Hlavní obsah

Zajímá mě, jak by pandemii popsal Stephen King, říká spisovatelka Šťastná

Foto: archiv Barbory Šťastné, Seznam Zprávy

Víc než drsná 50. léta mě oslovují příběhy z normalizace, říká o své práci v archivu Paměti národa Barbora Šťastná.

Reklama

Článek

Hostem 115. dílu podcastu Jedno procento je spisovatelka Barbora Šťastná. Mluvili jsme o době, kdy si Hezčí svět musíme přes internet objednat domů. A také o tom, jak to dělá, aby byla šťastná nejen podle jména.

Barbora Šťastná je bývalou šéfredaktorkou časopisu Moje psychologie, teď pracuje jako editorka sbírky Paměť národa. A Hezčí svět se jmenuje její poslední román, který vyšel na podzim. Povídali jsme si o něm i o tom, jak to dělá, aby byla šťastná nejen podle jména.

A o tom, v jakém období života ji a její dvě dcery, jednu dospělou a druhou dospívající, zastihla pandemie. Proč jí tak špatně procházíme a na co se můžeme těšit? Proč se v karanténě začala učit španělsky a už by si uměla objednat jídlo ve španělské restauraci?

Jaký je podle Barbory Šťastné český národ ve zpětném zrcátku historie? Má imaginární kamarádku jako hrdinka jejího posledního románu? A o čem bude román, který píše právě teď? Celou epizodu si pusťte v přehrávači nahoře.

Díky, že posloucháte.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za 10 let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované