Hlavní obsah

Zájmy policie před zájmy obyvatel Zbraslavi. Odpůrci dostavby za dvě miliardy chystají právní kroky

Dostavba policejního areálu za dvě miliardy korun míří do finále.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Projekt plánované největší dostavby policejního areálu míří do finále. Kolos, který by měl být na pražské Zbraslavi hotov do čtyř let, má ale řadu odpůrců. Kvůli hluku, přetížení dopravy, ale i nestandardnímu schvalovacímu procesu chystají další právní obranu. Veřejný zájem má však podle úřadů v takovém případě přednost.

Článek

Na pražské Zbraslavi za ostatným drátem sídlí Národní centrála proti organizovanému zločinu nebo třeba ředitelství středočeské policie. Po dostavbě areálu by tam mohl být i Kriminalistický ústav či administrativa policejního prezidia. Schválené územní rozhodnutí přibližuje celý dvoumiliardový projekt k cíli. Ovšem k nelibosti obyvatel městské čtvrti i stavební komise.

„Všech asi 200 připomínek bylo vyhodnoceno jako nedůvodných. To je pro nás překvapení. S ostatními zástupci řízení teď chystáme odvolání a další právní kroky,“ uvedl pro Seznam.cz architekt a autor petice Radek Janoušek.

Podle advokáta, který připravuje odvolání, bude ve chvíli, kdy dojde ke schválení stavebního povolení, už vše definitivně hotové. „Pak už nic nebrání tomu, aby byla stavba realizována,“ sdělil právník Martin Kopecký.

Podstatou projektu má být podle policejního prezidia zlepšení bezpečnosti státu. Ostatně tak byl celý projekt na samém začátku představený.

„Nově v areálu vzniknou vědecká a administrativní pracoviště útvarů Policejního prezidia České republiky s celostátní působností, která jsou v současné době v centru Prahy v dlouhodobě nevyhovujících podmínkách,” poskytlo odpověď již dříve policejní prezidium.

Obyvatelé spíše než to ale vidí jiné důsledky – hluk, přehlcení dopravy i zničení rázu Zbraslavi. A vedle toho také nestandardní proces schvalování, který podle nich řeší více zájmy policie než zájmy městské části.

Stavební úřad totiž vyhověl žádosti o vyloučení odkladného účinku odvolání proti územnímu rozhodnutí s argumentem veřejného zájmu na realizaci stavby.

„Úřad vyhověl žádosti Ministerstva vnitra s tím, že se jedná o stavbu pro bezpečnost státu a ‚prodlení realizace stavby by mělo negativní dopad na zajišťování vnitřní bezpečnosti ČR, která se nyní nachází v prvním stupni ohrožení terorismem‘,” vysvětlila starostka Zuzana Vejvodová s tím, že městská část podává taktéž odvolání.

Autor petice proti stávající podobě projektu a současně architekt má navíc ještě jednu připomínku. Ta souvisí se schválenou politikou architektury, která říká, že veřejné stavby by měly být realizovány pomocí architektonických soutěží. Tak se ale v tomto případě nestalo.

„Z našeho pohledu je to promarněná příležitost, protože dvě miliardy půjdou z našich daní a ten výsledek stavby bude tristní,“ uvedl architekt a člen stavební komise Janoušek.

Policejní prezidium ale námitky odmítá s tím, že projekt zohledňuje i běžné obyvatele Zbraslavi. Kritici stávajícího projektu, nikoli nové výstavby, přesto chystají právní kroky.

Reklama

Související témata:

Doporučované