Hlavní obsah

Zajíc o českém snowboardu: Samková měla na zlato a Horák je neskutečný talent

Rozhovor o českém snowboardingu s Janem Zajícem.Video: Lucie Hrdličková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalý jezdec freestylu Jan Zajíc, jenž je v současnosti snowboardovým rozhodčím, se v rozhovoru rozpovídal o Evě Samkové a jejím olympijském úspěchu. Zhodnotil mužský a ženský snowboarding, stejně jako novou disciplínu letních olympijských her 2020 - skateboarding, který proběhne za účasti nejméně jednoho snowboardového šampiona.

Článek

Na světové scéně mají čeští snowboardisté své místo, což dokazují i na mezinárodních soutěžích, včetně letošní olympiády. Jsou to ale ženy, které zaznamenávají výraznější úspěchy. „Snowboarďáky máme také. Ale většina z nich dala přednost volnějšímu stylu. Natáčejí si videa, dělají fotky, snaží se o výstupy na sociálních sítích nebo točí celovečerní filmy, teď naposledy byl u nás k vidění film Never too late od české produkce pod hlavičkou Freeride.cz,” tvrdí Jan Zajíc, snowboardový rozhodčí a bývalý jezdec freestyle.

Za muže dosáhl na letošní olympiádu pouze Petr Horák, podle Zajíce „neskutečný talent a dříč”. V kvalifikaci ve slopestylu neuspěl a závod v Big Airu mu překazilo zranění při tréninku. Zajíc označuje mužský a ženský snowboard za nesrovnatelný i z hlediska konkurence. „Mezi holkami tolik konkurence není,” tvrdí. „Když se podíváte na členské základny klubů, tak kluků je nesrovnatelně víc. Holek to tolik nedělá. Ale tím bych nerad znevažoval úspěchy českých snowboardistek, které máme.”

Snowboardcrossařku Evu Samkovou zná Zajíc od jejích začátků. Sledoval její přechod od freestylu ke snowboardcrossu, se kterým třikrát ovládla juniorské mistrovství světa. „A pak už se jenom čekalo, jak to půjde dál. A došlo to nejdál, jak mohlo.” Na olympiádě v Pchjongčchangu Samková obhajovala zlatou medaili ze Soči. Ve finále si dojela pro bronz.

„To, že doplachtila na třetí místo, je báječné. Když si vezmete, že celou jízdu jela jako poslední - a pak na předposledních třech boulích zrychlila natolik, že byla schopná dojet si pro bronz,” hodnotí jízdu Samkové Zajíc. „Má i na zlato a bylo to vidět na loňských X Games, kde ji o nějakých dvacet centimetrů utekla zlatá.”

Reklama

Doporučované