Hlavní obsah

Zakázka na „záchranu životů“ má zelenou. Úřad smí podepsat tendr za tři miliardy

Ministerstvo může podepsat smlouvy na provoz letecké zachranné služby.

Reklama

Úřad nedostal žádné námitky proti výsledkům tendrů na zajistění letecké zachranné služby po dobu dalších osmi let.

Článek

Ministerstvu zdravotnictví již nic nebrání tomu, aby podepsalo miliardovou zakázku na provoz letecké záchranky na dalších osm let.

Ve čtvrtek o půlnoci uplynula lhůta pro podání námitek proti výsledkům výběrového řízení. A jak zjistily Seznam Zprávy, žádná námitka na Ministerstvo zdravotnictví nepřišla.

Potvrdili to zástupci jednotlivých firem, které se tendru, jehož cena se pohybuje kolem 2,8 miliardy korun, účastnily.

„Žádné námitky jsme nedávali,“ řekl místopředseda představenstva DSA Daniel Tuček.

Tato firma by měla nově zajišťovat provoz v šesti krajích. V současné době létá DSA v Liberci, Hradci Králové a Ústí nad Labem. Nově – pokud bude smlouva podepsána – přibude DSA na základnách v Českých Budějovicích, Jihlavě a Brně.

„Naše společnost nepodala žádné námitky k průběhu výběrového řízení,“ uvedla mluvčí slovenské firmy Air Transport Europe Zuzana Hopjaková. Tato společnost nyní létá v Olomouci. Od roku 2021 by pak měla zajišťovat provoz letecké záchranky ještě z Ostravy.

V Plzni pak bude dále zajišťovat provoz letecké záchranky armáda a v Praze policie.

Společnost Helikopter Air Transport, která v současné době létá z Ostravy a Jihlavy, neuspěla ani v jedné části výběrového řízení. Pavel Müller, který Helikopter Air Transport v Česku zastupuje, uvedl, že od vedení firmy nemá žádné informace o tom, že by námitky na průběh soutěže dalo.

Současná smlouva končí na konci roku 2020. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch Seznam Zprávám před několika dny řekl, že chtěli zakázku vysoutěžit co nejdříve, aby bylo na vše více času.

Soutěž dříve provázely komplikace

Při minulých výběrových řízeních na provoz letecké záchranky se opakovaně objevily komplikace. Ministerstvo zdravotnictví třeba za průběh této soutěže v éře Svatopluka Němečka dostalo pokuty od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

V roce 2013 pak kvůli soutěži na provoz letecké záchranné služby policie obvinila bývalého ministra zdravotnictví Tomáše Julínka.

Důvodem bylo – jak tvrdila policie – že zakázka byla předražená. Jenže vyšetřovatelé pro toto tvrzení nezískali dostatek důkazů a nakonec bylo stíhání Julínka zastaveno.

Reklama

Doporučované