Hlavní obsah

Zákaz cestování mezi kraji? Skandální nesmysl, rozzlobil se hejtman Půta

Foto: ČTK

Hejman Libereckého kraje Martin Půta.

Reklama

Zákaz cestování mezi kraji, o kterém mluví ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), je zbytečný a byl by těžko vymahatelný. „Vedlo by to k zastavení výroby třeba ve Škoda Auto,“ varuje liberecký hejtman Půta.

Článek

„S tímhle návrhem zásadně nesouhlasím,“ uvedl dnes liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). „Je to další nápad, který přesně vystihuje, kam se tahle země dostala. Nápad prezentovaný v médiích bez jakéhokoliv odůvodnění a vysvětlení. Nápad, který nemá žádné opodstatnění a navíc nemůže změnit stávající situaci. Nápad, který jen podkopává důvěru lidí ve fungování systému a ve smysl platných opatření,“ dodal.

Navrhovaný zákaz podle něj buď zcela zastaví další ekonomická odvětví, nebo bude muset obsahovat tolik výjimek, že by nedával smysl. „Třeba výjimka na cestu do zaměstnání, bez které by se zastavila řada firem, třeba taková Škoda Auto. Další výjimka na cestu za lékařem, za blízkou rodinou a samozřejmě také do vlastní nemovitosti. Kdo by tedy nakonec necestoval mezi kraji,“ ptá se Půta.

Podotkl, že opatření, které by zakázalo cestování mezi kraji, si navíc neumí prakticky představit. „Checkpoint Svijany D10 na hranicích Liberecký kraj ve mně vyvolává trudomyslnost jen ve fázi vzdálené představy. Za zcela skandální musím označit také to, že myšlenku na další zpřísnění omezení Ministerstvo zdravotnictví České republiky předem neprojednalo s kraji, které podobné nápady musí v nouzovém stavu zařizovat. Možná by se vláda měla místo podobných nesmyslných nápadů zabývat tím, jak vrátit děti do škol, jak zvýšit – a to i zpětně – lidem v izolaci a karanténě nemocenskou a jak ji platit nikoliv penězi firem, ale penězi státu,“ rozzlobil se hejtman Libereckého kraje.

V dnešní Partii na CNN Prima News se, jak uvedla ČTK, na zbytečnosti omezení pohybu shodli i hejtmani Pardubického, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje a pražský primátor. Hejtmani se jinak Blatného, o jehož možném odvolání se spekuluje, zastali. S kraji podle nich komunikuje dobře a hlavní vinu na zmatcích nesou vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO).

Blatný v pátek nevyloučil možnost, že by o možnosti zakázat pohyb lidí mezi kraji mohla vláda jednat v pondělí. Zároveň řekl, že nechce opatření zpřísňovat, pokud to nebude nutné, a že bude o víkendu jednat s odborníky a epidemiology o dalším postupu.

Podle hejtmanů by zákaz pohybu mezi kraji nebyl krok správným směrem. „Opravdu si nedokážu představit, že tu budeme budovat hranice mezi kraji,“ řekl jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Podobně se vyjádřil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). „Kontroly na hranicích krajů já odmítám, protože to je nesmysl, a pevně doufám, že s tím vůbec nikdo nepřijde,“ řekl.

Za špatný nápad to označil také jejich kolega z Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) už v sobotu spolu se středočeskou hejtmankou Petrou Peckovou (STAN) na Twitter napsal, že v případě pražské aglomerace je nezbytně nutné zachovat propojení metropole s jejím okolím. Dnes to zopakoval.

Hejtmani kritizovali také komunikaci vlády, a to zejména premiéra. Blatný podle nich se zástupci krajů komunikuje dobře. Podle Hřiba se na veřejnost nedostávají jasně definované a s odborníky projednané návrhy. Zejména premiér podle něj pouze „vypouští balonky“ a sleduje, jak bude veřejnost reagovat. „Jsme dlouhodobě ve stadiu, že se návrhy odborníků na veřejnost a k nám hejtmanům vůbec nedostávají,“ doplnil k tomu Grolich.

Netolický řekl, že některé takovéto „balonky“ jsou tak nekompetentní, že by bylo lepší je úplně ignorovat. Přístup premiéra o něco mírněji kritizoval i jeho stranický kolega Vondrák. „Jsem toho názoru, že v takovémto krizovém řízení musíte delegovat pravomoci,“ řekl a dodal, že Babiš má sklony k mikromanagementu, tedy k osobnímu řešení každého detailu.

Reklama

Doporučované