Hlavní obsah

Nepouštějte sem šéfa. Firmy kvůli covidu přijímají mimořádná opatření

Reportáž z výroby v Zentivě za striktních opatření. Natáčení štábu je naprostou výjimkou.Video: Petra Krmelová

 

Reklama

Nepřerušit výrobu. Být připraven na druhou fázi. Firmy se snaží co nejvíce poučit z první vlny pandemie covidu-19 a mají krizové scénáře. Jak vypadají opatření v praxi? Natáčeli jsme ve farmaceutickém gigantu Zentivě.

Článek

Srdce Zentivy je v pražských Dolních Měcholupech. Tady se vyrábí většina léků. Z pásu vyjede až 500 balení různých tablet za hodinu.

„Na práci v ochranných oblecích či respirátorech jsme zvyklí i mimo pandemii, to pro nás není žádná novinka. Teď se ale pravidla ještě zpřísnila,“ potvrzuje pro Seznam Zprávy generální ředitelka Zentivy pro Česko a Slovensko Soňa Porubská.

Ani ona na spoustu míst nesmí. Zákazy vstupu platí pro celé vedení, aby neohrozilo lidi u strojů. Na ploše o rozloze 144 a půl tisíce metrů čtverečních totiž vzniká 75 procent přípravků společnosti pro celý český trh.

Zásadní je i v době covidu-19 zajistit běžnou výrobu, jako léky na vysoký tlak nebo proti depresím. „Především máme přípravky z oblasti urgentní medicíny, které můžeme nazvat záchranné pro život. Mohou zkrátka rozhodnout o životě, nebo smrti pacientů, třeba dětí. Je tedy pro nás nejvyšší prioritou tuto výrobu nepřerušit,“ vysvětluje Denis Paris, ředitel výrobního závodu Zentiva Praha, původem Francouz.

Ty ve směně A, ty se nepřibližuj

Jedním z nejdůležitějších opatření proto bylo oddělení skupin a přísné rozdělení směn. Lidé z nich se navzájem nesmějí potkat. I do kantýny na jídlo mohou jen někteří. Pokud se epidemiologická situace zhorší, vrátí se ve firmě k izolaci také od lidí mimo závod. Aby nejezdili veřejnou dopravou, zavedl zaměstnavatel na cestu do práce na jaře Zentiva autobusy.

Zentiva

Závody Zentivy se nacházejí v Praze, indickém Anklešváru a dva v Bukurešti.

75 procent léků společnosti určených českým pacientům se vyrábí v Praze.

V ČR zaměstnává více než 1 500 lidí.

Celkem v Zentivě pracuje 4 500 lidí včetně výzkumu, vývoje, distribuce atd.

Působí na více než 30 trzích světa.

Každý týden zasedá krizový štáb a řeší, co zlepšit. Jednou z největších výzev je dobře plánovat a objednávat zboží, aby nechyběly účinné látky naprosto nezbytné pro výrobu léků. Často putují až z Indie. Výpadek účinné látky rovná se zastavení výroby, a to se nesmí stát, zatím ani nestalo.

Zentiva, která v Česku zaměstnává více než 1 500 lidí, v první vlně nabírala desítky brigádníků, aby provoz zvládla. Problém musela vyřešit rychle, proto sáhla po příbuzných svých zaměstnanců. Na druhou vlnu je prý připravena. „Máme seznam externích pracovníků pro případ krize, abychom byli flexibilní, pokud jde o výrobu, abychom mohli jet nepřetržitě,“ říká šéf pražského závodu Denis Paris.

24/7 – jinak to nedáme

Nepřetržitý režim sedm dní v týdnu, 24 hodin denně zavedený v karanténě zatím zůstává, aby udrželi tempo. Pětidenní směny se prodloužily na sedmidenní, někteří zaměstnanci přešli na jinou práci a změnili specializaci.

„Je tady obrovská vlna solidarity, bez které by to nešlo zvládnout. Lidem za to moc děkuji. Jednotlivé směny si vypomáhají a lidé musí stále pružně reagovat na různé změny,“ chválí zaměstnance šéf pražského závodu firmy, která je jedničkou na tuzemském trhu ve výrobě generických, tedy neoriginálních léků.

Reklama

Doporučované