Hlavní obsah

Zákaz, který měl pomoci, nebude. Organizátoři půlmaratonu v Terstu nechají běžet africké atlety

Kontroverzní zákaz pro Afričany organizátoři půlmaratonu v italském Terstu zrušili.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Organizátoři půlmaratonu v italském městě Terst zrušili kontroverzní zákaz startu pro africké běžce. Donutila je k tomu četná nařčení z rasismu. Zákaz byl ale podle organizátorů původně vydán s úmyslem zastat se afrických běžců. Vyřazení atletů ze závodu mělo upozornit na vykořisťování afrických atletů ve sportovním byznysu.

Článek

Afričtí běžci se 5. května budou moci zúčastnit italského půlmaratonu ve městě Terst. Tak zní nové rozhodnutí organizátorů, kteří byli donuceni přehodnotit svůj původní plán start Afričanům zakázat.

Vyřazení afrických atletů ze závodu mělo podle organizátorů upozornit na špatné zacházení s běžci ve sportovním byznysu. „Letos jsme se rozhodli, že přijmeme jen evropské sportovce, abychom zdůraznili, že je třeba zavést určitá opatření k regulaci toho, co se v současnosti děje při obchodování s vysoce hodnotnými africkými sportovci,“ řekl listu La Repubblica pořadatel závodu Fabio Carini. Dodal, že afričtí atleti jsou „čistě a jednoduše vykořisťováni, což nelze nadále akceptovat.“

Na zprávu o plánovaném zákazu reagovala řada italských politiků, kteří pořadatele nařkli z rasismu a celou věc spojila se snahou krajně pravicových politiků, kteří se snaží o rasové rozdělení Itálie. Pořadatelé proto od zákazu ustoupili.

Tlak na organizátory posílil i fakt, že italský sport má za sebou hned několik kauz spojených s rasismem z posledních měsíců. Obzvláště plodný na aféry s rasistickým podtextem je italský fotbal.

Příkladem toho je i prohřešek fanoušků fotbalového Lazia, kteří minulou středu v centru Milána zpívali fašistické písně, hajlovali a rozvěsili banner oslavující Benita Mussoliniho.

Reklama

Související témata:

Doporučované