Hlavní obsah

Zakázku na údržbu silnic dostal šéfkuchař. Případ už vyšetřuje policie

Foto: Vojtěch Blažek

Stromy kolem silnice na Kolínsku podle znaleckého posudku nikdo neprořezal skoro pět let.

Reklama

Středočeský kraj zaplatil skoro milion za ořezání stromů podél silnic. Podle znaleckého posudku hoteliérova firma práce neodvedla.

Článek

Robert Chejn patří ke špičkovým českým kuchařům a podnikatelům v gastrobyznysu. Vařil v Německu, jako šéfkuchař působil v několika špičkových pražských restauracích. A už 15 let provozuje stylový, architektonicky cenný hotel Chateau Kotěra nedaleko středočeského Kolína.

Padesátiletý Chejn má ale ještě jeden, donedávna neznámý byznys: od Středočeského kraje dostal dvě zakázky na údržbu zeleně podél silnic. Dohromady za 900 tisíc.

Jenže – jak Seznam napsal už v listopadu – hned dva znalecké posudky zjistily, že šéfkuchařova firma za zmíněné peníze žádnou práci neprovedla.

Případ už zajímá i policii. Podle kolínského státního zástupce Pavla Nerudy ho začala řešit hospodářská kriminálka – kvůli podezření z trestného činu podvodu. „Zabýváme se tím,“ potvrdila Seznamu i policejní mluvčí Martina Fejfarová.

Kauzu otevřel opoziční krajský zastupitel za ODS Michael Pánek, dlouhodobý kritik hospodaření Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje. V internetovém registru smluv si všiml, že dvě zakázky na stříhání stromů na Kolínsku a Kutnohorsku získala společnost Culinaria Art.

Je to právě firma šéfkuchaře Chejna, která provozuje hotel s restaurací. Nikdy předtím zakázky na ošetření stromů nezískávala ani tyto služby veřejně nenabízela.

Zastupitel Pánek si proto na oba údajně ošetřené úseky silničních okresek nechal udělat znalecké posudky. A soudní znalkyně Ilona Dundychová na místě zjistila, že až na malé výjimky stromy nikdo neořezával několik let. „Šlo zjevně o zaplacení neprovedených prací,“ napsala Dundychová do závěrů svých posudků.

„Pokud někdo proplatil práci, která se neuskutečnila, tak je to podle mě podvod,“ prohlásil pak zastupitel Pánek.

Hoteliér, kuchař, arborista

Hoteliér a šéfkuchař Chejn před měsícem Seznamu napsal (přímý rozhovor odmítl), že arboristické práce jeho firma dělá pro vlastní hotelový park. Pak se rozhodla je nabídnout i krajské správě silnic. Má na to prý odpovídající kvalifikaci, a když potřebuje, najme si odborníky.

Na otázku, jestli je ochotný popsat, co se tedy na ošetřovaných úsecích silnic skutečně provádělo, odpověděl: „Nejsem. Práce byly řádně provedeny a následně předány. Zakázka pro mě definitivně skončila a nemám důvod se k ní vracet.“

Ředitel krajské správy silnic Zdeněk Dvořák v listopadu pouze stručně řekl, že nechá zakázku prověřit. Dvořák žije v Ratboři u Kolína, jen několik desítek metrů od Chejnova hotelu. O tom, jak dobře se znají, nechtěl mluvit. „Co řešíte? Můj osobní život, nebo vás zajímá řádně vysoutěžená zakázka a její plnění?“ prohlásil už dříve.

Pořad Reportéři České televize navíc v říjnu upozornil, že podobně Pánek odhalil i další spornou zakázku: silnici na Kutnohorsku, kterou loni kraj opravil za 3,7 milionu. Ovšem opět: podle soudního znalce a pedagoga na Českém vysokém učení technickém nebyla rekonstrukce provedena správně – a navíc firma opravila o kilometr méně, než stálo ve smlouvě.

Zastupitel za ODS Michael Pánek tvrdí: Při opravách silnic ve středních Čechách mizí stamiliony.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Znalci – ale bez razítka

Středočeský kraj později kontroval tiskovou zprávou s titulkem, že některá média „šíří lži“. Odkázal se v ní na vlastní posudky, které podle úřadu dokazují, že stromy byly skutečně ošetřené a silnice opravena v plné délce.

Jenže v případě stromů vypracoval posudek člověk, který není znalcem s kulatým razítkem. A závěr posudku zněl, že vlastně neumí určit, jaké práce a v jaké hodnotě se odehrály. Ani posudek na silnici není dílem soudního znalce.

Krajský zastupitel Pánek už třetím rokem tvrdí, že se při opravách středočeských silnic ztrácejí ročně stamiliony. Spočítal, že správa silnic hospodařící s částkou 1,7 miliardy ročně nevypisuje část zakázek otevřeně – a pak jsou rekonstrukce podstatně dražší. Upozornil také na to, že si velkou část rozděluje několik stavebních firem.

A aktuální případ se stromy podle Pánka ukazuje, že kraj jen ledabyle kontroluje kvalitu odevzdávaných zakázek.

Reklama

Doporučované