Hlavní obsah

Zákaz reklamy na půjčky: pomůže proti dluhům?

Autor lidoveckého návrhu, poslanec Marek Výborný, a konzultant Asociace poskytovatelů nebankovních úvěrů Aleš Janků o tom diskutovali v Duelu. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Další střípek v boji proti extrémnímu předlužení Česka chtějí přidat poslanci KDU-ČSL a také komunisti. Navrhli zakázat reklamu na spotřebitelské úvěry. V televizi, rádiích i v novinách. A to už od příštího roku. Výjimku by dostaly jen úvěry na bydlení. Pomůže zákaz reklamy na půjčky, aby se lidé zbytečně nezadlužovali?

Článek

Autor lidoveckého návrhu, poslanec Marek Výborný, a konzultant Asociace poskytovatelů nebankovních úvěrů Aleš Janků o tom diskutovali ve studiu Duelu.

Podle lidovců vyvolávají reklamy na úvěry dojem, že peníze je snadné získat, a naopak podceňují negativní dopady zadlužování. Poslanci KDU-ČSL proto navrhují změnu zákona o reklamě, která by zákaz zavedla. Podobný návrh předložila před časem KSČM.

Proti nápadu se ohradily nejen banky, ale i nebankovní poskytovatelé půjček. Tvrdí, že mezi reklamou na půjčku a dluhovou spirálou, v které vězí tisíce Čechů, není přímá souvislost. A že na klamavé reklamy a podvodné nabídky stačí stávající legislativa.

Reklama

Doporučované

Hlavní zprávy