návrhářů, z toho dva školní ateliéry, a to Technickou univerzitu v Liberci a Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně: Ateliér design oděvu.

Reklama

Související témata:

Doporučované