Hlavní obsah

Uzavření fabrik? 201 ohnisek jsme měli ve školách, brání firmy hejtmanka

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Marie Bastlové byla hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Poslanecká sněmovna jedná o schválení dalšího nouzového stavu. Pak chce vláda přijmout balík opatření, aby zbrzdila současnou epidemii. Jak se na nová opatření chystají kraje?

V pořadu Ptám se já odpovídá hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.

Za zpřísňováním stojí nejen rostoucí počet nakažených za den, ale také další rozšiřování mutací koronaviru v Česku.

Ministři sice ve čtvrtek večer naznačili, jak by se od pondělí měl změnit život v Česku. Definitivně mají rozhodnout až v pátek. Plán by ale měl být následující - zavřou školky, další obchody, bude povinné testování ve firmách a omezí se i pohyb v krajích nebo okresech.

„Je otázka, jestli ta opatření budou na hranici okresu. Pak nevím, jak bude policie přesně vědět, kde je ta hranice. Myslím si, že nakonec to bude na vzdálenost od konkétního místa pobytu - a to je na policii,“ řekla středočeská hejtmanka.

K omezení pohybu osob mezi kraji řekl v Ptám se já šéf ODS Petr Fiala už dříve, že vláda nemá ani jasno v tom, co vše by takové omezení obnášelo. „Už před 14 dny jsme s primátorem Hřibem udělali prohlášení, že si neumíme představit zákaz pohybu mezi kraji, Praha a Středočeský kraj jsou jedno. Teď to možná bude daleko přísnější, bude to na nějakou vzdálenost - kružnici. Bez výjimek si to ale neumím představit. A to budou cesta do práce a cesta za lékařem. Snad tam bude možnost nákupu ve větší vzdálenosti,“ vysvětlila Pecková.

Omezení průmyslu si Pecková neumí příliš představit. „Ohniska celou dobu byla v průmyslových a výrobních areálech zanedbatelná. Ale byla ve 201 školských zařízeních ve Středočeském kraji a jenom v jednom výrobním podniku,“ upřesnila.

Proč tedy opozice otevření škol v takovém případě požadovala? „My jsme nechtěli otevření bez jakýchkoliv opatření. Ta ohniska jsou ve školských zařízeních a mateřských školkách celou dobu. A to proto, že se netestuje,“ bránila se Pecková.

Poslechněte si celý rozhovor v úvodním audiu nebo ve všech podcastových aplikacích. Rozhovor si můžete pustit také ve videu:

„Situace je vážná, ale nouzový stav je pro mě papír,“ říká hejtmanka.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované