Hlavní obsah

Zájezdy do Číny a proruští aktivisté ohrožují Česko, varuje kontrarozvědka

Foto: Profimedia.cz

Bezpečnostní informační služba vydala zprávu za rok 2018. Na snímku je český prezident Miloš Zeman se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem (ilustrační foto).

Reklama

Rusko a Čína v Česku zasahují do politiky, diplomacie i ekonomiky. Zásadním problémem je snaha Číňanů o získávání českých spolupracovníků a agentů i vysoký počet členů ruské diplomatické mise v Praze. Vyplývá to z nejnovější výroční zprávy české Bezpečnostní informační služby.

Článek

Zatímco česká civilní kontrarozvědka získala uznání v zahraničí, v Česku čelí opakované kritice ze strany prezidenta Miloše Zemana.

Čínská aktivita roste

Hrozba pro zájmy a bezpečnost ČR. Tak zpráva Bezpečnostní informační služby (BIS) popisuje loňskou zpravodajskou aktivitu Číny. Pětadvacetistránkový dokument zmiňuje, že Čína svůj vliv šíří i pozváním Čechů na školení, semináře a poznávací zájezdy.

Nábor na poznávacích zájezdech

Cílí tak na akademiky, bezpečnostní složky i státní úředníky. Číňané přitom platí veškeré výdaje na cestu včetně letenek, ubytování a přidávají i kapesné. „Organizace takových cest zajišťuje čínské straně řadu výhod – Čína si jimi vytváří kontaktní síť osob, které jí budou nakloněny, respektive si budou vědomy toho, že Čínské lidové republice něco dluží a budou ochotné jí vycházet vstříc,” uvádí zpráva.

Vědce, úředníky a další možné „české zdroje” oslovují čínské služby přes sociální síť LinkedIn. K jejich oslovení ke spolupráci pak dochází nejčastěji právě na čínském území nebo ve třetí zemi – tedy ne v Číně, ale ani v Česku.

Tchaj-wan a kyberútok

Trnem v oku byly loni Číňanům české vztahy s Tchaj-wanem. „Zástupci ČLR vyvíjeli v roce 2018 maximální úsilí, aby o vzájemné spolupráci získávali informace a následně mohli rychle reagovat s cílem oslabovat české kontakty s Tchaj-wanem,“ konstatuje BIS.

Zpráva zmiňuje i útok čínské kyberšpionážní skupiny na sítě Ministerstva zahraničních věcí.

Aktivita proruských aktivistů

Výroční zpráva české Bezpečnostní informační služby podtrhuje také činnost proruských aktivistů na našem území. Ti podle BIS v posledních letech intenzivněji, koncepčněji a systematičtěji brojí proti politickému uspořádání v České republice a členství v Evropské unii a NATO.

Aktivisté přitom využívají manipulace a lži, kterými působí na veřejné mínění. „Vyvolávají a udržují strach a napětí ve společnosti,” stojí ve výroční zprávě. Ta také připomíná, že proruští aktivisté tímto způsobem mohou vytvářet nátlak na politiky.

Proruští aktivisté se podle BIS vědomě či nevědomě dopouštějí vlivové operace Ruské federace. Jsou motivováni ideologií a obdivem k prezidentovi Vladimiru Putinovi a adorací Ruska obecně. „U některých osob nicméně existují indicie o jejich přímé provázanosti s ruskou státní mocí či řízení zpravodajskými službami,” píše se.

BIS upozorňuje, že proruští aktivisté ovlivňují veřejné mínění pomocí konspiračních teorií a prostředků propagandy. Využívají zejména internet, sociální sítě, vlastní videokanály a tzv. nezávislá nebo alternativní média.

Podle civilní kontrarozvědky je dlouhodobým problémem předimenzovaná ruská diplomatická mise v České republice. „Zpravodajské kapacity Ruské federace byly částečně oslabeny českou reakcí na útok nervově paralytickou látkou Novičok v britském Salisbury,” píše se ale ve zprávě.

Zpráva upozorňuje na dlouhodobou hybridní strategii. „Ruská federace se v souladu se strategií snaží ovlivňovat rozhodování politických představitelů jiných zemí,” vysvětluje zpráva.

Podle BIS se i v roce 2018 Česká republika stala scénou aktivit řízených ruskými orgány proti politické svrchovanosti Ukrajiny. „Snaha utajovaným způsobem v cílových zemích vyvolávat a posilovat společenské tenze (…) je letitou ruskou praxí,” píše BIS.

Bezpečnostní informační služba potvrzuje, že za hackerskými útoky na české Ministerstvo zahraničních věcí s největší pravděpodobností stojí ruská kyberšpionážní kampaň.

Spory s Hradem

Šéf BIS Michal Koudelka má dlouhodobě napjaté vztahy s českým prezidentem Milošem Zemanem. Prezident letos už počtvrté odmítl Koudelku jmenovat generálem. Šéf kontrarozvědky podle něj málo bojuje s korupcí.

Česká kontrarozvědka přitom sbírá zahraniční uznání a ocenění. Sám její šéf převzal v sídle americké CIA cenu za spolupráci.

Reklama

Doporučované