Hlavní obsah

Zákaz vstupu pro neočkované zamíří k soudu. Právník už chystá žalobu

Foto: vláda.cz

Na ministerstvu se píše text nově ohlášeného opatření. Je však pravděpodobné, že skončí u soudu.

Reklama

Podle experta na zdravotnické právo Ondřeje Dostála vláda neprávem znevýhodňuje lidi bez očkování. Navíc s rozdílným přístupem pro zaměstnání a volný čas.

Článek

Vláda ještě ani neschválila konkrétní návrh, podle kterého ke vstupu do restaurace nebo na hromadné akce nebude stačit negativní test na covid-19, už nyní je však pravděpodobné, že nařízení bude napadnuto u soudu.

Žalobu proti němu chce podat právník Ondřej Dostál, který se zaměřuje na zdravotnické právo a v minulosti už se s Ministerstvem zdravotnictví soudil. „To opatření bude šikanózní vůči osobám, které nejsou naočkované - bez ohledu na to, zda jsou, či nejsou imunní,“ řekl Dostál Seznam Zprávám.

Podle ve čtvrtek ohlášených nařízení chce dosluhující vláda premiéra Andreje Babiše od pondělí omezit přístup k některým službám jen pro lidi s očkováním a pro ty, kteří prodělali nemoc covid-19 během uplynulých 180 dnů.

Podle Dostála však takové vymezení odporuje dosavadním poznatkům medicíny. Zdůraznil, že účinnost očkování po dvou dávkách vyprchává, přesto jsou tito lidé zvýhodňování, jako by působení vakcíny bylo časově neomezeně. Poukázal také na fakt, že některé evropské země zkracují platnost covid pasů.

„Vláda opět vychází z mylného přesvědčení, že covid je volnočasový virus. Stanoví radikálně odlišná pravidla pro pobyt v zaměstnání a pro návštěvu sportoviště nebo hospody. Nedává to žádný smysl,“ uvedl Dostál v narážce na záměr vlády, že v zaměstnání má neočkovaným dál stačit negativní test.

Právník také namítá, že Ministerstvo zdravotnictví není schopno vysvětlit, proč na jednu stranu odmítá uznávat aktuální výsledky testu na koronavirus metodou PCR, zároveň však ten samý druh testu uznává jako důkaz, že člověk v uplynulém půlroce prodělal covid.

Problém vidí Dostál i v tom, že vláda nehodlá kvůli přísnějšímu omezení vyhlásit nouzový stav.

„Jsem pevně přesvědčen, že úředník, který nechce čelit kárné zodpovědnosti podle služebního zákona, by měl takový návrh odmítnout sepsat, protože je zjevně v rozporu se zákonem. Jediným způsobem, jak by mohl postupovat, je navrhnout vládě vyhlášení nouzového stavu,“ řekl Dostál. „Samotný fakt, že návrh bude diskriminační, by se tím ale nezměnil,“ dodal.

Dostál je členem Pirátské strany, podněty vůči vládním opatřením proti koronaviru ale považuje za svoji osobní profesní záležitost. Před říjnovými parlamentními volbami byl tento právník považován za jednoho z kandidátů na ministra zdravotnictví, z jeho vládního angažmá však sešlo po zjištění, že se nenechal očkovat proti covidu.

Loni na jaře Dostál nejprve uspěl se žalobou, kterou napadl čtyři opatření Ministerstva zdravotnictví omezující volný pohyb a maloobchod. Podle verdiktu pražského Městského soudu byla opatření nezákonná, protože je nepřijala vláda. Nejvyšší správní soud však letos v únoru původní rozsudek zrušil s odůvodněním, že omezení kvůli epidemii může nařizovat i pouhé ministerstvo.

Od začátku boje s covidem nicméně Ministerstvo zdravotnictví utrpělo řadu porážek s dalšími opatřeními, které dosud připravilo a vydalo. Soud často rušil tyto předpisy kvůli tomu, že ministerstvo nedokázalo přikazovaná omezení dostatečně odůvodnit.

Reklama

Doporučované