Hlavní obsah

Zakázaná párty v Londýně přerostla v nepokoje, 20 policistů je zraněných

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Policie se kvůli nepovolené párty na předměstí Londýna střetla se stovkami obyvatel hlavního města. Strážníci zadrželi čtyři osoby, sami hlásí přes dvacet zraněných. Incident odsoudil starosta Londýna i ministryně vnitra.

Článek

Londýnské předměstí Brixton se stalo ve středu místem střetu policie a účastníků nepovolené párty. Stovky Londýňanů se během nejteplejšího dne roku navzdory vládním opatřením zúčastnily takzvané „block party“, tedy setkání obyvatel jedné ulice nebo části města. Podle videí na sociálních sítích byla oslava z počátku poměrně klidná, později sdílená videa už ale ukazují chaos a tvrdé střety s policií.

Některá videa sdílená na sociální síti Snapchat dokonce podle deníku The Independent zachycují demolování policejních aut, pronásledování policistů a útoky na ně. Jeden svědek, který nechtěl být jmenován, sdělil tiskové agentuře AP, že „poté, co policie ustoupila, skupina lidí nadále vytlačovala strážníky pryč, házela na ně různé předměty a rozbíjela policejní auta“. „Celé to mělo ihned skončit,“ řekl deníku The Independent jeden z místních obyvatel. „To nebyli místní lidé, ale blázni z různých částí Londýna, kteří tak ničí práci a úsilí, jež se tady díky místní vládě vybudovalo,“ dodal místní řidič autobusu.

Policie po zákroku eviduje 22 zraněných příslušníků, dva z nich museli na ošetření do nemocnice. Poničeno bylo několik automobilů. Podle předsedy Federace metropolitní policie Kena Marshe je ale zraněných téměř třicet, incident označil za „absolutně šokující“. „Brutální scény“ z pouliční párty v Brixtonu odsoudila na Twitteru také britská ministryně vnitra Priti Patelová.

Policie se po středečním střetu obává, jaká bude situace nejen v hlavním městě 4. července, kdy se znovu otevřou hospody. „Je to pro nás zdrojem obav, protože je pěkné počasí a lidé se nemohli potkávat po opravdu dlouhou dobu. Obávám se, jak se blížíme ke 4. červenci, jak na to bude veřejnost reagovat, zdá se mi, že vypořádání se s podobnými situacemi nakonec vždy spadne na policejní ramena,“ řekl Independentu Marsh. „Rád bych všem zdůraznil, že ve společnosti není místo pro nepokoje a pro ty, kdo chtějí způsobovat násilí, bolest a smutek veřejnosti i policii,“ dodal Marsh. „Toto je naprosto nepřijatelné. Násilí proti policii nebude tolerováno, velká shromáždění v době pandemie jsou hluboce nezodpovědná a riskují životy jiných lidí,“ odsoudil události starosta Londýna Sadiq Khan. Policie zadržela čtyři osoby, které zůstávají ve vazbě, a nadále dohlíží na oblast, aby předešla dalším násilnostem.

Ještě předtím proběhla v nedalekém parku hromadná rvačka. Skupina mužů vstoupila do parku před osmou hodinou večer a krátce poté vypukla mezi několika z nich rvačka. Návštěvníci parku byli podle agentury AP v šoku, nikdo z nich se do konfliktu nezapojil. Ke konfliktu byla přivolána policie a nad místem kroužil policejní vrtulník. Podle očitých svědků vrtulník hledal jednoho z agresorů, který zmizel před příjezdem policie.

Reklama

Související témata:

Doporučované