Hlavní obsah

Vojtěch zakázal vnitřní akce pro více než 10 stojících lidí

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve středu oznámil další opatření, která mají zamezit šíření koronaviru. Tentokrát se změny budou týkat zejména hromadných akcí - veřejných i soukromých.

Článek

Cílem dalších omezení je podle ministra zastavit aktuální nárůst počtu pozitivních na nemoc covid-19, který je vyšší než na jaře. „Nárůsty budou pokračovat i v následujícím období, čísla budou podobná současným nárůstům. Děláme určité modelace vývoje, slibujeme si zaváděním opatření stabilizaci situace,“ prohlásil Vojtěch ve středu před poslanci během debaty o vývoji epidemie koronaviru.

Koncerty jen vsedě

Ministerstvo zdravotnictví s platností od pátku 18. září od 18 hodin nařídilo, že hromadné vnitřní akce přesahující 10 osob se budou smět konat pouze v případě, že všichni účastníci budou mít místa k sezení. Vstupenky se tak smějí prodávat pouze na místa k sezení.

Výjimku mají výstavy, trhy, veletrhy a další podobné akce. Naopak opatření platí také pro restaurace, bary a kluby. To podle ministerstva však neznamená, že se lidé v roušce nesmějí po provozovně pohybovat, například i tančit. Plesy či taneční akce tak mohou fungovat, jen na nich musejí mít všichni místa k sezení.

Vojtěch to zdůvodnil tím, že většina nakažených koronavirem je podle něj ve věku 20 až 29 let. Mohou to být podle ministra lidé, kteří se nakazili právě na klubových akcích a mohou být zdrojem šíření nákazy i mezi rizikovými skupinami. „Vycházíme z rakouského modelu. Právě tyto akce v různých klubech jsou zdrojem šíření nákazy,“ uvedl Vojtěch.

Svatby a oslavy

Podle vládního zmocněnce pro zdravotnictví Romana Prymuly přijde i omezení počtu lidí na soukromých akcích.

„Omezí se počty lidí na veřejných i soukromých akcích jako jsou svatby, oslavy,“ vysvětlil Seznam Zprávám Roman Prymula. Podle něj je potřeba k takovému kroku přistoupit, neboť lidé se v uplynulých třech měsících nechovali zcela disciplinovaně. „Nárůst čísel je důsledek toho, že si lidé poslední tři měsíce mysleli, že virus zmizel, ale on tu stále je a tohle jsou první dopady jejich chování,“ doplnil.

Roušky v hospodách

Ministerstvo zdravotnictví dnes také upřesnilo povinnost nošení roušek v provozovnách stravovacích služeb. Zákazníci nemusí mít roušku jen v době konzumace potravin a pokrmů včetně nápojů pokud sedí u stolu. Roušku smějí lidé odložit jen ve chvíli, když sedí na židli, lavici, barové stoličce u stolu nebo barového pultu apod. a konzumují či pijí. „Nelze využít této výjimky např. při stání u výčepu nebo při pohybu po provozovně,“ upozornilo ministerstvo.

Uzavření škol?

Prymula nevyloučil, že by se koncem září opět zavřely i školy. „Pokud se by se situace ještě dramaticky zhoršila, tak se bude uvažovat o ledasčem,“ uvedl vládní zmocněnec pro zdravotnictví. „Zatím se nebudou zavírat školy, ale vše se bude odvíjet od situace. V tuto chvíli není žádné plošné opatření s výjimkou těch, která se chystají na zítra,“ uzavřel.

Od čtvrtka 10. září platí v celém Česku povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách budov. Ministerstvo zdravotnictví zároveň vyzvalo občany k dodržování základních hygienických pravidel pod zkratkou 3R - vedle nošení roušek je to pravidelné mytí rukou a dodržování dvoumetrových rozestupů.

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) očekává další nárůst počtu případů nákazy covid-19. Podle ÚZIS lze nyní hovořit o riziku plošného exponenciálního šíření nemoci, když podle údajů z konce minulého týdne jeden člověk s koronavirem za dobu svého onemocnění nakazí zhruba 1,59 dalšího člověka.

Reklama

Doporučované