Hlavní obsah

Zakáže i Česko zahalování tváře kvůli muslimům? Sledujte Duel

Sledujte Duel o zahalování. Černochová versus Hokovský.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Okamurova SPD a lidovci chtějí navrhnout zákaz zahalování tváře na veřejnosti. Zákaz už platí ve Francii, Belgii, Rakousku, Maroku a nejnověji od 1. srpna i v Dánsku. Pomůže s identifikací lidí a podpoří emancipaci muslimek? Nebo je to čirý populismus? Téma pro poslankyni a expertku na obranu ODS Janu Černochovou a Radka Hokovského z think tanku Evropské hodnoty.

Článek

I když se zákaz zahalování týká i lyžařských masek, míří především na muslimské burky a nikáby. V Česku žije ovšem podle odhadů 22 000 muslimů. Burku z nich nosí ovšem pouze jednotky žen. Je otázka, jestli má takový krok vůbec smysl, když například na demonstracích už zákaz zakryté tváře platí.

Zastánci zákazu v Česku argumentují bezpečnostním hlediskem. Zahalená tvář znesnadňuje identifikaci. Dánská vláda opatření hájí s tím, že zahalování obličeje „není slučitelné s hodnotami dánské společnosti”. Dánský ministr spravedlnosti Sören Pape Poulsen už dříve uvedl, že „je neuctivé skrývat svou tvář během komunikace ve veřejném prostoru”.

Tradiční oděvy žen v muslimských zemích.

Reklama

Doporučované