Hlavní obsah

Zákaz cestování? Britové nabízejí Everest naruby, směrem dolů

Everest už není vrchol. Lidé ho mohou trumfnout o čtvrtinu, jen opačným směrem.Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

Nenápadná britská cestovka s luxusními nevšedními zájezdy atakuje dosud turisty nepokořenou metu: nejhlubší místo zemského povrchu. Zatímco nejvyšší a občas i smrtelný Mount Everest už zdolalo více než čtyři tisíce lidí, na dno Mariánského příkopu sestoupilo zatím pouze sedm osob – víc jich bylo i na Měsíci.

Článek

Soukromá cestovní společnost EYOS Expeditions z Velké Británie a potápěčská firma Caladan Oceanic ze Spojených států se spojily, aby otevřely nejhlubší místo na světě veřejnosti.

Prohlubeň Challenger v tichomořském Mariánském příkopu sahá v nejnižším bodě až do hloubky 10 928 metrů, uvádí server CNN. Od mořské hladiny je to tak bezmála o čtvrtinu víc, než kolik měří Mount Everest – akorát na opačnou stranu.

První sólový sestup patří tvůrci Titaniku

Podle EYOS navštívilo nejzazší oceánské dno pouze sedm lidí na světě. Mezi nimi třeba producent a režisér James Cameron, který k němu sestoupil po více než 50 letech od posledního dobrodruha, a to rovnou ve vlastní sedmimetrové ponorce jako první „sólista“.

Jím designovaný batyskaf byl jen pro jednu osobu, otáčel se po vlastní ose a byl sestrojený výhradně k odolání 1000násobnému atmosférickému tlaku a zároveň schopnosti pořizovat záběry pro tvůrcův dokument.

I na Měsíci bylo víc lidí. Výlet bude zřejmě drahý

O tom, jak je těžké dobýt nejnižší místo zemského povrchu, svědčí i to, že třeba na takovém Měsíci se všehovšudy procházelo „už“ celkem 12 astronautů.

Háček je v tom, že firmy nabízejí zážitek zatím pouze pro tři zájemce, kteří ovšem tento turistický milník pokoří jako první. A zároveň neuvádí cenu ani datum, kdy by se měl nevšední výlet pro veřejnost konat. Server CNN ale odhaduje nejméně 100 tisíc dolarů, tedy asi 2,44 milionu korun za místo.

Poslední fáze v květnu

Soukromá společnost Caladan Oceanic je nyní už ve třetí fázi testování ponorek konstruktérské firmy Triton – rovněž z USA. V únoru už její potápěči bezpečně sestoupili do více než pěti tisíc metrů, teď se pohybují a manévrují ve třech tisících v Indickém oceánu.

Do toho Tichého míří podle svých internetových stránek až v páté, finální fázi v květnu.

Mariánský příkop objevila v 70. letech 19. století britská výzkumná loď HMS Challenger, podle níž dostala prohlubeň svůj název.

Reklama

Doporučované