Hlavní obsah

Zákaz masek spustil novou vlnu protestů. Hongkongské metro zůstane zavřené

Zákaz masek spustil novou vlnu protestů v Hongkongu.Video: Jana Lipská, Reuters

 

Reklama

Nové vlny protestů v Hongkongu se zúčastnily tisíce lidí, hlásí agentury z míst nejmasovějších akcí proti krokům čínského režimu v posledních letech.

Článek

V Hongkongu po celou sobotu zůstane zavřené metro, nepojedou ani některé vlakové spoje. Agentura Reuters citovala představitele železniční společnosti MTR, kteří uvedli, že ve stanicích při protestech vzplály ohně a hořet začala i jedna vlaková souprava.

Lidé vyšli do ulic poté, co úřady oficiálně zakázaly masky na obličejích demonstrantů kvůli jejich identifikaci. Policie použila podle dostupných záběrů slzný plyn a vodní děla.

Policejní střela zasáhla i čtrnáctiletého chlapce, který musel být převezen do nemocnice.

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová v pátek oznámila, že zakrývání tváří při demonstracích je teď zakázané. Po předchozích klidnějších dnech tak vyvolala další vlnu velkých protestů.

Demonstrace v Hongkongu trvají už několik měsíců. Původně lidé protestovali proti zákonu, na základě kterého mohli být obvinění vydáváni do pevninské Číny. Návrh zákona byl stažen, ale s postupujícím časem se protesty změnily. Protestující rozšířili své požadavky o svobodné volby a důsledné vyšetření policejní brutality během posledních týdnů.

Reklama

Související témata:

Doporučované