Hlavní obsah

„Zakázané hranolky, migrace i máslo.“ Nešiřte bludy. Podívejte se na jasná fakta o našem členství v EU

Nešíříte i vy tyto evropské bludy? Podívejte se na jasná data a fakta o našem členství v Evropské unii.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Je to patnáct let od doby, kdy jsme si odhlasovali vstup do Evropské unie. Ta je neustálým tématem hovorů politiků, diskuzí nad obědem, hospodských debat i akademiků. Podívejte se na další díl Datažurnálu. Tentokrát o našem členství v Evropské unii a mýtech, které o něm často šíříme.

Článek

Data jsou všude kolem nás. V Datažurnálu se budeme dívat na největší kauzy naší doby jiným pohledem. Pouze na základě faktů, čísel a dat. S chladnou hlavou a bez výkřiků. Ve spolupráci s datovými novináři ze Samizdatu (článek o čerpání evropských dotací pro iRozhlas.cz zde) jsme se v dalším díle Datažurnálu podívali na Evropskou unii a naše členství v ní. V pořadu vycházíme i z dat Českého statistického úřadu, která jsou k dispozici na jeho webu.

Z Evropské unie dostáváme více peněz, než do ní dáváme

Skutečnost: Od svého vstupu v roce 2004 do konce loňského roku získala Česká republika z Evropské unie přes 1,2 bilionu korun. Tedy dvanáct set miliard – což je v podstatě jeden celý roční rozpočet. Do unijní pokladny jsme odvedli podstatně méně peněz. Během těch čtrnácti let to bylo necelých 516 miliard korun. Čisté příjmy Česka z Evropské unie tak byly dosud skoro 700 miliard korun.

Foto: Seznam Zprávy

Porovnání příjmů a výdajů (zdroj: ČSÚ)

Foto: Seznam Zprávy

Dotace pro ČR ve srovnání s dalšímí státy (zdroj: strukturalni-fondy.cz)

Česko bylo například v roce 2016 pátým největším příjemcem peněz v čistém. Více dostali jen Polsko, Rumunsko, Řecko a Maďarsko. A mimochodem, zatímco Česká republika získala z Unie v roce 2016 přes 3,5 miliardy eur, Německo do ní skoro 13 miliardami eur přispělo.

Samotné fungování Evropské unie stojí procento jejích nákladů

Unie ročně stojí kolem 155 miliard eur – což je jedno procento jejích ročních nákladů. Tohle číslo se nejenom že v letech prakticky nemění, ale mírně se snižuje. Před dvaceti lety byly náklady jeden a čtvrt procenta z celého ročního rozpočtu Unie. Snížil se taky počet zaměstnanců Unie – v posledních pěti letech o pět procent.

Členství v EU má významný vliv na naši ekonomiku

Jedním z největších pozitiv je společný trh, který se Česku otevřel. Loni směřovalo do států Unie skoro 84 procent českého vývozu – nejvíc do Německa (skoro 33 procent), na Slovensko necelých osm procent. Pro srovnání, do Ruska mířila 2 procenta tuzemského exportu, a ne, číslo se nijak zásadně od zavedení protiruských sankcí nezmenšilo. Do Číny šlo jen málo přes procento českého exportu.

Foto: Seznam Zprávy

Mýty o Evropské unii.

Řada mýtů místo faktů

Hranolky, zakřivené banány, vysavače. O Evropské unii se šíří řada nepravd a mýtů. Okurky nikdy žádná omezení neměly. Banány pouze nemají být výrazně deformovány, o úhlu zakřivení nikdy nebyla řeč a na hranolcích si budete moci také pochutnat. Šlo jen o návrh, který v nich měl omezit výskyt rakovinotvorné látky akrylamid.

Podívejte se na další díl Datažurnálu, který vám vyvrátí největší evropské mýty. Vysvětlíme vám i fungování Evropské unie a nabídneme pohled na migrační krizi, která se stala velkým tématem evropské i české politiky. Podívejte se v úvodním videu.

Datový pořad Datažurnál můžete v premiéře sledovat jednou za čtrnáct dní ve čtvrtek od 20:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Pomůže vám náš přehledný návod.

Reklama

Doporučované