Hlavní obsah

Zákaz pekingských bikin. Čínská vláda bojuje proti vyhrnování triček

Foto: Seznam.cz

Čínská vláda zakázala pekingské bikiny.

Reklama

Čínská vláda zakázala mužům nosit vyhrnuté triko na veřejnosti. Tento všudypřítomný styl oblékání si vysloužil název pekingské bikiny. V novém nařízení je také zakázáno nevhodné skákání při chůzi či tancování. Lidé na sociálních sítích novou reguli označili za přehnanou a volají po svobodě pro starší muže v horkých dnech.

Článek

Vlna veder sužuje každý rok obyvatele velkých čínských měst. Většina obyvatel se této změně počasí snaží co nejlépe přizpůsobit, včetně mužů středního věku, kteří si za poslední roky zvykli nosit vyhrnutý nátělník. Tento způsob letního oblékání si vysloužil název pekingské bikiny.

Ve východní čínské provincii Šan-tung jsou pekingské bikiny obzvlášť oblíbené. Čínská vláda se však tento styl snaží odstranit, jelikož tento novodobý trend čínských mužů je vnímám jako nespolečenské chování. „Občané si stěžovali, že tento způsob oblékání kazí celkový obraz města,“ tvrdí vláda, která v úterý zakázala pekingské bikiny v devítimilionovém městě Ťi-nan. „Nařízení není finální a postupně bude platné i v jiných městech,“ uvedla vláda.

Nařízení kromě pobuřujícího obnažování na veřejnosti zakazuje také nevhodné skákání nebo tancování. Řada lidí nové nařízení popsalo jako přehnané. „Dostanu pokutu za to, že půjdu moc rychle, nebo budu mít krátké tílko? Co to bude příště,“ psali občané Ťi-nanu na sociálních sítích.

Není to poprvé, co vláda zasáhla proti mužům, kteří se nevhodně oblékali. Na začátku července v Ťi-nanu bylo pokutováno několik mužů, kteří nakupovali bez trička. Vláda to odůvodnila tím, že muži se zachovali velmi nespolečensky a jejich nahota byla pobuřující.

V Chan-tanu dokonce vláda rozjela kampaň, která cílí na muže středního věku. „Pustili nám mini film, kde dcera svému otci, který má vyhrnutý nátělník, představuje svého přítele. Ten se v jeho přítomnosti necítí dobře,“ popisuje jeden z obyvatelů Chan-tanu novou kampaň. Cílem kampaně je ukázat starším mužům, že jejich styl oblékání není vhodný.

Reklama

Doporučované