Hlavní obsah

Zakázané Vánoce a další řetězové zprávy. Listopadový přehled Sherlocka Seniora

Foto: Barbora Togel

Zpravodaj o řetězových e-mailech pro seniory.

Reklama

Milí čtenáři, právě čtete další číslo zpravodaje pro seniory o dezinformacích a hromadných zprávách. Co v něm najdete? Nabídneme vám rozbor velmi rozšířeného hoaxu, který se z adresátů snaží vylákat peníze. Dočtete se, jaké téma bude rezonovat v prosinci, týká se blížících se Vánoc. A vysvětlíme si, kde se vlastně bere sklon řetězové e-maily přeposílat a proč jsou tak úspěšné.

Článek

Hoax měsíce: Vyděrač

Možná už i vám někdy dorazil e-mail, podle kterého údajně mají jeho autoři vaše citlivé informace, fotografie nebo videa. Chtějí od vás peníze za to, že je nepošlou dál nebo nezveřejní.

„Neznáte mě a možná se divíte, proč jste obdrželi tento e-mail, že? Jsem někdo, kdo Vám před pár měsíci napadl Vaše zařízení. Tento e-mail Vám zasílám z napadeného účtu. Dostal jsem se ke všem Vašim citlivým informacím, není nic, co byste s tím mohl udělat. Máte 48 hodin na provedení platby, aby Vaše informace zůstaly nedotčené, 13 500 Kč je, myslím, spravedlivá cena.”

Podobné zprávy chodí mnoha lidem jako spam a není třeba se znepokojovat. Jak poznáme, že autor skutečně žádné naše citlivé údaje a materiály nemá?

1. Upravená hlavička e-mailu

Zpráva zdánlivě přišla z vašeho vlastního e-mailu, to ve vás může posílit pocit, že autor má skutečně přístup k vašim informacím. Upravit hlavičku e-mailu je však velmi snadné, autorovi jen stačilo nahradit svoje jméno vaší adresou. E-mail však samozřejmě poslal odjinud, což zjistíte po opětovné kontrole adresy odesílatele i vy sami.

2. Odhalený hacker

Je prakticky jisté, že odesílatel e-mailu žádné vaše citlivé údaje nemá a jen to předstírá. Pokud by skutečně ke kyberútoku došlo, nikdy byste se to nedozvěděli. Pro útočníka je totiž nejdůležitější, aby zůstal v utajení. Určitě se tedy nebude přiznávat a posílat vám e-mail, podle kterého je možné ho vystopovat.

3. Příliš komplikované vydírání

Kdyby k útoku došlo a útočník se skutečně dostal do vašeho počítače, nezajímaly by ho fotografie a videa, ale vaše hesla a údaje k platební kartě. Ty by pak mohl rovnou využít a zpeněžit sám, aniž by musel někoho komplikovaně vydírat. Určitě tedy na výzvu nijak nereagujte. My z Sherlocka i Policie České republiky společně doporučujeme – označte e-mail jako spam a dál si ho nevšímejte.

Sherlockův tip: Co nás vede k přeposílání řetězových e-mailů

Možná tušíte, že není úplně dobré posílat řetězové e-maily dál, přesto to nakonec uděláte. Nebo to neuděláte vy, ale někdo jiný ano. Co nás k tomu vede a proč jsou řetězové e-maily tolik úspěšné?

1. E-mail přišel od blízké osoby

Řetězová zpráva vám přišla od starého známého, od člověka, kterého dobře znáte nebo ho respektujete kvůli dosaženému vzdělání či povolání. V takovém případě je snadné uvěřit mu, a důvěřovat tak obsahu zprávy, kterou vám poslal. Důvěra mezi přáteli je samozřejmě důležitá, ovšem stejně důležitá je i opatrnost ve světě internetu.

2. Chci informovat známé

Řetězové zprávy nejčastěji obsahují vtipy, užitečné rady nebo krásné obrázky a videa. Polovina seniorů přeposílá také e-maily varující před nebezpečím. Možná i vy budete chtít své blízké varovat nebo potěšit, předtím si ale položte tyto otázky: Chtějí takový e-mail dostat? A jsou informace v něm pravdivé?

3. Výzva k přeposlání

Řetězové e-maily obsahují výzvu, která čtenáře nabádá poslat danou zprávu dál. Výzva se snaží vzbudit dojem, že e-mail je jediná cesta, jak se informaci lidé mohou dozvědět. Jindy třeba za přeposlání slibuje vaše štěstí. Mějte se ovšem na pozoru – pokud informace skutečně koluje pouze přes e-maily, zřejmě není úplně ověřená. Cílem autora je nejspíše jen získat další příjemce.

Ověřujte důkladněji: Zakázané Vánoce

Jaké poplašné zprávy můžeme čekat v prosinci? Hoaxy a řetězové e-maily se většinou týkají událostí, které právě rezonují. Příští měsíc je tedy téma jasné: Vánoce.

Jistě jste v minulých letech touto dobou narazili na „zaručené” zprávy o tom, že v západních zemích (obvykle v Německu nebo ve Francii) zakázali v souvislosti s migrací umístit na vánoční trhy tradiční betlém. Letos tedy velmi pravděpodobně toto téma můžeme očekávat znovu.

Zprávy většinou neuvádí konkrétní informace – místo přesného umístění píšou třeba jen „v Německu”. Čtenář tak nemůže informaci jednoduše ověřit – navíc snadno získá pocit, že jde o plošné nařízení, ačkoli je to často jen jeden mimořádný případ.

V tomto případě může jít třeba o dezinformaci inspirovanou francouzským Beziers, kde proběhl spor o jesličky z důvodu starého zákona o odluce státu a náboženství z roku 1905. Případ tedy nemá s migrací nic společného, to se však již čtenář nikdy nedozví a zůstane mu jen nejasný dojem, že v celé Francii možná zapovídají tradiční křesťanské symboly.

Nenechte si zkazit Vánoce neověřenými informacemi a poplašnými zprávami a chtějte vždy konkrétní fakta.

Pokud si s námi chcete o řetězových e-mailech promluvit, neváhejte se přihlásit na některý z našich seminářů. V prosinci se zastavíme v Pardubicích a Českých Budějovicích.

Děkujeme, že odebíráte náš zpravodaj. Ve vašich e-mailových schránkách se objevíme zase na konci měsíce. Půjde o silvestrovské číslo, takže se můžete těšit na speciální vydání! Vaši Bára, Jirka a tým Sherlock Hoax.

Reklama

Doporučované